Az emberek miért támadják a vegetáriánusokat/vegánokat?
Hehe, itt vagy az a kérdést teszik fel, hogy miért szekálják folyton a húst nem evőket a húsevők, vagy ugyanezt fordítva.
Mindkettőnek lehet valóságalapja sajnos, de itt sem érdemes általánosítani.
Egyszerű pszichológiai jelenség, hogy az ilyenfajta kellemetlenkedés mélyebb érzelmi nyomot hagy és már pár ilyen cukkolástól az az érzésünk támadhat, hogy állandóan valaki azon csámcsog, hogy nem eszünk húst.
Ezt az is segíti, hogy nyilván azon emberek (remélhetőleg a többség), akik nem olyan arrogánsak, hogy beleszóljanak egy másik ember életébe, az ő hallgatásuk, vagyis "nem piszkálódásuk" észrevétlen marad a kisebbség piszkálódása mellett. Remélem érthető, amit írok. Így hihetjük azt, hogy ez egy általános dolog: hogy a húst elhagyókat Mindenki zaklatja, de ez valójában egy szubjektív tapasztalás, amit egy hangos Kisebbség okoz. Vélhetően fordítva is ugyanez igaz.
Viszont a másik oldalról nagyon szép látlelet pontosan ez a kérdés, ahol a válaszok bő 50%-a a kérdező leoltásáról szól. :D Tehát felteszi a kérdést, hogy miért bántják őt, erre még egyes válaszok is bántóak és általánosítók... Akinek nem inge...
Persze jó esetben a mereven ítélkezők jó részének még a tojáshéj a... Mert az élettapasztalattal azért vastagon jön az is, hogy már nem ítélkezünk olyan könnyen, mert ki tudja, nem lépünk-e mi is ugyanarra az útra valamilyen okból - lásd egy következő eset.
Én őszintén szólva csak leírásból ismerem az "arrogáns vegetáriánus" fogalmát, mert még sosem találkoztam ilyennel, de amit a vegetarianizmus témában látok ezen az oldalon, az alapján el tudom képzelni, hogy valóban vannak, akik ugyanolyan harciasan nyilvánulnak meg élőben is, mint itt is, bár állítólag az internet "inkognitójában" sokszor bátrabbak az emberek, mint ahogy élőben lennének...
Az említett eset, amit fel tudok hozni két évtized távlatából: egy ismerős vega család két családtagja nevezett engem időnként "dögevőnek", ami nem egy bájos jelző, de a sors fintora, hogy ez a család azóta ismét kétpofára tolja a húst és amikor megkérdeztem, hogy hogy is van akkor ezzel a dögevéssel, akkor nagy mellénnyel közölték, hogy "fejlődtek". Ez esetben egyértelműen olyan "önigazoló" személyiségekről van szó, akik mindegy mit csinálnak, az feltétlenül "jobb" mindenki másnál, vagyis nagyképűségük a személyiségükből fakad: cél, hogy bármilyen ürüggyel megkülönböztessék magukat másoktól.
Az én tapasztalatom úgy, hogy a környezetemben legalább 30% húst elhagyó van (olykor közéjük is tartozom), hogy sokakról évekig ki se derül, hogy nem esznek húst, mert inkább rejtegetik, elkerülendő, hogy folyamatosan az okáról kelljen mesélniük vagy ilyen zaklatásoknak legyenek kitéve, amikor azokat a spanyolviasz kliséket ismételgetik nekik, hogy de az ember mindenevő, a növények is szenvednek stb. Ez a szekálás ugyanis különösen akkor frusztráló, ha az ember eszik. Gondoljunk bele! A húst elhagyók kis hányadából statisztikailag következik, hogy általában húst fogyasztókkal étkeznek. Amíg az embert nem ismerik jól, addig biztos, hogy minden étkezésnél akad valaki a fent említett - remélhetőleg - kisebbségből, aki kikérdezi, hogy miért nem eszik húst. De ez mint említettem, nem azért van, mert Mindenki ellene van a dolognak, hanem mert a húsevők vannak többségben, így a nagy számok törvénye alapján könnyen kifoghatsz ilyet.
Nem tudom, kinek nem jönne ki a könyökén idővel, ha minden étkezése arról szólna, hogy kritizálják egy olyan döntését, amihez nagyjából ugyanannyi köze van bárkinek, mint ahhoz, hogy milyen bugyogót hord a nagyanyja.
