Vegánok ti hogy tettétek meg az utolsó lépést?
Az utolsó lépés nekem a sajt volt, abból is a penészes sajtok...
A sima sajtokat hagytam el előbb, mert azokra ízben tök jó alternatívák a sima vegán szeletelt sajtok.
A penészeseket most valódi penészkultúrával készített házi kesusajtokkal helyettesítem, hát,nem volt könnyű eljutni idáig.
A tojás nem hiányzik, max. másnaposan, mert olyankor régebben tükörtojást reggeliztem. Azt nem nagyon lehet helyettesíteni, DE csicserilisztből nagyon jó bundáskenyeret és "rántottát" lehet csinálni. Ami meglehetősen fehérjedús is.
Utolsó: ha érdekel nyugodtan nyiss erről egy kérdést.
Röviden:
1. Nincs olyan, hogy állati vagy növényi fehérje, mind az állati mind a növényi élelmiszerekben ugyanazok az aminosavak találhatóak meg, csak eltérő arányban. Egy az egyben fehérjebevitel nem létezik, a megevett fehérjéket a test aminósavaira bontja szét, és abból építi fel a saját fehérjéit. Sem az állati, sem a növényi fehérje nem egyezik 100%-ban az emberivel értelemszerűen.
2. Minden esszenciális aminosav megtalálható a növényekben is. Ha naponta legalább 2-3 különféle növényt fogyasztasz, kizárt, hogy ne vidd be az összeset. Persze vannak komplex/teljes = az összes esszenciális aminosavat tartalmazó növények is pl. szója, gabonafélék, hüvelyesek egy része. Emellett egy normál 2000kcal-os étrenden szinte akkor sem lesz fehérjehiányod, ha csak gyümölcsöt vagy zöldséget eszel, ha eszel hüvelyeseket, olajos magvakat, gabonákat, akkor meg lehetetlen fehérjehiányos állapotot elérni eleve.
3. A B12-t egy talajbaktérium termeli, amihez a mindenevő állatok (így az emberek is) természetes úton a koszos, mosatlan zöldségekből, gyümölcsökből, szűretlen vízből jutnak hozzá, hiszen, a mindenevő állatok általában RITKÁN, alkalmi jelleggel, nem rendszeresen fogyasztanak húst. A ragadozó állatok (az ember nem ide tartozik) nyilvánvalóan más állatok húsából viszik be.
A termőföldeket az ember permetezi, ezzel kiírtva a B12-t termelő baktériumot, a vizet szűri, vegyszerezi - így elzárja magát a mindenevők számára összes TERMÉSZETES forrástól.
A növényevő ill. mindenevő haszonállatok (disznó, tehén, csirke, stb.) szintén nem természetes forrásból jutnak hozzá, hiszen természetes forrásból nem biztosítható elegendő, a modern gazdálkodásnak köszönhetően.
Így az állatok vagy B12-vel dúsított takarmányt, vagy injekciót kapnak általában. Egyedül a szarvasmarha képes egy kis ( túléléshez nem elegendő) mennyiséget szintetizálni belőle, HA legeltetik (legritkább eset). A többi állat - disznó, pulyka, csirke, kacsa, stb. eleve képtelen a B12 előállítására, mert nincsen összetett gyomra, mint a szarvasmarhának, ami ideális körülményeket biztosít a B12-nek.
Ha érdekel a téma angolul találhatsz rengeteg B12 dúsításra vagy injekciózásra vonatkozó mezőgazdasági irányelvet és cikket; emellett kutatásokat is arra vonatkozóan, hogy az amúgy naponta húst fogyasztó amerikai lakosoknak is kb. 20-30%-a szenved B12 hiányban ill. aközeli állapotban (mert a nem injekciózott állatok húsa nem tartalmazza ezt a vitamint).
Rövidre zárva a témát: szerintem teljesen mindegy, hogy egy B12-vel injekciózott állat húsát fogyasztom el, vagy magam szedek be havonta 1x egy többszáz mikrogrammos B12 tablettát.
Off
" Bocsánat hogy ide trollkodok"
Most te magad is tudod, hogy a kérdésed trollkodás, de azért mégis leírod? :D
70%-os megelőzött a válasszal, 577.112. alkalommal is leírta már többünk is, hogy az esszenciális aminosavak mindegyike megtalálható a növényekben (ha nem hiszed, használj cronomtert), illetve, hogy a vágóhídi húsokba szintén szintetikus B12 található.
Csak hozzáteszem, hogy én nem szedek b12-t, mert naponta fogyasztok kb 3 l hegyi forrásvizet (kezeletlen víznek számít). Tanulmány szerint már 1 pohár (kb 0,3 l) is elegendő lehet: [link]
On
A tojás elhagyásában - amennyiben nem valamilyen élelmiszer összetevőjeként fogyasztod - sajnos nem tudok segíteni, de talán ez is hasznodra válik valamennyire: Gyakori tévhit, hogy tojás nélkül "nem állnak össze a sütemények", mert az egy amolyan tapasztóanyagként funkcionál. Édes süteményekbe lehet használni helyette pl kicsit túlérett (azért nem rohadtat persze) banánt, sós péksütikbe pedig összezúzott chia magot.
Direkt főtt/sült tojás alternatívaként nem tudok jobbat mondani a szójakészítményeknél, lásd tofurántotta.
Vagy nezd meg az Earthlings, Cowspiracy, Forks over Knives, What the health című dokumentumfilmeket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!