Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mennyivel jobb az állatoknak,...

Mennyivel jobb az állatoknak, ha valaki vegetáriánus?

Figyelt kérdés

Úgy értem,hogy attól,hogy valaki nem eszik húst,de megissza a teket,megeszi a tejtermékeket,a tojást,a mézet stb.attól még ugyan úgy megmarad az állattenyésztés és pl. a teheneket a tejükért ugyan olyan rossz körülmények mellett tartanák.

Mennyivel lenne ez jobb a húsevésnél?Vagy csak a vegánság lenne az egyetlen helyes út?

2017. nov. 16. 21:27
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
70%

19: érdekes meglátás, de akkor áruld már el mit csinál a bácsi a borjaial meg a kakasokkal ha vannak kiscsibék mert megeszem a kalapom ha nem adja el őket húsnak! Más hasznuk ugyanis nincs gazdasági szempontból!

Nem tudom milyen mutáns tyúkjaitok vannak de 3-4 tojás hetente normális több nem. Nyáron se. az meg egészen más kérdés ha elviszi a róka a tyúkot mint az hogy az ember 1 éves korában levágja az állatot.

Nem tudom minek hadoválsz olyasmiről amiről láthatóan fogalmad sincs. A másik válaszadó nem tudom hogy van vele, én tanyán nőttem fel és ezért lettem vegán. Mert többek között azt a kegyetlenséget hogy azért leölik a borjat hogy én írassák tejet nem tudtam elviselni. A tojással sincs másképp, amint gyengélkedik a tyúk teljesítmény elmegy a jószág a levesbe. Ez falun mindenhol így van! De persze fiatal pár hónapos csirkéket is vágnak az íze kedvéért. Amíg lehetett, mindenki tömte erőszakkal a kacsát-libát, undorító és szívfacsaró látvány volt. Persze titokban ma is sokan teszik!

Az állattartásban szó sincs arról hogy gondoskodnak az állatról ha beteg, megy a vágóhídra. Mindegy hogy a szomszéd Pisti bá vagy a nagyüzem, mindnekinek csak a haszon és megélhetés a lényeg. Hasznot pedig csak a tojó tyúk és a tejelő tehén hoz. A kiskakasok, borjak a tej-és tojás ipar melléktermékei, amik csak akkor érnek valamit ha minél hamarabb levágják őket és ennek megfelelően bánnak velük: embertelenül!

2017. nov. 19. 17:27
 22/30 anonim ***** válasza:
47%

# Ezzel maximálisan egyetértek, illetve én is ezt tapasztalom itt vidéken.

Ezzel az illúzióval, hogy a vidéki parasztok biztos jól bánnak az állatokkal, és minőségi termékeket lehet tőlük venni, ideje lenne végleg leszámolni, mert semmi nem igaz belőle. Mondom ezt mint vidéki!

Faluba is sokszor ugyanúgy mesterséges megtermékenyítést végeznek, de ha hoznak egy bikát az se sokkal jobb, mert ezt is a paraszt dönti el, akinek csak a pénz kell a tejért.

A falusi parasztok, pedig ott ügyeskednek és csalnak ahol csak tudnak.

Az én lakóhelyemen közelében is kapható termelői tej: a vödröt amibe fejik a tehenet, félig megtöltik vízzel, ráfejik a tejet, és eladják úgy mintha a vödör teljes tartalma tej lenne.

Ha beteg az állat, vagy csak nem ad elég tejet/tojást ugyanúgy elvágják a torkát és kivéreztetik.

2017. nov. 19. 18:01
 23/30 anonim ***** válasza:
80%

Én vagyok az, aki az állattartás károkozásával kapcsolatos választ írta, és maximálisan egyetértek az utóbbi kettő hozzászólással!

A nagyszüleim ma már sajnos nem élnek; de tartottak malacot, tehenet, csirkét, kacsát, nyulat a szomszédban volt pulyka is. A nagynénimnél, nagybátyáimnál, unokatestvéreimnél még mindig vannak állatok, igaz tehén nem mindenütt. A falvakban pedig ahol élnek még eléggé elterjedt az állattartás. Már nem úgy, mint régen, hogy mindent egyszerre, de azért egy disznója vagy tehene vagy pár csirkéje mindenkinek van.

Alapvető tudás szerintem, hogy a tehén nem magától tejel. Akkor tejel, ha borja van, és utána kb. 1-2 évig ad még tejet, ha a borjú szopik, vagy ha fejik. Aztán elapad a teje, csakúgy mint az embernek és minden más emlős állatnak is, illetve már 1 év után egyébként jelentősen csökken a tápanyagtartalma pl. (ez az embernél is megfigyelhető).

Ahhoz, hogy a tehén állandó mennyiségben és minőségben tejeljen, 1-1,5 évente kell borjadzania, amit mesterséges megtermékenyítéssel érnek el.

