Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mennyivel jobb az állatoknak,...

Mennyivel jobb az állatoknak, ha valaki vegetáriánus?

Figyelt kérdés

Úgy értem,hogy attól,hogy valaki nem eszik húst,de megissza a teket,megeszi a tejtermékeket,a tojást,a mézet stb.attól még ugyan úgy megmarad az állattenyésztés és pl. a teheneket a tejükért ugyan olyan rossz körülmények mellett tartanák.

Mennyivel lenne ez jobb a húsevésnél?Vagy csak a vegánság lenne az egyetlen helyes út?

2017. nov. 16. 21:27
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:
Én erőemelő vagyok,szóval számolom minden nap a kajámat.Nekem általában 400g alatt van mindig.Vagyis ilyen 290-330g körül szokott lenni.Ez soknak számít?De vannak olyan napok,amikor kevesebb,tegnap pl 150-160g húst ettem.Múlt héten 2x volt olyan nap,hogy kb.30g szalámit ettem csak szendvicsben a suliban.De sajnos vannak olyan napok,amikor megugrik ez a szám,mert olyat főznek itthon,de az 500-at sosem éri el
2017. nov. 17. 21:16
 12/30 anonim ***** válasza:
79%
150g nál több nem ajánlott egészségügyi szempontból.
2017. nov. 17. 21:42
 13/30 anonim ***** válasza:
69%

A KSH szerint pedig 100kg felett van! Ne hazudj már légyszíves!

[link]

2017. nov. 17. 21:44
 14/30 anonim ***** válasza:
33%
OK, ebben a táblázatban 58,6 kg-ot írnak 2014-re. Ja, plusz 3,7 kg hal. Nézd meg jobban, nem hazudok. Az utolsó két oszlopban nem kg, hanem % van.
2017. nov. 19. 00:22
 15/30 anonim ***** válasza:
77%

A vegán, vegetáriánus életmódok nem csak "az állatoknak jobbak", hanem a környezetednek, egészségednek is.

Környezetvédelmi és egészségügyi szempontból nyilván sokkal jobb a vegán.

A vegetáriánus életmód is kiiktatja az állatok közvetlen leöléséből származó termékek fogyasztását; de az teljesen igaz, hogy közvetetten hozzájárulnak az állatok szenvedéséhez.

Ami a tejtermelés nélkül nem létezne:

- a borjakat az első napon elválasztják, és 5-6 hósan levágják. Sosem ihatják az anyjuk tejét, helyette tápszert kapnak és egy kis cellában tartják őket lekötözve, hogy puhább legyen a húsuk.

- a tejelő teheneket is szörnyű körülmények között tartják, sosem látnak napfényt, egész nap gépre vannak kötve. A normál mennyiség 8-10x-esét szipolyozzák ki belőlük. Átlagos élettartamuk 3-4 év, ugyanis amint a tejhozam csökken, mennek a vágóhídra. Egy szabadon tartott tehén életkora akár 25 év is lehet. Ez olyan, mint emberi mértékben számolva egy 18-20 éves ember megölése, mert már nem elég produktív az ipar beteg szemlélete szerint!

A tojás okozta károk:

- a csirkéket szörnyen összezsúfolva tartják, egymás hegyén-hátán taposnak, gyakran eltörik a szárnyuk, lábuk emiatt.

- a csőrüket érzéstelenítés nélkül levágják, hogy ne tudjanak kárt tenni egymásban

- a kiskakasokat egy naposan bedarálják csirke darálthúsnak, nugettsnek, egyebeknek, mert nem hoznak hasznot az iparnak, csak a gond van velük

- azok a tojások, amik későn/félig meddig kelnek ki a keltetőből egyenesen mind egy kukában végzik, és ott halnak a végül kikelt csibék éhhalált - milliók naponta.

- a tojókat 2-3 évesen vágják a tojáshozam csökkenése miatt.

- egy ipari tojó a sok hormon és egyéb szer valamint a beteges tenyésztés miatt naponta akár 2x is tojik. Ez fájdalmas, és megerőltető is. Természetes körülmények között 2-3 tojást tojik egy tyúK HETENTE!

- Egy átlagos házi csirke egyébként 12-15 évig élne normál körülmények között.

2017. nov. 19. 09:23
 16/30 anonim ***** válasza:
69%
Azért írtam fejenként 1kgot, mert ez egy matematikai példa volt, amivel pusztán annyi volt a cél, hogy a hülyék is képesek legyenek követni... de látom vannak itt olyan hülyék is, akik még ezt sem képesek felfogni...
2017. nov. 19. 12:12
 17/30 anonim ***** válasza:
27%
+ a facnak kell zt hírdetni itt hogy a vegetáriánus iszik tejet?... a vegetáriánus 100%növényi étrendet jelent, csak a lakto-vegetáriánus iszik tejet...
2017. nov. 19. 12:13
 18/30 anonim ***** válasza:
39%

#11-12:

Az ajánlott fehérjemennyiség naponta 0,8-1,5 x testtömeg kg (sportolóknak lehet 2-es szorzó is). Tehát ha valaki nem sportoló és 50 kg, annak napi 40-75 g fehérjefogyasztás az optimális, ami 160-375 g húsból vihető be (mivel a húsok 20-25%-a fehérje), ha csak abból jön fehérje. Ha eszel más jelentősebb fehérjeforrást is (pl. sajt, túró, tojás, olajos magvak, hüvelyesek), vagy egyéb ételfajtákból nagy mennyiséget, akkor nyilván kevesebb hús is elég.

Tehát ha erőemelő vagy, az általad írt mennyiség nekem nem tűnik soknak, bár nem tudom, hány kg vagy és mennyi az összes fehérjebeviteled.

2017. nov. 19. 14:38
 19/30 anonim ***** válasza:
34%

#15:

"Ami a tejtermelés nélkül nem létezne:" - ami IPARI tejtermelés nélkül nem létezne. A közelünkben lakó tehenes bácsi pl. nem csinál ilyet a teheneivel.

"A tojás okozta károk:" - ugyanígy, házi vagy egyes alternatív (nem ketreces) tartás esetén ezek többsége nem merül fel. A mamám gyakran vett ún "letojt" tyúkokat, amik még évekig tojtak nála.

A kiskakasokat nem lenne jó ötlet felnevelni, mert el kellene őket különíteni a többiektől, ha nem akarjuk, hogy kárt tegyenek egymásban és a tyúkokban. Tudod, két kakas nem fér meg egy szemétdombon.

"Természetes körülmények között 2-3 tojást tojik egy tyúK HETENTE!" - Látszik, hogy nem láttál még tyúkot közelről. Nyáron naponta 1 tojás a normális, télen általában kevesebb. A tyúkok nem szomorkodnak, ha elveszik tőlük a tojást, és a tojásnak sem fáj, ha megesszük, még akkor sem, ha egyáltalán kikelhetne belőle csirke (ha nincs kakas, a tojás meg sincs termékenyítve).

"Egy átlagos házi csirke egyébként 12-15 évig élne normál körülmények között." - Lehet, ha nem vadászná le és tépné szét valamilyen ragadozó, amiktől az ember jelenleg igyekszik maximálisan megvédeni.

#17: "a vegetáriánus 100% növényi étrendet jelent, csak a lakto-vegetáriánus iszik tejet..." Érdekes, mindenhol azt lehet olvasni, hogy vegetáriánus az, aki nem eszik húst, vegán pedig az, aki csak növényeket eszik...

2017. nov. 19. 15:00
 20/30 anonim ***** válasza:
89%
Eniatt szuletett meg a VEGAN-sag.
2017. nov. 19. 15:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!