Nem vagyok elég elszánt vegán, pedig tudom, hogy mi lenne az etikus döntés. Hogy legyek motiváltabb a témában?
Itt nem a fájdalomról volt szó, hanem az életciklusról amit nem tud beteljesíteni.
ÉS de, rendelkeznek idegrendszerrel nem véletlenül hatnak rájuk a hangok is.
Én ugyan megnem nézem azt a videót. Attól, hogy te nem eszel állati eredetű élelmiszert, mások még ugyanúgy enni fognak, és nem szűnik meg az állatok szenvedése.
Én is eléggé legyengültem mikor nem ettem húst vagy 6 hónapig, mert valószínűleg rosszul csináltam, nem vittem be elég olyan fehérjét, ami főleg a húsokban van. Rájöttem, hogy nem sok értelme van, drága is lenne úgy táplálkozni, nagy odafigyelés kell hozzá, és el is csábultam, mikor mindenki más húst evett. Akkor én miért szenvedjek, ha más a legkisebb lelkiismeretfurdalás nélkül tömi magába a sült húst? Nem is akartam a világot megváltani, akkor meg minek?Egészségesebbnek sem éreztem magam akkor:(
" Igazuk van a húsevőknek, amikor azt mondják, ha csak zöldséget eszel, leépülsz, elbutulsz. "
Ennyire már tényleg csak egy krisnás lehet hülye. Szerinted a veganok mióta esznek csak zöldséget?
" Számos olyan vitamin és fehérje szükséges az emberi szervezetnek, amit csak állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak."
Hahahahhahahahah, na halljuk mik azok a vitaminok és aminosavak amik csak azokban találhatóak meg!
" mert az is erőszakmentes"
Végül is... csak arra stresszelik a tyúkok szervezetét mindenféle hormonokkal, termelékenység növelőkkel stb, hogy minden nap tojjanak egy tojást. Az ipar fenntartásához a tojások egy részét ki is kell keltetni, a kikelt csibék egy része kakas, azokat egyszerre megsemmisítik.
A tejci még ennél is rosszabb: a teheneket évente vas csövekkel, fagyasztott bika spermával mesterségesen megtermékenyítik, az állat antibiotikumokat, gyógyszereket, hormonokat kap, majd ha világra hozta a borjút, azt elveszik tőle és leölik, hogy a tejét eladhassák a hülye embernek. A tehén 10 évig is élhetne, a tejipar ezt 3-4 évre redukálja le.
Dehát ez erőszakmentes persze.
" Attól, hogy te nem eszel állati eredetű élelmiszert, mások még ugyanúgy enni fognak, és nem szűnik meg az állatok szenvedése."
Itt látszik az, hogy az átlag magyar egyszerűen zéró gazdasági ismeretekkel rendelkezik: a becslések szerint 500 millió vegetáriánus és vegan él a bolygón, ami már eleve szép kiesés a húsiparnak. A lakosság 65%-a pedig laktózérzékeny, ami nyilván a tejiparnak is óriási bevételkiesés. Ha nem lenne mélyrepülésben az iparág nem kampányolnának az 5 éveseknek, hogy a termékeik nekik mennyire egészségesek és szükségesek (ami amúgy marketing duma, tudományosan éppen az ellenkezője bizonyított).
Normális országokban már sorra állnak át az ex tejipari cégek növényi "tejek" gyártására, mint a rizsital, kókuszital, mandulaital stb. Ez nem utópia, hanem nyugaton már valóság.
Jöhet a lepontozás, come at me bitches!
Egy vegán mondta egyszer nekem, hogy egyből nagyon nehéz vegán életmódra váltani, de minden apró lépés közelebb visz hozzá.
Ha csak a hét egyik napján eszel csak vegán kajákat, már közelebb vagy a vegánsághoz, mint egy nem vegán.
Ha az étrended felét lecseréled vegánra, máris még közelebb vagy hozzá.
