Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegánok ti hogy tettétek meg...

Vegánok ti hogy tettétek meg az utolsó lépést?

Figyelt kérdés
2 éve vagyok vegetáriánus. Dr. Michael Greger könyvének olvasása után egy lépés választ el a vegán életmódtól. Az utolsó dolog amit még fogyasztok és állati eredetű,az a tojás. Erről a legnehezebb számomra lemondani. Nem nagy mennyiséget eszem belőle de azért eszegetem . Ti hogy tudtátok elhagyni ?? Mennyi idő alatt???

2018. máj. 10. 13:08
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Az utolsó lépés nekem a sajt volt, abból is a penészes sajtok...

A sima sajtokat hagytam el előbb, mert azokra ízben tök jó alternatívák a sima vegán szeletelt sajtok.

A penészeseket most valódi penészkultúrával készített házi kesusajtokkal helyettesítem, hát,nem volt könnyű eljutni idáig.

A tojás nem hiányzik, max. másnaposan, mert olyankor régebben tükörtojást reggeliztem. Azt nem nagyon lehet helyettesíteni, DE csicserilisztből nagyon jó bundáskenyeret és "rántottát" lehet csinálni. Ami meglehetősen fehérjedús is.

2018. máj. 10. 17:58
 2/8 anonim ***** válasza:
64%
5 napos vízböjtöt csináltam előtte, ez megszüntette a kívánást minden étel iránt, így utána egyszerű volt elhagyni minden állati eredetű terméket.
2018. máj. 10. 18:23
 3/8 anonim válasza:
11%
Bocsánat hogy ide trollkodok a kérdésedhez. Megkérdezhetem, hogy ti vegánok mivel pótoljátok az álltai eredetű fehérjéket, az esszenciális aminosavakat és a B12 vitamint?
2018. máj. 10. 19:46
 4/8 anonim ***** válasza:
68%

Utolsó: ha érdekel nyugodtan nyiss erről egy kérdést.

Röviden:

1. Nincs olyan, hogy állati vagy növényi fehérje, mind az állati mind a növényi élelmiszerekben ugyanazok az aminosavak találhatóak meg, csak eltérő arányban. Egy az egyben fehérjebevitel nem létezik, a megevett fehérjéket a test aminósavaira bontja szét, és abból építi fel a saját fehérjéit. Sem az állati, sem a növényi fehérje nem egyezik 100%-ban az emberivel értelemszerűen.

2. Minden esszenciális aminosav megtalálható a növényekben is. Ha naponta legalább 2-3 különféle növényt fogyasztasz, kizárt, hogy ne vidd be az összeset. Persze vannak komplex/teljes = az összes esszenciális aminosavat tartalmazó növények is pl. szója, gabonafélék, hüvelyesek egy része. Emellett egy normál 2000kcal-os étrenden szinte akkor sem lesz fehérjehiányod, ha csak gyümölcsöt vagy zöldséget eszel, ha eszel hüvelyeseket, olajos magvakat, gabonákat, akkor meg lehetetlen fehérjehiányos állapotot elérni eleve.

3. A B12-t egy talajbaktérium termeli, amihez a mindenevő állatok (így az emberek is) természetes úton a koszos, mosatlan zöldségekből, gyümölcsökből, szűretlen vízből jutnak hozzá, hiszen, a mindenevő állatok általában RITKÁN, alkalmi jelleggel, nem rendszeresen fogyasztanak húst. A ragadozó állatok (az ember nem ide tartozik) nyilvánvalóan más állatok húsából viszik be.

A termőföldeket az ember permetezi, ezzel kiírtva a B12-t termelő baktériumot, a vizet szűri, vegyszerezi - így elzárja magát a mindenevők számára összes TERMÉSZETES forrástól.

A növényevő ill. mindenevő haszonállatok (disznó, tehén, csirke, stb.) szintén nem természetes forrásból jutnak hozzá, hiszen természetes forrásból nem biztosítható elegendő, a modern gazdálkodásnak köszönhetően.

Így az állatok vagy B12-vel dúsított takarmányt, vagy injekciót kapnak általában. Egyedül a szarvasmarha képes egy kis ( túléléshez nem elegendő) mennyiséget szintetizálni belőle, HA legeltetik (legritkább eset). A többi állat - disznó, pulyka, csirke, kacsa, stb. eleve képtelen a B12 előállítására, mert nincsen összetett gyomra, mint a szarvasmarhának, ami ideális körülményeket biztosít a B12-nek.

Ha érdekel a téma angolul találhatsz rengeteg B12 dúsításra vagy injekciózásra vonatkozó mezőgazdasági irányelvet és cikket; emellett kutatásokat is arra vonatkozóan, hogy az amúgy naponta húst fogyasztó amerikai lakosoknak is kb. 20-30%-a szenved B12 hiányban ill. aközeli állapotban (mert a nem injekciózott állatok húsa nem tartalmazza ezt a vitamint).

Rövidre zárva a témát: szerintem teljesen mindegy, hogy egy B12-vel injekciózott állat húsát fogyasztom el, vagy magam szedek be havonta 1x egy többszáz mikrogrammos B12 tablettát.

2018. máj. 10. 20:02
 5/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!!! A léböjt nem rossz ötlet,hogy elmúljon a kívánás! Köszönöm!!
2018. máj. 10. 21:02
 6/8 anonim ***** válasza:
54%

Off

" Bocsánat hogy ide trollkodok"

Most te magad is tudod, hogy a kérdésed trollkodás, de azért mégis leírod? :D

70%-os megelőzött a válasszal, 577.112. alkalommal is leírta már többünk is, hogy az esszenciális aminosavak mindegyike megtalálható a növényekben (ha nem hiszed, használj cronomtert), illetve, hogy a vágóhídi húsokba szintén szintetikus B12 található.

Csak hozzáteszem, hogy én nem szedek b12-t, mert naponta fogyasztok kb 3 l hegyi forrásvizet (kezeletlen víznek számít). Tanulmány szerint már 1 pohár (kb 0,3 l) is elegendő lehet: [link]

On

A tojás elhagyásában - amennyiben nem valamilyen élelmiszer összetevőjeként fogyasztod - sajnos nem tudok segíteni, de talán ez is hasznodra válik valamennyire: Gyakori tévhit, hogy tojás nélkül "nem állnak össze a sütemények", mert az egy amolyan tapasztóanyagként funkcionál. Édes süteményekbe lehet használni helyette pl kicsit túlérett (azért nem rohadtat persze) banánt, sós péksütikbe pedig összezúzott chia magot.

Direkt főtt/sült tojás alternatívaként nem tudok jobbat mondani a szójakészítményeknél, lásd tofurántotta.

2018. máj. 10. 22:02
 7/8 anonim ***** válasza:

Receptek:

[link]

[link]

[link]

2018. máj. 10. 23:13
 8/8 anonim ***** válasza:
42%

[link]

Vagy nezd meg az Earthlings, Cowspiracy, Forks over Knives, What the health című dokumentumfilmeket

2018. máj. 10. 23:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!