Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A vegetáriánus életnek is...

A vegetáriánus életnek is vannak előnyei, mint a vegánnak?

Figyelt kérdés
Nagyon sokszor ,sok ideig próbáltam 100% növényi étrendet tartani ,ahogy Szafi de mindig katasztrófa lett a vége. A vegetáriánus viszont gond nélkül tartható szamomra, neha 1 kis sajt ,tojás stb . Szóját nem fogyasztok allergia miatt . Viszont a betegségek ellen állítólag csak a vegán véd a tejtermekek elhagyása miatt .Igaz ez ??

2018. dec. 18. 07:02
 1/8 A kérdező kommentje:
Szafi írta az instajan,higy aki vegán az kevesebb náthát szed össze .
2018. dec. 18. 07:20
 2/8 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a választ !
2018. dec. 18. 07:49
 3/8 anonim ***** válasza:
50%

"A szervezetnek mindenre szüksége van, MINDENRE!!!" Valóban így van, de ezt szajkózni kicsit már elavult és fölösleges. Sokkal fontosabb információ, hogy milyen arányban, milyen tápanyagokból visszük be azt a MINDENT:

Alapvetően három féle táplálkozási típust különböztetnek meg:

szénhidrát alapú

fehérje alapú

vegyes

Különbőző szempontokat figyelembe véve mérik meg, hogy te melyikbe tartozol, de úgy hiszem, ha ennyire nem akarsz belemenni a témába, bőven elég, ha megfigyeled magadat. Valakinek ajánlatos elhagyni a tejtermékeket (nem vegánra váltani!), valakinek kifejezetten a paleo típusú étkezést ajánlják. Persze, hogy minden tápanyagra szükséged van, a mennyiség a lényeg (pl aki szénhidrátból nyeri elsősorban az energiát, annak értelem szerűen több szénhidrát tartalmú élelmiszer ajánlott. És nem, nem lesz hiánybeteg, ha az ÁTLAGHOZ mért százalékon aluli fehérje mennyiséget visz be). De van több apróság is. Szóval, ha te úgy érzed, hogy a vegetáriánus étrend neked a megfelelő, akkor ne görcsölj azon, hogy Szafi azt mondta a tejtermék fogyasztás több betegséget idéz elő. Nála lehet így van. Te nem vagy ő.

2018. dec. 18. 10:10
 4/8 anonim ***** válasza:
67%

Előző, de mi van a zsír alapú táplálkozással? Nekem mindig az volt, a legtomboló szénhidrátdúsban is.

Kérdező, ezt így sommásan nem lehet kijelenteni, hogy a vegán étrendnek vannak egészségügyi előnyei. Azt is lehet egészségtelenül csinálni, mint minden étrendet... Ha pedig extra megszorításaid vannak, kifejezetten nagy odafigyelés kell, hogy igazán egészséges legyen.

A vegaság nekem pont olyannak tűnik, mint a húst is evés (mindkettőt sok évig csináltam), főleg, hogy mindkettő lehet masszívan egészségtelen és egészséges is... Mindkét típusú étrenden igen jó az immunrendszerem, nem fázom meg minden évtizedben s más különbséget sem tapasztaltam. De van, aki igen. Aztán hogy ez a húsra vezethető vissza vagy sem, nem bizonyos...

A kérődzőket nem tudom, minek idehozni, a vegánok sem esznek füvet... A sima vega étrend pedig mindenevő étrend.

Amíg mindent beviszünk, amit kell s hozzánk passzol az adott étrend, egészség szempontjából nagyjából teljesen mindegy, hogy mindenevők vagyunk vagy vegánok vagy zerocarberek. A sima vegák pedig igazán nyugodtak lehetnek, ha elég változatosan esznek. DE nem lesznek automatikusan egészségesebbek, ez nem így működik.

2018. dec. 18. 11:41
 5/8 anonim ***** válasza:
42%

No igen, ha elhagyod a tejterméket, még lehetsz rengeteg állati terméket evő mindenevő. De sokunknak semmi baja a természetesen laktózmentes dolgokkal, mint amilyen sok keményebb sajt, akkor sem, ha amúgy a laktóz nem érződik ideálisnak.

Azt találd meg, kérdező, hogy neked mi javítja az egészséged. Hagyd ki a laktózt vagy a glutént vagy a cukrot vagy amire gyanakodsz és figyeld meg, mi történik. A test hajlamos hamar visszajelezni, hogy mennyire tetszik neki a dolog.

A sima vegán étrend nekem jóval rosszabb, mint az általában általam követett mindenevők (napokon belül rosszul leszek a sok szénhidrát miatt, nem tudok teljesen visszaszokni rá), de bizonyára tudnék úgy enni, hogy összeférjen velem. S tuti van, akinek a növényi étrenden automatikusan tápanyaghiánya lesz, mert nem ért hozzá és nem is akar, illetve bizonyos dolgokat nem hajlandó enni.

2018. dec. 18. 11:48
 6/8 anonim ***** válasza:
56%

"A legrosszabb persze az egyoldalú mindenevő táplálkozás". Ahogy legrosszabb az egyoldalú vegán táplálkozás is.

De kinek mi.

(Ezt nem vegán-ellenesként mondom, én vegetáriánus és időszakos növényi alapú étrendet folytatok, szóval nem támadásból mondom.)

2018. dec. 18. 13:10
 7/8 anonim ***** válasza:
84%

Nem attól lesz egészséges egy étrend, hogy tisztán növényi alapú, vagy vegyes. A vegánok minden állati származékot kerülnek, de ettől még nem lesznek egészségesek. (A vegánság lényege elsősorban nem is ez, hanem az állatok védelme. Nem minden vegánt érdekel az egészséges életmód.)

Az étrended akkor egészséges, ha minden tápanyagot beviszel, amire a szervezetednek szüksége van, és minél kevesebb olyat, amire nincs. Ebbe beletartoznak a makrotápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok. Mindenkinek egyedi, hogy miből milyen mennyiségre van szüksége, de ha nem értesz hozzá különösebben, nyugodtan követheted az átlagos ajánlott beviteli értékeket. Növényi táplálkozással minden szükséges tápanyagot be lehet vinni, de ha nem ehhez vagy szokva, az elején több figyelmet igényel.

A növényi táplálkozást is csak azért tartják egészségesebbnek, mert pl. a nyers zöldségekben általában nagyobb mennyiségben találhatók meg a szükséges tápanyagok, mint sok feldolgozott élelmiszerben. Igaz, hogy a hússal és a tejjel rengeteg káros anyagot elfogyasztunk, de kár lenne azt gondolni, hogy vegánként ettől védve vagyunk.

A növényi táplálkozás önmagában nem egészséges, ahogy a mindenevők sem feltétlenül egészségtelenek. Vegánként is lehet sültkrumplin és pizzán élni, és egy szelet sovány hús zöldség körettel sem az ördögtől való. Bármilyen étrendet követsz, az még nem jelent egészséges táplálkozást. A vegánságot is lehet nagyon jól és rosszul is csinálni.

Én vegánként nagyon jól érzem magam. Az egészségi állapotom nem változott (szerencsére sosem voltam beteges), de ezen kívül is rengeteg előnyét tapasztalom a vegánságnak. Viszont étkezési szempontból csak annak ajánlanám, aki nem bánja, ha kicsit többet kell ezzel foglalkoznia az elején, amíg nem válik rutinná.

2018. dec. 18. 15:17
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!! Mindegyik nagyon hasznos!!! Tényleg le a kalappal előttetek !! Köszönöm!
2018. dec. 18. 18:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!