Hogyan legyen vegán az, aki aki minimálbéres?
#19: "Attól még, hogy a csapból is ez folyik, nem biztos hogy jó is a Vegán életmód. Egy egyszerű példa: Az első világháború előtt, a csapból is az folyt, hogy milyen jó lesz, elmegyünk csatázni, 2 hét múlva meg már itthon is leszünk nyertesen. A nagy francokat. Mindíg valaki kitalálja, hogy mi a jó, mert ez valamiért az érdeke, és az emberek úgy tapadnak erre, mint légy a szarra."
Nyilván, azonban senki nem állítja, hogy azért egészséges a vegán életmód, mert a csapból is ez folyik. A vegán életmód azért egészséges, mert képesek vagyunk minden, a szerveztünk számára szükséges tápanyagot bevinni egy jól megtervezett és megfelelően kiegészített vegán étrenden. Ha úgy gondolod, hogy ez nem így van, akkor kérlek, fejtsd ki a pozíciódat.
#20: "Csak két dolgot felejtenek el:
1. Az ember fogazata? Naná, hogy a mindenevőké. Tehát ugyanúgy húshoz, mint növényhez. Talán a biológia nem véletlen alkotta meg így."
Ez azon a feltételezésen nyugszik, miszerint az evolúció egy teleológiai folyamat. A tudományos ismereteink ezt nem támasztják alá: az evolúciónak nincs célja, a természetes szelekció csupán a környezetük igényeihez igazítja a fajok jellemvonásait. Ha ezt elfogadjuk, akkor értelmetlen az az állítás, miszerint a biológia valamilyen célból alkotta meg az emberi szervezetet. Elődeink számára a húsfogyasztás által nyert kalóriatöbblet előnyös volt a túlélés szempontjából, így a szelektív nyomás kialakította bennünk a húsfogyasztás képességét. Ebből azonban nem következik, hogy a húsfogyasztás szükséges, hiszen egy mindenevő képes mind állati, mind növényi táplálékból tápanyagokat kivonni. Ahhoz, hogy azt állítsd, hogy a vegán életmód egészségtelen, szükséges megnevezned azokat a tápanyagokat, amiket csak állati termékekből tudunk a szervezetünkbe bevinni. Ezzel rá is térünk a második pontodra:
"2. Néhány létfontosságú összetevőt az ember szervezeti csak állati eredetű fehérjéből képes előállítani."
Ez tipikusan az a rejtélyes névtelen tápanyag, amiről a húsevők szeretnek beszélni, csak sosem képesek megnevezni. Ha úgy gondolod, hogy a pozíciód védhető, akkor kérlek fejtsd ki, hogy mire gondolsz: milyen létfontosságú összetevőket képes a szervezetünk csak állati fehérjéből előállítani?
Nézzük a tényeket: A fehérjék aminosavak polimerjeiből felépülő molekulák. 22 fehérjeépítő aminosav létezik, ezekből 9 esszenciális (fenil-alanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin), azaz a szervezetünk nem képes, vagy csak elégtelen mennyiségben tudja előállítani. Ezekből mind a 9 aminosavat képesek vagyunk növényi forrásokból megfelelő mennyiségben biztosítani a szervezetünk számára. Hogy idézzem az ADA több mint kétszáz tanulmányt magába foglaló értékelését:
"It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes.
(...)
Plant protein can meet protein requirements when a variety of plant foods is consumed and energy needs are met. Research indicates that an assortment of plant foods eaten over the course of a day can provide all essential amino acids and ensure adequate nitrogen retention and use in healthy adults; thus, complementary proteins do not need to be consumed at the same meal."
(Craig WJ, Mangels AR; American Dietetic Association, "Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets.", J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266-82.)
Ha tehát úgy gondolod, hogy amit leírtál az valóban helytálló, akkor kérlek, hogy nevezd meg a rejtélyes bevihetetlen tápanyagot.
#21: Engedd meg, hogy lealacsonyodjam, és hozzád méltó
stílusban válaszoljak:
Pont a nem előállítható aminosavakra akartam kilyukadni.
