Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Szerintetek egészséges vegetár...

Szerintetek egészséges vegetáriánusnak vagy vegánnak lenni? Jobb, ha az ember nem eszik húst, egészségesebb így, vagy jobb, ha természetesen eszünk, ahogy születtünk mindenevővek? Te mit gondolsz erről?

Figyelt kérdés

2017. máj. 17. 13:02
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
81%
A mindenevőséget pedig azért kaptuk, mert rengeteg különböző tudatszintű ember vana bolygün. Van aki öl a táplálékért és van aki már nem.
2017. máj. 18. 07:04
 12/27 anonim ***** válasza:
100%

Melyik ember?

Szerintem nincs általánosan mindenkire igaz "jó" étrend. Én sokkal egészségesebb vagyok vegetáriánusként (tej, tojás jöhet, hús nem), mint úgynevezett "mindenevőként" - amúgy tejjel meg tojással biológiai szempontból pont úgy mindenevő vagyok, mint hússal lennék. De nem biztos, hogy ezzel mindenki így van, mint én. A japánok 99%-a laktózérzékeny, nekik az én étrendem alkalmatlan, de ez nem jelenti azt, hogy nekem ne lehetne jó a tej.

A "mindenevő" definíciója amúgy sem az, hogy állandóan és mindent meg kell enni. Ha Európában vagy "mindenevő", akkor számos kelet-ázsiai ízeltlábú, ami ott a "mindenevésbe" tartozik, ki fog maradni az étrendedből, ahogy a bálnazsírban sütött fókamáj is. Mindenevőség alatt azt kell érteni, hogy a szervezet úgy alkalmazkodott a különböző környezeti körülményekhez, hogy növényi és állati eredetű táplálékot is tudjon hasznosítani. Lásd még: barnamedve, ideje nagy részében ragadozó, de ha nincs lazac, akkor dögevő is lehet, ha még az sincs, akkor az idők végezetéig él csigán, hangyán meg erdei bogyókon, de ha csiga meg hangya sincs, akkor gumókon meg szottyadt vadkörtén is elvan.

Tehát azért születtünk mindenevőnek, hogy minél rugalmasabb étrenden túléljünk a nyersvegántól a disznóvágásig. Innentől kezdve ez mind természetes, és az egyes embercsoportok a történelem során mindezeket alkalmazták is.

A baj az, hogy az egyes ételeket olyan konvenciók ("hús kell a gyereknek") és ipari érdekek erőltetik ránk, amiknek vajmi kevés köze van a valódi szükségletekhez. Nekünk, akiknek az egyes táplálékcsoportok hozzáférhetősége nem túl korlátozott (ritkán hiányzik a kelet-ázsiai ízeltlábú vasárnap ebédnél, tehát, amit szeretnénk, azt jobbára meg is tudjuk szerezni a boltból), nyugodtan eldönthetjük, hogy a saját állapotunkhoz, életmódunkhoz, világnézetünkhöz stb. milyen étrend passzol leginkább. Nem attól lesz egészséges vagy egészségtelen egy étrend, hogy van-e valamilyen étel, amit nem fogyasztunk, hanem attól, hogy mi az, amit igen.

2017. máj. 22. 13:39
 13/27 anonim ***** válasza:
69%

Egyébként .eg azért vagyunk "mindenevők" mert általános iskolában belénkverik...

Valójában meg se a fogazatunk, se a bélrendszerünk nem hasonlít egyetlen egy m8ndenevőére sem... de csodák csodájára megeggyezik a gyümölcsevő főemlősökével...

2017. máj. 22. 13:53
 14/27 anonim ***** válasza:
86%

A fogazat vizsgálata egy szempont, de nem érv. Láttál már gorillakoponyát? Na ő pl. egész életében zöld leveleket rágcsál. Láttál már medvét? Ő klasszikusan mindenevő. Láttál farkast, rókát? Ők hivatalosan ragadozók, de nem vetik meg az érett gyümölcsöket. A gyümölcsevő és a rovarevő fogazat is nagyon hasonló tud lenni ránézésre, mégsem ugyanahhoz az étrendhez használják őket.