Azt nem tudom, hogy aki szerint a borjakat nem viszik a vágóhídra vagy eladni, azok szerint mit csinál vele a gazda? Örül neki, ha lesz 3 év múlva még egy tejelő tehene, holott nincs kapacitása gondoskodni róla?

Ha van az embernek egy tehene, és az évenként borjadzik, 10 év alatt 11 tehene lenne basszus. Nem gondolja senki sem, hogy a falusiak ezt az állatmennyiséget megtartják, képesek ólt, takarmányt biztosítani nekik és van elég idejük gondoskodni mindről?

Egy kisgazdaságban sem megy másképp. 20 tehénről lehet, hogy tudnak gondoskodni, de 20x10 tíz éven belül az 200 basszus! Nehogymár.

A másik pedig hogy igen, a borjak 50%-a bika. A bikának nulla, azaz nulla haszna van élve, mert csak a húsa és a bőre hoz pénzt. Tehát: megy a vágóhídra, amint megvan pár hónapos. Mindegy, hogy a gazdaságból vagy a faluról.

A csibékkel, kakasokkal ugyanez a helyzet csak nagyobb számban. Csak a húsuknak van értéke.

2017. nov. 19. 19:37
 24/30 anonim ***** válasza:
16%

Utolsó 3-nak:

Most tényleg kezdjem el tételesen levezetni, mit csinál máshogy a tehenes bácsi, vagy a tyúkot tartó szomszédom? Az a baj, hogy ti teljesen más szemüvegen keresztül nézitek a világot. A nagyüzemi állattartással kapcsolatban nagyrészt igazatok van. De szerintetek minden kegyetlenség, amit az állattartók csinálnak az állataikkal (még akkor is, ha a lehető legkevesebbet próbálnak ártani nekik). Nyilván egyetlen épeszű haszonállattartó sem tesz olyat, ami merőben gazdaságtalan vagy ésszerűtlen számára. Nem fogja megtartani a bikaborjút, vagy felnevelni az összes kakast, miért is tenné? Azért, hogy a vegánok örüljenek? Úgysem örülnének, hiszen a húsáért tartott állat előbb vagy utóbb úgyis le lesz vágva. Inkább előbb, mert az öreg állatoknak nem annyira finom a húsa, nem kapják vissza a befektetett pénzüket, munkájukat. Aki ebből él, annak ez fontos szempont, teljesen érthető.

Amúgy van olyan ismerősöm, aki kedvtelésből tart pár dísztyúkot. A tojásokat persze megeszik, ha már vannak, de nála kb. végelgyengülésben halnak meg a tyúkok. Na de neki van más jövedelme, megteheti.

Ti hoztatok egy döntést, amivel úgy érzitek, erkölcsi piedesztálra emeltétek magatokat, és ezért hajlandóak vagytok kockára tenni az egészségeteket. Ezzel nekem semmi bajom sincs, amíg nem ítélkeztek azok felett, akiknek fontosabb az egészsége, és képesek elfogadni azt a tényt, hogy ahhoz, hogy együnk, más élőlényeknek meg kell halnia. Mert bizony a gabona- vagy szójatermesztés is hozzájárul állatok és élőhelyek pusztulásához, a környezet rombolásához, és nem fenntartható. Ezen nincs mit szépíteni.

2017. nov. 21. 09:04
 25/30 anonim ***** válasza:
80%

" egyetlen épeszű haszonállattartó sem tesz olyat, ami merőben gazdaságtalan"

Ennyi a lényeg. Nekik csak a pénz kell, a többi nem számít. Ugyanaz mint a hús és tejipar csak kicsiben.

" Ti hoztatok egy döntést, amivel úgy érzitek, erkölcsi piedesztálra emeltétek magatokat"

Nem. Ettől nem leszünk jó emberek. A minimum amit megtehetünk az, hogy vegánok vagyunk. Ettől nem leszünk az erkölcsösség netovábbjai, ez pusztán annyit tesz, hogy abbahagyjuk azt ami borzalmasan undorító és helytelen.

" hajlandóak vagytok kockára tenni az egészségeteket"

Nem teszünk kockára semmit, a legnagyobb egészségügyi szervezetek már régen igazolták ezt. A legátfogóbb táplálkozástudományi kutatás is ezt igazolja.

" s képesek elfogadni azt a tényt, hogy ahhoz, hogy együnk, más élőlényeknek meg kell halnia"

Ez nem tény, hanem egy káros téveszme: lásd amit fentebb írtam, tudományosan igazolt, hogy nincs szükségünk semmilyen állati élelmiszerre.

