Mit javasoltok egy kezdo vegannak?
Ugy ertem,h most kezdenek bele,valtoztatnam meg az eletem.Hust kb 3 eve probalom mellozni,de szuloi utasitasra neha-neha egy keveset legyurtem.De mostmar semmilyen formaban nem szeretnek.
Mi az,amire figyeljek oda?
Egyebkent mert volt az egy idezetben,h a tej folyékony hus?Ezt hogy kell ertelmezni?
(Ne tamadjatok pls,tudatlanok is vannak)
15/l
Ja s a szárazbabhoz nem tudok hozzászólni, az tényleg nem az, amit kilóüszámra eszik az ember, de pl. 1 kg zöldborsó az nem sok, az ebédem első fogásának szívesen veszem szénhidrátosabb napjaimon (sajna egyszerre sajnálok ennyit inhalálni, de megy, ha kicsit is elengedem magam).
Ja, az egyszerre bevitt fehérje nem gond, hasznosul az is. Aki napi egyszer eszik és gyúr (bőven vannak ilyenek), az 100 gramm fölött is bevihet egyszerre, nem hallottam még, hogy gond lenne.
Ahogy a vegán testépítőknek és erősembereknek, sportolóknak sincs gondjuk a fehérjével, ha kicsit is odafigyelnek, bár igaz, van, aki szójára meg fehérjeporra is támaszkodik. De nem nehéz normál ételből megoldani.
"Másrészt ha nyers ételekkel számolsz annak semmi értelme fehérjeszámlálás esetén, ha főtten fogyasztod őket, hiszen az összetételük a főzés folyamán megváltozik. Hogy a te szavaiddal éljek: ÖNGÓL!!!! "
LOL.Annyiban igaz, hogy a fehérje hő hatására denaturálódik, ez tiszta sor.De vajon jelent ez valamit tápanyag illetve kalória szempontból? NEM.A szervezet ígyis-úgyis aminosavakra bontja el a fehérjét, tehát lényegtelen a hőkezelés folyamata.Csak azért hőkezeljük, hogy biztonságosan fogyasztható lehet.
A másik, (általában) minden terméken a kalóriatáblázat a nyers termékre van vonatkoztatva.
A te logikád szerint, ha mondjuk 20g fehérjét szeretnék bevinni, ahhoz xg főtt lencse kell, ami yg száraz lencséből és zg általa felvett vítből áll és ezt kell valahogy z-re megoldanod.
Nemhogy megnéznéd azt, hogy mondjuk 80g száraz lencse tartalmaz 20g fehérjét és megfőzöd azt és kész.
Gondolom zabkását se úgy csinálsz, hogy te eldöntöd, hogy 400g zabkását akarsz enni, akkor mennyi zab meg mennyi víz kell hozzá...
"De vajon jelent ez valamit tápanyag illetve kalória szempontból? NEM."
DE! Egyrészt a vitaminok szempontjából mindenképp, másrészt pont a nyers-főtt tömege és az emiatti eltérések miatt hülyeség nyersen számolni ha sütve/főve eszed. Nincs ilyen szabály hogy mindent nyersen kell számolni. Másrészt mivel a zöldségek és a hús vizet veszítenek a hüvelyesek pedig vizet vesznek fel tök értelmetlen is.
Minden normális ember úgy számol hogy mit evett meg és nem úgy h az kb mennyi nyers alapanyagból készült.
Míg 100g nyers csirkemell 31 g fehérjét tartalmaz addig 100g sült 17g-got! Rohadt nagy különbség.
Hogy lenne már 100g sült csirkemellben 17g fehérje?
100g nyersben van 26g fehérje, mivel sülés közben vizet veszít. ezért a kész,sült súlya kevesebb mint a nyersé.
A te állításod szerint, ekkor nem csak vizet veszít. hanem valamilyen megmagyarázhatatlan módon a fehérje is elszublimál belőle :D.
Sőt szerinted, ha megfőzök 10 deka rizst, főve legyen mondjuk 300g, akkor annak a kalória tartalma csökkent.
Igen, 100g-ra levetítve csökkent, de akkor is 10 deka rizst főztél meg!
Miért kéne mindent főve számolni?
A zöldséget főve veszed a piacon?A hüvelyeseket főve veszed? A gyümölcsöket főve veszed? A tofut is már előre elkészített formában veszed? Gondolom nem.
És mivel minden elkészítési mód más, van aki ropogósan szereti a zöldségeket, van aki szétfőzve, van aki al dente szereti a tésztát, van aki teljesen átfőve, ezért a főtt súly mérésénél nem tudjuk megállapítani, hogy mennyi vizet engedett/vett fel az anyag.A nyers ételek kalória és tápanyagtartalma viszont mindig ugyanannyi így 100000x könnyebb onnan számolni a makrókat.
24 inkább ne foglalkozz ilyesmivel, mert nem neked való.
Nyilvánvalóan azt kéne főve számolni, amit főve eszel. Igen, pl. a tofut, hüvelyeseket. A gyümölcsöt nem, a zöldséget meg mikor hogy. De ennyi esze még egy 5 éves gyereknek is van, csak neked nincs.
Mindent nyersen szoktunk számolni, de teljesen mindegy, csak a jó adatokat használjuk. A főtt rizsre nincs adat, mert túl tág körben mozog a víztartalom, muszáj a nyerset, a vizet és a végeredményt megmérni, ha jó értéket akarunk.
Nem hiszem el, hogy ezt sokáig kell magyarázni. Nyilván a fehérje és a kalória megmarad, tökmindegy, hogy 100g rizs vagy annyi főtt rizs, ami 100 gramm nyersből lesz (akár 200, akár 400g). Aki kalóriával lakik jól, annak a víztartalom is mindegy, a nyers mennyiség alapján lakik jól. Max. tömegeléskor tud gondot okozni a különösen nagy térfogat. Meg egyes kis gyomrúaknak vagy nem tudom.
Szia!
Ha van még kérdésed a növányi étrenddel, a vegánság etikai oldalával kapcsolatban, akkor nyugodtan kérdezz.
15 éves vegán lány, erőemelő és futó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!