Nem tudom, pontosan mely fajokra gondolsz "gyümölcsevő főemlős" néven, a legtöbb főemlős mindenevő, azaz gyümölcsök, gumók, rovarok, kisemlősök, tojások stb. is szerepel az étlapján. Tisztán növényi táplálékon élő főemlős a gorilla, annak a fogazatára pont nem is hasonlít az emberé.

2017. máj. 22. 13:59
 15/27 Röcsögei Péter ***** válasza:
18%
Én kipróbáltam a húsmentes étrendet. Részben könnyű fizikai munkát is végzek, gépet szerelek, és valamikor heteken keresztül például csak programot írok. Akármit ettem, úgy éreztem éhes vagyok, nem tudok a munkámra figyelni, szúr a hasam. Nem fog az agyam, nincs erőm. Az agyam egy nagy szelet sült tarját kívánt zsírtól csöpögősen. 2 kiló banánt megettem, attól jóllaktam, de semmi energiát nem adott. Zöldséget gyümölcsöt óvatosan eszem, mert savas és éhesít is, meg megy a hasam tőlük, és borzasztó szemcsípő gázokat eregetek tőlük. Emberek közé nem tudok menni, ha nyers zöldséget rágok, mert elgázosítom őket. Olajos magvaktól meg meg tudok csömörödni. Fél év után elkezdtem megint húst enni módjával, és jó a közérzetem, helyreállt az emésztésem és nem érzem nehéznek a munkámat sem. Rengeteg energiám marad otthonra is.
2017. szept. 17. 11:28
 16/27 anonim ***** válasza:
100%

2 kiló banánt megettem

Na pont ez az... egyesek kipróbálják a húsmentes étrendet... de ahelyett, hogy utána járnának, és értelmes dolgokat ennének, hülye idióta marhaságokat csinálnak... és a végén megállapítják, hogy nem velük hanem a vegetariánissággal van a baj...

Érdekes én kőművesként elvagyok veganként majdnem 10 éve...

2017. szept. 17. 12:16
 17/27 anonim ***** válasza:
100%

Az utolsónál a pont. Kifutok a világból ettől a gondolkodástól.

Nagyon látom pl. vendégségben is, hogy azt hiszik, amíg más normális főtt ételt eszik pl. addig egy vegán salátát falatozik magában vagy eszik köretet.

Holott így nem lehet élni.

A vegán, vegetáriánus konyha nagyon változatos és mindent el lehet készíteni hús nélkül.

2017. szept. 17. 18:46
 18/27 anonim ***** válasza:
0%
Az első válaszadónak van igaza. Nem egészséges mivel mindenevők vagyunk. Vegetáriánusként még lehet odafigyeléssel megtartani az egészséget de a vegán táplálkozás vitamin és fehérjehiányhoz vezet. Biológus vagyok nem laikisként beszélek. A növényi fehérje nejezebben épül be, és hiányzik q b12 is és a vas is más a növényekben nem hasznosul úgy mint az állati termékekből. Ez van. Halat legalább kéne enni meg tojást és tektermékeket. A többo hús elhagyható.idős embereknek viszont jótékony a.hús eljagyása mert ott már nincsenek építő folyamatok nem kell annyi energia. De gyerekeknél kifejezetten káros. Egyébként ez az állatvilágban is megfigyelhető. Sok faj ehyedei serdülő korban hússal és sol fehérjét tartalmazó táplálekkal élnek idős korukra vegetáriánussá válnak.
2017. szept. 23. 17:28
 19/27 anonim ***** válasza:
0%
Biológusként nem tudod miből lesz a b12 vitamin... marha hiteles vagy...
2017. szept. 23. 20:04
 20/27 anonim ***** válasza:
64%
Biológus és azt állítja van növényi és állati fehérje :) Miközben középiskolás szintű tudás kb., hogy nincs: mindkettőt aminosavakra bontjuk le, amelyekből a saját aminosav-profilunkat építjük fel. Olyan, hogy fehérjét "bevinni" ilyen szempontból nem lehet; tehát teljesen mindegy, hogy egy vagy három alapanyagból állítjuk-e össze a fehérjéinket. Magyarán: nincs különbség a növényi és állati források között, a lényeg, hogy az eredmény komplett profilt adjon ki.
2017. szept. 23. 23:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!