S ha ez még nem lenne elég, sokszor azért is számon kérik őket, hogy "miért olyan arrogánsak a vegetariánusok". Pedig eléggé röhejes számon kérni valakin egy olyan viselkedésformát, amit nem gyakorolt, pusztán azért, mert egyvalamiben egyezik azokkal, akik gyakorolják... meg mintha nem lenne ez a számonkérés ugyanolyan arrogancia. :D
Szóval nem vagy egyedül ezzel, hogy piszkálnak az étkezésedért, én viszont a húsmentes időszakaimban azzal a tapasztalattal gazdagodtam, hogy sok kérdezőnél ez a kérdésfeltevés nem egy természetes és őszinte kíváncsiságot takar, hanem csak ürügy arra, hogy elpufogtathassák a fent említett közhelyeket. :)
Egyébként nem csak állatvédelmi érvek vannak a hús elhagyására, de az etikai vagy vallási szempontokon kívül számos tudományterületen is vannak támogató eredmények. Így kicsit az is beszűkültség, ha csak ezt hozod fel szempontnak és ennek tiszteletét várod a többiektől. Ha nekem mondanád, hogy hoppá, ezért meghalt valami, nem igazán kapnám össze magam, viszont a saját szakmám érvei simán leszoktattak engem évekre a húsevésről. Kit mi érint meg... Ha valaki megnézi pl. a Földlakók c. filmet, lehetséges hogy a végére se ér, de már nem tolja be a következő csirkecombot. :) Míg korábban szinte csak elfogult cikkekkel lehetett találkozni ezen a téren, ma már tudományos eredményekkel alátámasztott összefoglalók vannak pro és kontra a hús elhagyásának pozitív/negatív hatásairól (bár angolul még mindig szélesebb a választék) - érdemes tájékozódni.
Mivel esetedben olyan emberek nyaggatnak ezzel, akikkel vélhetően még sokáig "össze leszel zárva", mérgelődés helyett kipróbálhatnád az önirónia eszközét. Pl. megelőzve a cikizést, fennhangon közlöd, hogy na megyek "takarmányozni", vagy hogy "legelek egyet" vagy hogy megyek és megeszek néhány lóherét az udvarról, de ne köpjetek be a gondnoknak.
"Csak régen (értsd: még a nagyszüleink idejében is, meg előtte pár millió évig, az emberiség kialakulása óta) csak úgy ettek húst és "öltek" az emberek, hogy szembe néztek azzal az állattal, amit később megettek."
Nem. Az emberek sosem voltak magányos vadászok. A törzs tagjai közül leginkább a felnőtt férfiak mentek vadászni, a gyerekek, idősek, asszonyok nem. Amikor már kialakult az állattartás, a család többi tagja is részt vehetett az állatok levágásában (ahogy az ellátásukban is), de nem volt kötelező mindenkinek ott lenni.
Annyiban van igazad, hogy a legtöbb mai városi embernek fogalma sincs az állattartásról, meg úgy általában a mezőgazdaságról. De ahogy nem várható el, hogy csak az egyen kenyeret, aki kimegy a búzát learatni, úgy az sem, hogy csak az egyen húst, aki levágja az állatot. Már 200 évvel ezelőtt sem így volt, nem tudom, hallottál-e már a munkamegosztásról.
Én nem támadok rájuk. :)
Viszont amikor valaki azzal dicsekszik, hogy már 1 hónapja vega, akkor elszoktam mondani neki, hogy mire figyeljen, illetve, hogy van, akinek a szervezete nem bírja, főleg a fiatalkorban. Az enyém ilyen. :(
A diadetikus mondta, hogy főleg a fejlődésben lévőknél van aki nem képes elhagyni a húsokat, a szervezetének szüksége van rá. (van aki utána sem)
Az enyém pont ilyen. A nagy vega leszekből lett egy vérszegénység. :/
(Meg az egyik zseni osztálytársam került tavaly kórházba... egyik napról a másikra lett vegán, az ő gyomra sem bírta :P)
Bár azóta én le is tettem a vegaságról, mert az osztályban a nem épp kedves lányok napestig a vegán élet szépségeit üvöltik, olyan életigazságokkal, mint: "A répában nincs kalória" "Csak a hústól hízik az ember" "Az ember nem a húsevésre született"
Tehát egyszerűen a személyiségükkel és az ostobaságukkal megutáltatták velem a dolgot... (és közben rájöttem milyen finom is a szalonna ;) )
Bár, a mai napig szeretek vegán kaját enni, mert finom :)
Nálunk inkább a "mindenevőket" üldözik a vegák, nem fordítva.
"mi van azzal a rengeteg erdővel, amit azért vágtak ki, égettek fel, hogy aztán állati takarmányokat termesszenek a helyükön?"
Ugye akkor pálmaolajos cuccokat sem fogyasztasz? Meg az extramenő avokádót sem?
Egyébként én soha nem támadtam le senkit, aki vegán/vega, sőt, inkább mindig érdeklődve fordultam feléjük, hogy nehéz volt-e lemondani, mit mivel helyettesít, erre csak a lenézést kaptam meg a felsőbbrendűséget, hogy "majd talán egyszer te is eljutsz arra a szintre", na nekem ettől fordult fel a gyomrom.
Kíváncsiságból beléptem a Vegan in Hungary FB csoportba is, mert tényleg érdekel a téma, habár én nem szándékozom vegán/vega lenni (arra azonban odafigyelek, hogy legalább a kozmetikumjaim vegánok legyenek, vagy legalább ne legyenek állatokon tesztelve, nem hordok igazi bőrt, nem fogyasztok tehéntejet - mert szimplán nem egészséges az embernek - illetve igyekszem mérsékelni a húsevést), de hogy ott milyen magukat felsőbbrendűnek, már-már übermenschnek képzelő egyedek vannak, az már egyenesen vérlázító. Olyan undorító stílusban tudnak fröcsögni egy ártatlan kérdés alatt, hogy tényleg botrányos.