" akiknek fontosabb az egészsége"

Jaj, ezt hagyjuk már :D A húsevők 99%-a azt se tudja, hogy mit eszik, megesznek bármilyen hulladékot ami finomra van ízesítve. A civilizációs betegségek jó része - táplálkozás terén - a hús és tejtermékek fogyasztásának köszönhető. A társadalom többsége elhízott, folyamatosan gyógyszereket szed, alkoholista, az egészséges életmódhoz kb annyi közük van, mint Oravecz Nórának a mein kampfhoz.

" Mert bizony a gabona- vagy szójatermesztés is hozzájárul állatok és élőhelyek pusztulásához, a környezet rombolásához, és nem fenntartható. Ezen nincs mit szépíteni."

Elárulom, egy húsevő közvetett módon sokkal több szóját fogyaszt el mint egy vegán ;) Utóbbi akár teljesen el is tudja hagyni.

A szóját és a gabonaféléket állati takarmánynak termesztik (az állatok szöveteibe felszívódnak, így kerülnek a húsba), a termelés nagyon elhanyagolható része, mindössze 13%-a van emberi fogyasztásra termesztve.

Egy nagytestű állat pedig 10X többit eszik mint egy ember, így 10x akkora termőterületre van szükség miatta.

Az állattenyésztés a fenntarthatatlan, de ezt a vezetők is nagyon jól tudják, nemsokára már csak laboratóriumban előállított szintetikus húsok lesznek :)

2017. nov. 21. 10:09
 26/30 anonim ***** válasza:
12%

"Nekik csak a pénz kell, a többi nem számít." Bakker, ebből élnek, ezért dolgoznak keményen, reggeltől estig, télen-nyáron! Neked nem számít a pénz, amiért megdolgoztál? Egy cseppet sem zavar, ha deficites a vállalkozásod?

"Nem teszünk kockára semmit" Erre majd térjünk vissza pár év múlva. Vajon még akkor is vegán leszel? Akkor is, ha esetleg romlik a közérzeted, egészséged? (Vannak sokan, akikkel ez történt.) Akkor is el fogod hinni a WHO állításait?

"Ez nem tény, hanem egy káros téveszme: lásd amit fentebb írtam, tudományosan igazolt, hogy nincs szükségünk semmilyen állati élelmiszerre." Látod, ez a tagadás. És még egyszer elismétlem: a növénytermesztés is életeket olt ki, és ugyanúgy tönkreteszi a környezetet (ld. szántás, gyomirtók, műtrágyázás, gépesítés).

"A húsevők 99%-a..." - nyugodtan terjesszük ki az emberek 99%-ára. Tehát a legtöbb vegán sem tudja, honnan jön a tofu, a vegán fasírt vagy fehérjepor, az oreo, a fagyi és egyebek. Nekik elég, ha rá van írva a csomagolásra, hogy vegán termék.

"A civilizációs betegségek jó része - táplálkozás terén - a hús és tejtermékek fogyasztásának köszönhető." Hát persze. A cukor, a növényi olajok, az agyonnemesített gabonákból készült finomliszt napi szintű fogyasztása, a kimerített termőföld, a gyomirtók, az ipari adalékanyagok, a tartósítás és feldolgozás, a műkaja nem árt az egészségnek, igaz? Csakis a tej és a húsok. Ugyanmár.

"A szóját és a gabonaféléket állati takarmánynak termesztik" - légyszi linkelj be egy hiteles statisztikát erről. Takarmánynövény elég sok van. Azt még el tudom képzelni, hogy a kukorica nagyobb része takarmányozásra szolgál, na de a búza, a rizs?

"Egy nagytestű állat pedig 10X többit eszik mint egy ember, így 10x akkora termőterületre van szükség miatta." És hány ember lakik jól vele, és a tejjel, amit ad, hány embert lehet jóllakatni?

A csirke sokkal kisebb, mint egy ember. Gondolom, arányosan kevesebbet is eszik. A vadon élő halaknak pedig nem kell termőföldön termesztett takarmány. Ezek rendben vannak?

"egy húsevő közvetett módon sokkal több szóját fogyaszt el mint egy vegán ;) Utóbbi akár teljesen el is tudja hagyni." Hát, inkább közvetetten, mint közvetlenül. Persze én jobban örülnék, ha nem termesztenének szóját, se emberi, se állati fogyasztásra.

2017. nov. 22. 13:31
 27/30 anonim ***** válasza:
100%

Én vegan voltam 7 évet, mióta falun lakom, újra eszem tojást, én mindig akartam tyúkokat, mert tök helyes állatnak tartom őket, elősször kiscsibéket akartam venni, de megtudtam, hogy lehet venni letojt tyúkot is, így olyat vettem, hébe hóba a letojt tyúk is tojik tojást, még a 8éves tyúkocskám is... nálam mindannyian(10) végelgyengülésben fognak meghalni, illetve, ha láthatóan szenvednek, akkor el lesz altatva... de szabadtartásban vannak nappal, itt nálam még kerítés sem kell, 5 hektáron futkároznak ahogy akarnak.. ha meg kell, a komondorok megvédik.

