Szerintetek egészséges vegetáriánusnak vagy vegánnak lenni? Jobb, ha az ember nem eszik húst, egészségesebb így, vagy jobb, ha természetesen eszünk, ahogy születtünk mindenevővek? Te mit gondolsz erről?
Elolvastam az újakat. Huhh. Remélem, nem fogom túlságosan ismételni magam, rég volt, hogy ideírtam.
Igen, szerintem is mindenevő az ember, olyan, aki adott esetben csak növényi és csak állati étrenden is elvan. De aki nem vegán, csak ovo, lakto vagy ovo-lakto vega, az eleve mindenevő.
A növényi és az állati aminosavak valóban egyformák. Az egyoldalú növényi táplálkozás persze bekavar a profilnak, ezért kell ésszel, illetve elég változatosan csinálni a vegán étrendet.
A növényi vas egy icipicit rosszabbul hasznosul, és? Attól még nem leszünk vashiányosak, egyszerűen egy kicsit több vasat kell enni. Egy nőnek eleve kicsit több vasat kell enni, várandósan is megnövekszik a tápanyagigény, más esetekben is... Mégis megoldható jobbára étrenddel... Viszont vashiányos mindenevő étrenden is vashiányosak leszünk kiegészítés nélkül. Szerintem kevesen mondják (bár akad ilyen is), hogy vegánként oda se kell figyelni, minden oké. Jobban oda kell figyelni, mint egy változatos mindenevő étrenden, de azért nem olyan magas tudomány megoldani a dolgot.
S bár nem vagyok szakértő, határozottan biztos vagyok benne, hogy öregkorban is vannak építő folyamatok. Elég nagy bajban lennénk anélkül, pl. az izmok mikroszakadásait akkor is rendbe kell hozni, a sebeket is be kell gyógyítani, új sejteket is kell képezni... Csak mert nehezebben épül izom, illetve egy maxra kigyúrt emberé óhatatlanul csökken, még vannak építő folyamatok, egy gyenge ember pedig izmosodhat is naturálban.
Az energiaigény pedig simán lehet magas, mivel az erősen múlik az aktivitáson. Nyilván átlagosan kisebb az energiaigény, az anyagcsere állítólag óhatatlanul csökken (erről konkrét adatokat nem tudok, hogy mennyivel és mely életkorban s mik az egyéni különbségek), de vannak kivételek. Szeretem a kivételeket.
De csak mert kevesebb energia kell, miért kéne kevesebb hús, ezt nem értem. A húsban nincs sok, ha mégis, akkor túladagoltuk a fehérjét.
" A növényi fehérje nejezebben épül be"
Nagyszerű, már az ezt bizonyító tanulmány linkjét kéne hozzácsatolni.
"a vas is más a növényekben nem hasznosul úgy mint az állati termékekből."
A vas felszívódását a magas C vitamin és folsav bevitel nagyban segíti, ezért szó sincsen semmilyen gyengébb hasznosulásról.
" Lehet valami a vércsoportdiétában"
Annyira van benne valami, hogy egész vércsoport szerinti étkezés kitalálója, Dr D Adamo is beismerte, hogy áltudományos az egész.
A táplálkozás fajspecifikus, nem egyed specifikus.
" Hallottam olyan vegetáriánusokról, akik csak hullott gyümölcsöt, elvirágzott zöldséget esznek, tud valaki reájuk külön nevet, a témához irodalmat?)."
Konkrétan ilyenről nem tudok, de Graham doktor irányzatát (811 raw vegan) sokan követik. Ők magukat gyümölcsevőknek is szokták hívni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!