"A diadetikus mondta, hogy főleg a fejlődésben lévőknél van aki nem képes elhagyni a húsokat, a szervezetének szüksége van rá. (van aki utána sem) "
A legnagyobb táplálkozással foglalkozó szervezet Academy of Nutrition and Dietetics (100 000 elismert táplálkozási szakértő a tagja):
"Ezek az étrendek (vegetáriánus és vegán) bármely életszakaszában (beleértve csecsemőt, szoptató anyát és idős embert) lévő embernek megfelelőek(sportolóknak is).
"A nagy vega leszekből lett egy vérszegénység. :/"
A vegetáriánusok hajlamosak túl sok tejterméket fogyasztani, ami akadályozza a vas felszívódását. De egyébként ha valaki fogyaszt száraz hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonát, nem nagy művészet, akarat nélkül bevinni a vasszükségleted 400%-át.
"Although the iron stores of vegetarians may be reduced, the incidence of iron-deficiency anemia in vegetarians is not significantly different from that in omnivore"
"Western vegetarians who consume a variety of foods have a better iron status than do those in developing countries who consume a limited diet based on unleavened, unrefined cereals."
Magyarul, ha nem krumplin élsz, hanem eszel mindenféle növényt, akkor nem lesz vashiányod. Ez mindenkire vonatkozik. Hiába eszik a lakosság nagy része húst, mégis a vezető vitamin hiány.
"Meg az egyik zseni osztálytársam került tavaly kórházba... egyik napról a másikra lett vegán, az ő gyomra sem bírta" Persze, attól, hogy valaki egy napig gyümölcsöket és zöldségeket evett, instant kórházba került...
A növényeket amiket eszel termeszteni kell, az egzotikus gyümölcsökhöz, márpedig ahogy néztem a legtöbb vegán nem csak hazai cuccból él hanem datolya, füge, avokádó stb elég népszerű) pl egy rakás esőerdőt vágnak ki mert máshol nem teremnek meg, ezzel pusztítva egy rakás állat élőhelyét majd ideszállítják ami hatalmas mértékű környezetszennyezés.
Just sayin, szóval az élőhelyek kipusztítása nem csak a mindenevők sara.
Kérdező: ne hallgass azokra akik ellenszenvesek a témával kapcsolatban :D
Én is vega vagyok, tőlem is állandóan kérdezgetik az oszt.társaim hogy minek, meg miért,és igen itt jön a növényes téma is :D
Ez a legbugyutább ellenérv hogy mert a növények :D ezen mindig kiégek
Igen, éreznek a növények, csak éppen ők teljesen mások mint egy állat. Hasonlítsuk össze őket
Melyik tud kommunikálni?
Melyiknek tud fájni az ha konkrétan élve ledarálják? (Igen, fáj a növénynek is, tudjuk régi szöveg, de egy állatnak vannak érzései is)
Melyik tud rád úgy nézni, hogy elolvadsz tőle?
Sajnos támadnak minket, mert mások vagyunk, és mert sokkal jobb emberek vagyunk mint ők, és tiszta a lelkiismeretünk, hogy miattunk nem ölnek le plusz 1 állatot
És de, haladunk, mivel egyre többen követik ezt a vegetáriánusságot, egyre kevesebb lesz a kereslet, ergo a kínálat is
Sokan fiatalok közül menőségből lesznek vegák, és inkább ez legyen menő, mint a vagdosás vagy a cigi pia stb... :D
Azért mert sokan közülük folyamatosan basztatják azokat akik húst esznek, hogy álljanak át és ezt mindenféle morális terrorral, meg folyamatos káromlással próbálják elérni. Borzasztóan idegesítő. Meg olyan is van aki leszúr ha vegetáriánus kaját (pl szója, tofu, vegán sütemény) eszel, úgy hogy nem vagy az.
Amúgy az miért van rendben, hogy növényeket megölsz? Ugyanígy természetellenes környezetben vannak tartva és növesztve mint az állatok? A növényekért mért nem áll ki senki? Mért nem élünk úgy mint az ősember, és eszünk csak bogyókat a fáról, meg fűmagot? Remélem érted a problémám. Ha azért nem eszel húst mert nem szereted, vagy mert így kisebb az ökológiai lábnyomod akkor értem, de ez a HOGY BÍRSZ MEGENNI EGY HALOTT ÁLLATOT? dolgot borzasztóan bullshitnek érzem. És tőlem azt csinálsz amit akarsz. Csak engem ne akarj meggyőzni.
#28 "Sajnos támadnak minket, mert mások vagyunk, és mert sokkal jobb emberek vagyunk mint ők, és tiszta a lelkiismeretünk, hogy miattunk nem ölnek le plusz 1 állatot "
Nem cicám ,sokkal nagyobb egoisták vagytok, ha olyan jó ember lennél nem dörgölnéd mindenki arcába hogy fúúúú de jó ember vagy.... Tudod, akinek mondania kell hogy ő a király valójában nem ül a trónon....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!