Szerintetek egészséges vegetáriánusnak vagy vegánnak lenni? Jobb, ha az ember nem eszik húst, egészségesebb így, vagy jobb, ha természetesen eszünk, ahogy születtünk mindenevővek? Te mit gondolsz erről?
Melyik ember?
Szerintem nincs általánosan mindenkire igaz "jó" étrend. Én sokkal egészségesebb vagyok vegetáriánusként (tej, tojás jöhet, hús nem), mint úgynevezett "mindenevőként" - amúgy tejjel meg tojással biológiai szempontból pont úgy mindenevő vagyok, mint hússal lennék. De nem biztos, hogy ezzel mindenki így van, mint én. A japánok 99%-a laktózérzékeny, nekik az én étrendem alkalmatlan, de ez nem jelenti azt, hogy nekem ne lehetne jó a tej.
A "mindenevő" definíciója amúgy sem az, hogy állandóan és mindent meg kell enni. Ha Európában vagy "mindenevő", akkor számos kelet-ázsiai ízeltlábú, ami ott a "mindenevésbe" tartozik, ki fog maradni az étrendedből, ahogy a bálnazsírban sütött fókamáj is. Mindenevőség alatt azt kell érteni, hogy a szervezet úgy alkalmazkodott a különböző környezeti körülményekhez, hogy növényi és állati eredetű táplálékot is tudjon hasznosítani. Lásd még: barnamedve, ideje nagy részében ragadozó, de ha nincs lazac, akkor dögevő is lehet, ha még az sincs, akkor az idők végezetéig él csigán, hangyán meg erdei bogyókon, de ha csiga meg hangya sincs, akkor gumókon meg szottyadt vadkörtén is elvan.
Tehát azért születtünk mindenevőnek, hogy minél rugalmasabb étrenden túléljünk a nyersvegántól a disznóvágásig. Innentől kezdve ez mind természetes, és az egyes embercsoportok a történelem során mindezeket alkalmazták is.
A baj az, hogy az egyes ételeket olyan konvenciók ("hús kell a gyereknek") és ipari érdekek erőltetik ránk, amiknek vajmi kevés köze van a valódi szükségletekhez. Nekünk, akiknek az egyes táplálékcsoportok hozzáférhetősége nem túl korlátozott (ritkán hiányzik a kelet-ázsiai ízeltlábú vasárnap ebédnél, tehát, amit szeretnénk, azt jobbára meg is tudjuk szerezni a boltból), nyugodtan eldönthetjük, hogy a saját állapotunkhoz, életmódunkhoz, világnézetünkhöz stb. milyen étrend passzol leginkább. Nem attól lesz egészséges vagy egészségtelen egy étrend, hogy van-e valamilyen étel, amit nem fogyasztunk, hanem attól, hogy mi az, amit igen.
Egyébként .eg azért vagyunk "mindenevők" mert általános iskolában belénkverik...
Valójában meg se a fogazatunk, se a bélrendszerünk nem hasonlít egyetlen egy m8ndenevőére sem... de csodák csodájára megeggyezik a gyümölcsevő főemlősökével...
A fogazat vizsgálata egy szempont, de nem érv. Láttál már gorillakoponyát? Na ő pl. egész életében zöld leveleket rágcsál. Láttál már medvét? Ő klasszikusan mindenevő. Láttál farkast, rókát? Ők hivatalosan ragadozók, de nem vetik meg az érett gyümölcsöket. A gyümölcsevő és a rovarevő fogazat is nagyon hasonló tud lenni ránézésre, mégsem ugyanahhoz az étrendhez használják őket.
Nem tudom, pontosan mely fajokra gondolsz "gyümölcsevő főemlős" néven, a legtöbb főemlős mindenevő, azaz gyümölcsök, gumók, rovarok, kisemlősök, tojások stb. is szerepel az étlapján. Tisztán növényi táplálékon élő főemlős a gorilla, annak a fogazatára pont nem is hasonlít az emberé.
2 kiló banánt megettem
Na pont ez az... egyesek kipróbálják a húsmentes étrendet... de ahelyett, hogy utána járnának, és értelmes dolgokat ennének, hülye idióta marhaságokat csinálnak... és a végén megállapítják, hogy nem velük hanem a vegetariánissággal van a baj...
Érdekes én kőművesként elvagyok veganként majdnem 10 éve...
Az utolsónál a pont. Kifutok a világból ettől a gondolkodástól.
Nagyon látom pl. vendégségben is, hogy azt hiszik, amíg más normális főtt ételt eszik pl. addig egy vegán salátát falatozik magában vagy eszik köretet.
Holott így nem lehet élni.
A vegán, vegetáriánus konyha nagyon változatos és mindent el lehet készíteni hús nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!