Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mit javasoltok egy kezdo...

Mit javasoltok egy kezdo vegannak?

Figyelt kérdés

Ugy ertem,h most kezdenek bele,valtoztatnam meg az eletem.Hust kb 3 eve probalom mellozni,de szuloi utasitasra neha-neha egy keveset legyurtem.De mostmar semmilyen formaban nem szeretnek.

Mi az,amire figyeljek oda?

Egyebkent mert volt az egy idezetben,h a tej folyékony hus?Ezt hogy kell ertelmezni?

(Ne tamadjatok pls,tudatlanok is vannak)

15/l

2017. máj. 25. 14:50
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
18%

350g bab fedezi igen, de az majd 1000 kcal.. És azért valljuk be, 350g bab megfőzve van vagy 800g, ki tud annyit megenni?

Lehet itt jönni a különböző növényi fehérjék összevállogatásával, de normális mennyiséget nagyon nehéz bevinni. Ha sikerül is, akkor is nagyon eltolódik az egyensúly a szénhidrátok és zsírok felé, ami szintén nem jó.

2017. máj. 25. 18:48
 12/31 anonim ***** válasza:
12%
Mellesleg, mi van a szójatejben? Ízfokozó,sűrítőanyag,stabilizátor meg a hozzáadott vitaminok.Kérdem én, mitől temészetesebb ez mint a tehéntej?
2017. máj. 25. 18:51
 13/31 anonim ***** válasza:
93%

11.:

1. 350g FŐTT babot írt a másik válaszadó, nem nyerset. Nem kellene kalóriákkal és fehérjeértékekkel foglalkoznod, ha ilyen alapvető információkkal nem rendelkezel.

100g főtt vesebab 130 kalóriát tartalmaz (és nem 300-at ahogy te írtad!), 1g zsírt és 10g fehérjét.

2. Tehát 350g bab 450 kalória kb., de mint írták majdnem az egész napi fehérjeszükségletet fedezi kb. Sokkal célszerűbb elosztani a fehérjét különböző forrásokra, reggelire, ebédre, vacsorára is fogyasztani valamennyit, nem beverni egyszerre 350g babot.

3. Egyáltalán nem nehéz teljes értékű aminosavprofilt összeállítani növényekből (ha ért hozzá az ember), másra nincs hozzá szükség, mint 3-4 különféle zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, pékterméket, tésztát, növényi tejterméket, hüvelyest, olajos magvat vagy egyebet fogyasztani egy nap. Szerintem a legtöbb ember van annyira kreatív, hogy nem egy ételen tengődik egy nap...

4. Már egyszer leírtam valahova, és szerintem pont neked, mert ugyanezzel a baromsággal kellett vitatkoznom hogy szerinted a bab majdnem 400kalóra/100g meg hogy megközelítőleg 4 gramm fehérje van benne szerinted, hogy több forrásból válogatva gyerekjáték elegendő fehérjét bevinni. Ha egy normál felnőtt ember kb. 50g-os igényével számolunk, akkor pl.:

- 50g tökmag 16-18g fehérje, 250kcal

- 100g főtt bab 10g fehérje, 130kcal

- 100g tofu, 8g fehérje, 80kcal

- 200g főtt spárga, 5g fehérje, 70 kcal

- 100g áfonya, 3g fehérje, 40kcal

- 100g főtt quinoa, 5-6g fehérje, 140kcal

- 3 evőkanál lenmag 5g fehérje, 90kcal

így evett hüvelyest, tofut, zöldséget, gabonát, olajos magvat és gyümölcsöt is, összesen 53-56g fehérjét vitt be és 800 kalóriát fogyasztott el. Egy 50g fehérjeigényű felnőttnél (60-65 kilós ember) a napi kalóriaigény 2000kcal körül mozog, fogyáshoz 1600kcal. Magyarán még ha fogyni is akarna, a napi kalóriakeret fele ill. több mint fele rendelkezésre állna.

5.A Joya szójatej összetevői: szója, víz, kálcium-karbonát, répacukor, só. Én ebben nem látok semmi kivetnivalót...

[link]

3,6 g cukrot tartalmaz 100ml-ben, míg a tej 100ml-e 4,5-5g-ot.

6. Akit zavar a bolti gabona vagy magtejek összetétele, bátran készíthet otthon. A mandulatejhez pl. csak egy marék beáztatott mandula és fél liter víz kell.

2017. máj. 25. 19:38
 14/31 anonim ***** válasza:
89%

Aki lepontozott indokolja már meg, hogy miért.

A kérdező javaslatokat vár kezdő vegánként, én leírok egy napi komplett fehérjebevitelt és lepontozás jár érte. Esküszöm nem értem. Mit kellene válaszolni, azért jár a pont hogy nelegyélvegánmertne? Vagy mi?

2017. máj. 25. 20:11
 15/31 anonim ***** válasza:
0%

"1. 350g FŐTT babot írt a másik válaszadó, nem nyerset. Nem kellene kalóriákkal és fehérjeértékekkel foglalkoznod, ha ilyen alapvető információkkal nem rendelkezel.

100g főtt vesebab 130 kalóriát tartalmaz (és nem 300-at ahogy te írtad!), 1g zsírt és 10g fehérjét."

Öngól.Mivel te is leírtad, hogy FŐTT babról van szó.Étrendtervezésnél MINDIG MINDEN élelelmiszernek a nyers,feldolgozatlan formáját vesszük, nem a már elkészítettet.100g száraz vesebab: 24g fehérje,60g ch,1g zsír.Ez akárhogyan is számolom kb 340 kalória.

"2. Tehát 350g bab 450 kalória kb., de mint írták majdnem az egész napi fehérjeszükségletet fedezi kb. Sokkal célszerűbb elosztani a fehérjét különböző forrásokra, reggelire, ebédre, vacsorára is fogyasztani valamennyit, nem beverni egyszerre 350g babot.

