Ti mit esztek hús "helyett"?
Direkt fogalmaztam a kérdésemet így, mert valószínüleg többen fognak válaszolni, akik már régebben húsmentesen élnek.
A problémám az, hogy annak ellenére, hogy szeretem a zöldségfasírt, rántott zöldségek, stb-t (meg egy csomó más zöldségböl készült ételt), igen sokszor vagyok úgy, hogy az evés végén ugyan jól vagyok lakva, tehát nem éhes vagyok, de marad bennem egy érzés, hogy valamit ennék, valami hiányzott az étkezésböl.
Nem konkrétan a hús, hanem az értendben betöltött szerepe - vagy nem is tudom, hogy írjam -, tehát az az érzés, amit normál esetben a hús ad.
Pl egy pörkölt tésztával - ott a húsnak nemcsak "pörkölt" íze van, hanem maga a hús íze és állaga is fontos, vagy egy ragunál hiába minden azonos a hús kivételével, mégha helyette van is pl. gomba benne, maga a hússzerü íz és állag nincs.
Ezért szeretném megkérdezni, ki mit tesz, hogy ez a hiányérzet megszünjön? (És semmi esetre sem húst akarok enni, hanem magát ezt az érzést eltüntetni)
Minden segítö választ vagy tippet elöre is köszönök!
(Minden húsevöt vagy vegyesen táplálkozót kérek, ne írjon olyat, hogy egyek húst, a kérdés nem ez, ez az, amit semmi esetre sem akarok és erröl vitatkozni sem szeretnék! )
Hát nem tudom, én mindig találok alternatívát, ami elegendő hús helyett. Pl ha rántott hús van én rántott sajtot/gombát/karfiolt eszem.
Ha pöri van, akkor nekem gomba/bab/borsó pörkölt.
Ha húsleves, akkor értelem szerűen zöldség/gomba/lencse leves van nálam.
Steak, nálam grillsajt.
Ilyenek. Nekem nem hiányzik, rosszul vagyok a gondolatától is, hogy húst kéne ennem.
(Állatvédő ösztönök, 9 éves korom óta megy ez, azóta nem eszek húst.)
A húsra semmi más nem hasonlít, így szerintem nem lehet pótolni. Amikor olyan ételt eszem, amit mások hússal esznek, sokszor egyszerűen nincs benne hús. Máskor gomba vagy zöldség van benne, de ettől még az egy drasztikusan más étel (kivéve, ha erősen fűszeres s az adja meg az alaphangulatot. de azért egy húsos fasírttal köszönő viszonyban sincs egy gomba- vagy zöldségfasírt). Ezzel nincs baj, nem akarok húst enni és nincs is hiányérzetem, mivel nem szoktam meg, hogy folyton húst egyek. Néha persze látom, hogy kimarad valami, ami egészen más és jó esetben fantasztikusan finom, de ez nem probléma. Annyi mást eszem. Feltétként nálunk tojás megy, az legalább állati és fehérjedús, tápanyagot nézve annyira nem is rossz "pótlék", de persze nem hasonlít húsra az sem.
Úgyhogy szerintem az a gond, hogy húsos ételt próbálsz emulálni hús nélkül, az pedig normál esetben (olyan embernél, aki érzékeli a különbségeket) kudarcra van ítélve. Ugyanez van például a krumplival és a rizzsel is. Paleo meg keto receptekben próbálkoznak ezzel-azzal, még írják is, hogy pont olyan... Szerintem pedig tök más.
Lehet, hogy egészen más ételekkel is hiányozni fog a hús, de ezzel nem lehet mit tenni. Semmi nem hasonlít rá.
Semmi extrát enem eszek, nekem nem hiányzik.
Szerettem a húst, de aztán beteg lettem, kórház, enni alig tudtam pár hónapig, és mikor meg kellett ennem a húst rohadtul görcsölni kezdett a gyomrom és jött volna ki.
Azt hittem egyszeri alkalom. Nem, gyakorlatilag 8 éve ez van. Nem hiányzik, nem kell.
28n :)
Mindenkinek köszönöm a válaszokat.
A szója meg szeitán nem jöhet szóba egyéb okok miatt - csak ezt elfelejtettem beírni, mert nekem eszembe sem jutottak, ez az én hibám volt.
Amit valaki írt, hogy "szerintem az a gond, hogy húsos ételt próbálsz emulálni hús nélkül" az nem egészen igaz, éppen az a gond, hogy a zöldségek "húsként" elkészítve (rántott, pörkölt, fasirt) ugyan finomak meg szeretem is öket, de nem helyettesítik az húst.
Éppen ezért keresnék olyan alternatívát, ami az agyban leállítja azt az érzést, hogy hiányzik a hús a kajából. (Akik nem szeretik a húst valami okból, azoknál ez természetesen nem jön elö, csak aza baj, hogy én kimondottan szerettem/szeretem az ízét/állagát, csak éppen nem akarok enni.)
De tényleg segítenek így is a válaszok, remélem, még lesz, aki ad tippeket.
De pont azt írtad le, amit cáfolni akartál, húsnak próbálod használni a zöldséget, ami alapból kudarcra van ítélve, hiszen teljesen más a kettő.
Én is szeretem a jó húst, egész életemben szimpatikus volt az íze, megértem, hogy van hiányérzeted, még ha nekem nincs is, de ezzel nem lehet mit tenni.
Én a zöldségfasírtot zöldségételnek eszem, eszembe se jut hússágot várni tőle, nem működik.
Kérdésed kicsit úgy hangzik, mintha a húsban lenne bármi is amit helyettesíteni kéne.
De mivel ilyen nincs, így a szó szoros értelmében erre csak úgy tudok válaszolni, ha átfogalmazom a kérdést úgy, hogy mit eszek ami fehérjedús, laktató (több kcal-t tartalmaz) és gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban:
- Hüvelyesek: csicseriborsó, zöldborsó, vöröslencse, barnalencse, feketebab, fehérbab, vörös vesebab, tarkabab, szója illetve abból készült termékek: tofu, tempeh.
- Gabonák: hajdina, árpa, köles, tönköly, búza (és az abból kivont fehérje a szejtán, ami voltaképp tömény glutén), rizs, rozs, zab
- Gombák: vargánya, rizike, tinóru, csiperke,őzlábgomba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!