Ha egyszer a vegán tejet veszed a nemvegán helyett, akkor is tettél egy lépést.
Kicsi, apró léptekkel haladj, és még ha soha nem leszel 100%-ban vegán, csak 30, 50, 70 vagy 90%-ban, már akkor is többet tettél az állatokért, mint aki ennyit se. Ez tipikusan olyan dolog, amit részben is megéri csinálni, nem csak teljesen.
Visszaemlékezve azokra az időkre amikor én váltottam, íme néhány tipp:
Minden kezdet nehéz, de ne csüggedj:
- Keress recepteket a veganinja honlapján. Elég sok van nekik, biztos, h találsz olyat amit szeretsz.
- A saját tempódban váltsál. Nem hajt a tatár. Mindig azt az összetevőt helyettesítsd amit már tudod hogyan kell pótolni.
Pl: tej helyett házi rizstej, vagy tojás helyett chia mag vagy érett banán (süteményeket az ugyanúgy összetapasztja).
- A konfrontálódást nem tudod kikerülni. Ez igaz bármilyen állat vagy emberjogi mozgalomra. Tudom, hogy szar érzés a sok gyökérséget hallgatni másoktól, de az ezekre való reakciók nélkül nem lenne mozgalom a mozgalom. Próbáld ne magadra venni mások hülyeségeit.
- Olcsón is kitudod hozni az étrendedet, leginkább akkor ha nem veszel késztermékeket. Ez csak az elején nehéz, az első pár hónapban én is vettem egy csomó vegan címkés cuccot.
Motivációt nem tudok adni, az a helyzet.
Mivel szeged meg? Mert ha eddig mindenfélét ettél s most hirtelen beleugrottál a mélyvízbe, megértem a problémádat.
De a vegán konyha roppant gazdag. Nem nehéz nem drágán kihozni egy kiegyensúlyozott étrendet.
A csábítás, az más, de ha ennyire tudod, hogy ökolábnyom és rosszul tartott állatok (ha már eszel állatit, legalább normálisabban tartott legyen, az határozottan jobb és mivel nem olyan könnyű hozzájutni s drágább, ritkábban is fordulna elő a kilengés. s persze hús akkor se legyen, a hús elhagyása könnyű, nem? ha nem, ne legyél vegán, bocs), akkor hogyhogy elcsábulsz? Nem tudsz jóllakni vegán étellel? Miért? Gabona, zöldség, olajos mag, gyümölcs, növényi zsírok... Zöldség- és gyümölcsszezon van, most a legkönnyebb... Bármilyen kalóriamennyiség és makró kell neked (extrém kevés ch-t kivéve), azt simán lehet hozni vegaként. Az állati termékekben ugyebár semmi nincs, amit ne lehetne könnyen fedezni növényekből, a B12 kivételével, de azt lehet szedni.
Rengeteg olcsó és jó, tápanyagdús növény van, tényleg nem értem a problémádat, tele van a net vegán blogokkal, rengetegféle vegán étel van, inkább a bőség zavara okozhat némi gondot. Kutakodj még, gondolom, hirtelen jött ez neked, ami nehéz.
Ha pedig elhatározod magad, akkor nem lengsz ki. Az etikai okok különösen erősek s egy friss, erős elhatározásnak át kellene segítenie a kezdeti nehézségeken. Utána belejössz és könnyebb lesz. A nem korlátozott vegán étrend roppant gazdag, de még egyes ételek kizárása is belefér, csak pár agyonkorlátozott verzió igazán nehéz.
Csak az ökológiai lábnyomhoz szólnék hozzá.
Megdöbbentő, de a leginkább természetidegen és a legkevésbé fenntartható hosszú távon a gabonatermesztés. Az etikus állattartással és helyi zöldség-gyümölcstermesztéssel sokkal fenntarthatóbb rendszert lehetne kialakítani és az éhezés is csökkenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!