"

Öngól 2, a fenti válasz válasz erre is.

"így evett hüvelyest, tofut, zöldséget, gabonát, olajos magvat és gyümölcsöt is, összesen 53-56g fehérjét vitt be és 800 kalóriát fogyasztott el. Egy 50g fehérjeigényű felnőttnél (60-65 kilós ember) a napi kalóriaigény 2000kcal körül mozog, fogyáshoz 1600kcal. Magyarán még ha fogyni is akarna, a napi kalóriakeret fele ill. több mint fele rendelkezésre állna.

"

60g fehérje=240kcal, maradt 1760.Az miből tevődik össze? Zsír+szénhidrát, ráadásul nem is kevés, 250g ch+kb 80g zsír. És sajnos a ch a vegánoknál nem mindig a lassú felszívódású szénhidrátokból áll, hanem tartalmaz bőven egyszerű szénhidrátokat is a sok gyümölcs illetve a keményítőtartalmú zöldségek miatt, így a rendszeres nagymértékű fogyasztása cukorbetegséghez is vezethet.

Szójaital ellenpélda:

[link]

(Ui: amúgy szerintem az 50gos fehérjebevitel igen karcsú aktív életmód mellett. Én 50g fehérjét viszek csak be a reggeli fehérjeporos zabkásámmal..)

2017. máj. 25. 20:29
 16/31 anonim ***** válasza:
89%

15: ez akkora egetverő hülyeség, hogy csak a nyers ételek fehérjetartalmát mérik, mint annak a rendje.

Nézz utána egy kicsit, aztán vitatkozhatunk. Ha akarod leírhatom nyers babbal, nyers zöldségekkel is az alapanyagokat arányosan csökkentve (100g bab helyett 30g nyersen), de a végeredmény ugyanaz: 50g-60g fehérje fedezhető 6-900 kalóriából, és még a napi adagod fele ott van.

Másrészt ha nyers ételekkel számolsz annak semmi értelme fehérjeszámlálás esetén, ha főtten fogyasztod őket, hiszen az összetételük a főzés folyamán megváltozik. Hogy a te szavaiddal éljek: ÖNGÓL!!!!

Egy normális aktivitású felnőttnek 0,8-1g/testtömegkg fehérjére van szüksége, tehát egy 65 kilós felnőtt 50-65 gramm közötti fehérjeigényű.

Reggelire benyomni normális életvitel mellett 50g fehérjét meglehetősen káros, tekintve hogy a többletfehérje erősen karcinogén (rákkeltő) és nem mellesleg a véráramba kerülve a máj feldolgozza és glükózzá alakítja, ami csak a szervezetedet terheli és károsítja.

Napi 100-150 g fehérjére annak van szüksége, aki 100+kilós és súlyt akar tartani vagy aki 70 kilós és erősen sportol (napi 3-5 órákat min, 1,4x-es szorzó)

Az, hogy melyik szójatejben mi van nyilván változó, van jó és rossz példa is, nem muszáj a rosszból kiindulni. Ugyanígy húsból, tejtermékből is van nagyon rosszul tartott állattól származó és bió minőségű is, nyilván a tápanyagtartalma és az összetétele (káros anyagok amiket a táppal bevisz) is ez alapján változnak.

Belekötni mindenbe bele lehet, csak nem értem minek. A kérdező építő jellegű tanácsokat vár, te eddig semmi segítőt nem írtál csak kötekedtél és a tényeknek abszolút nem megfelelő állításokat írtál, amik félrevezetőek és szemenszedett hazugságok gyakorlatilag.

Azt javaslom hogy ha csak vitatkozni akarsz keress magadnak valami arra való fórumot, ha pedig jótanácsokkal szeretnéd ellátni a kérdezőt a vegán életmóddal kapcsolatban akkor írj valami építő jellegűt is.

2017. máj. 25. 21:22
 17/31 anonim ***** válasza:
100%

"És sajnos a ch a vegánoknál nem mindig a lassú felszívódású szénhidrátokból áll, hanem tartalmaz bőven egyszerű szénhidrátokat is"

De, éppen hogy a zöldségek, gabonák, hüvelyesek miatt 90%-ban lassú felszívódásúból áll; kiv. gyümölcsök. A húsevőknél pont az ellentéte igaz, fehér kenyér, fehér tészta, fehér rizs a jellemző, tehát gyors felszívódású.

Nem véletlen, hogy az ADA is igazolta, hogy a vegetáriánus életmód/vegán étkezés csökkenti a cukorbetegség, szív-és érrendszeri megbetegedések, rák kialakulásának esélyét.

2017. máj. 25. 21:24
 18/31 anonim ***** válasza:
22%
Hogy egyen inkább húst.
2017. máj. 25. 21:33
 19/31 anonim ***** válasza:

"A húsevőknél pont az ellentéte igaz, fehér kenyér, fehér tészta, fehér rizs a jellemző, tehát gyors felszívódású."

Ennek mi köze van a húshoz? Itt csak arról van szó, hogy aki vegán életmód mellett dönt, az általában más dolgokra is jobban odafigyel. De ennek igazából semmi köze ahhoz, hogy eszünk-e húst.

2017. máj. 25. 23:13
 20/31 anonim ***** válasza:
100%
A fehérjével pont nincs gond, a vele jövő kalória mióta probléma? Az is kell az élethez. A fehérjéből jövő kalóriák a szükséges energia töredékét adják. A komplettálás sem valami nehéz, főleg egy normál vegánnak, aki eszik hüvelyest és gabonát is, bár máshogy is össze lehet hozni valahogy.
2017. máj. 25. 23:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!