Csak azért írtam le, hogy lássárok hogy ha ritka, de van kivétel.

2017. nov. 22. 14:06
 28/30 anonim ***** válasza:
77%
Utolsó előtti, egy csirkéből jól lakok 1 napra, az általa megevett össz takarmányból meg 1 évre megvan a gabona adagom... minél jobban belelovalltad magad, anál nagyobb hülyeségeket írtál...
2017. nov. 22. 14:10
 29/30 anonim ***** válasza:
81%

" Akkor is, ha esetleg romlik a közérzeted, egészséged? (Vannak sokan, akikkel ez történt.) Akkor is el fogod hinni a WHO állításait? "

A váltás óta 9 hónap telt el, és csak javulást tapasztaltam (pl enyhe hipertóniám volt, és most a szisztolés és diasztolés értékem is tökéletes).

Amúgy itt nem is igazán a WHO-ra gondoltam, hanem inkább Dr Campbell tanulmányára ami több mint 40 év kutatás eredménye.

" növénytermesztés is életeket olt ki, és ugyanúgy tönkreteszi a környezetet"

Főleg, hogy tized annyi növényt kellene termeszteni, ha mindenki növényi étrenden élne...

" Tehát a legtöbb vegán sem tudja, honnan jön a tofu"

Összeturmixolt sózott szójabab fűszerekkel (legalábbis nálam). A szója jó esetben - manapság egyre gyakrabban - fermentált, így könnyebb emészteni is.

" vegán fasírt"

Általában valamelyik hüvelyes összeturmixolva, vagy villával összetörve, más zöldséggel keverve, hagymafélékkel fűszerezve, gombóccá összegyúrva, majd sütőben sütőpapíron kisütve..

" fehérjepor,"

No, ezt tényleg nem tudom, de ez irreleváns, mert nem is használok ilyesmit.

" oreo"

Az oreo nem vegan. Legalábbis az eredeti Nabisco oreo nem az. Az európai változatait nem tudom, nem szoktam ilyenekre költeni.

" Nekik elég, ha rá van írva a csomagolásra, hogy vegán termék."

Nem. Pálmaolajat is általában kerüljük, sokan az egzotikus cuccokat is.

" Hát persze. A cukor, a növényi olajok, az agyonnemesített gabonákból készült finomliszt napi szintű fogyasztása, a kimerített termőföld, a gyomirtók, az ipari adalékanyagok, a tartósítás és feldolgozás, a műkaja nem árt az egészségnek, igaz? Csakis a tej és a húsok. Ugyanmár. "

Se (finomított) cukrot, se sütőolajokat, se fehér lisztet nem használok :) Igyekszek mindent magamnak termelni, de ha valamit megveszek megnézem az összetevőit. Nemrég vettem babkonzervet, az összetevők között csak bab és só volt.

A tartósítószereket és társait is kilehet kerülni teljesen.

Másrészt egy növényi étrenden pl a cukor és az olajok nem számítanak alap élelmiszereknek, míg a mindenevőben a húsok pl igen, és ezeket is kb mindenhol olajban sütik...

" És hány ember lakik jól vele, és a tejjel, amit ad, hány embert lehet jóllakatni? "

1 kg marhahús előállításához 16 kg gabonára van szükség. Egy állatot évekig mindennap etetni kell, soha az életben nem fogja visszaadni azt a kalóriamennyiséget amit felevett!

A tyúkok pedig hiába esznek kevesebbet, a húsuk kalóriatartalma is ezzel arányosan kevesebb, úgyhogy ugyanott tartunk.

2017. nov. 22. 23:46
 30/30 anonim ***** válasza:

Hanonymus, ezek szerint te az 1%-ba tartozol.

"Se (finomított) cukrot, se sütőolajokat, se fehér lisztet nem használok :) Igyekszek mindent magamnak termelni, de ha valamit megveszek megnézem az összetevőit." - én is pont ezt teszem, csak nem vagyok vegán.

"tized annyi növényt kellene termeszteni, ha mindenki növényi étrenden élne..." - és gondolom akkor is, ha nem gabonákkal tömnék szerencsétlen állatokat, hanem kivinnék őket legelni.

Campbellre nem támaszkodnék, a könyve tele van valótlan állításokkal, alaptalan következtetésekkel. (Egyébként ő saját bevallása szerint 99%-ban vegán étrendet követ 1990 óta, tehát 56 éves koráig nem volt vegán, és most sem teljesen az. Forrás: wikipedia)

Még várom a mezőgazdasági statisztikákat.

2017. nov. 23. 23:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!