Ez esetben kérlek nevezd meg azokat a vegán életmód által,
mindenki számára elérhető ételeket, ami tartalmazza az
összes szükséges aminosavat, lehetőleg minimálbéres
megoldásban. Úgy érzem, szívesen kigoogleznál pár dolgot,
amivel hű de okosként tünteted fel magad, pedig lényegé-
ben semmi újat nem mondasz, legalábbis amit ne tudnék.
Hol írtam, hogy egészségtelen? Nem tudsz olvasni?
Azt mondtam,, hiányzik pár alapanyag. Igen, az aminosavak.
De látom, az intelligenciád kiadta, hogy támadj (esetleg
lepontozz), fölényesen, copy-paste mesterként KÉRDŐRE
VONJ, ahelyett, hogy esetleg visszakérdeznél, hogy mire
is gondoltam. Ez a hozzáállás az, amit egy normális érték-
rendű ember sem tolerál. Viszont a szövegértéseden még
lenne mit javítani.
Megjegyzem, elég lett volna egy link, nem kell telefosni
a kommentet, azt is meg tudom nézni, el tudom olvasni.
Csak azért írtam, mert ez egyetlen kommentben sem jött
fel, és hajlamosak az emberek megfeledkezni a részletek-
ről. Az evolúció mindig alakul, lehet a következő generá-
ciónak már növényevő foga lesz.. ki tudja? De perpill ott
áll a téma, hogy mindenevő fogazattal rendelkezünk, és
még mindig fenntartom az állításom, hogy talán nem
véletlenül.
#22: "Pont a nem előállítható aminosavakra akartam kilyukadni. Ez esetben kérlek nevezd meg azokat a vegán életmód által, mindenki számára elérhető ételeket, ami tartalmazza az összes szükséges aminosavat, lehetőleg minimálbéres megoldásban. Úgy érzem, szívesen kigoogleznál pár dolgot, amivel hű de okosként tünteted fel magad, pedig lényegében semmi újat nem mondasz, legalábbis amit ne tudnék."
Még mindig nem értem, hogy mit is akarsz ezzel mondani. Az esszenciális aminosavak a táplálkozással szükségesen biztosítandó aminosavak. Ha a szervezeted számára biztosítod mind a 9 esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben, akkor az a többit képes előállítani, így nem értem, hogy milyen módon gondolsz a nem előállítható aminosavakra. Hogy a kérésedre válaszoljak: a legolcsóbb élelmiszereinkkel képesek vagyunk a teljes esszenciális aminosav-profilunkat fedezni: hüvelyesek, szójatermékek és a gabonafélék kifejezetten optimális fehérjeforrások.
"Hol írtam, hogy egészségtelen? Nem tudsz olvasni? Azt mondtam,, hiányzik pár alapanyag. Igen, az aminosavak. De látom, az intelligenciád kiadta, hogy támadj (esetleg lepontozz), fölényesen, copy-paste mesterként KÉRDŐRE VONJ, ahelyett, hogy esetleg visszakérdeznél, hogy mire is gondoltam. Ez a hozzáállás az, amit egy normális értékrendű ember sem tolerál. Viszont a szövegértéseden még lenne mit javítani."
Ha egy étrendből a szervezetünk számára szükséges tápanyag hiányzik, akkor ez hiánybetegséghez vezet, így az étrend egészségtelen. Egy étrendből hiányzó tápanyag elégséges feltétele az étrend egészségtelen mivoltának: ha tehát azt állítod, hogy egy étrendből szükséges tápanyagok hiányoznak (és Te ezt állítottad: "Néhány létfontosságú összetevőt az ember szervezeti csak állati eredetű fehérjéből képes előállítani."), akkor ezzel azt állítod, hogy az adott étrend egészségtelen. Ha elolvasod újra a válaszomat, akkor láthatod, hogy a második pontodra egyébként sem a vegán étrend egészségességének közvetlen védésével válaszoltam, hanem kérdőre vontam az állításod helyességét ("Ha úgy gondolod, hogy a pozíciód védhető, akkor kérlek fejtsd ki, hogy mire gondolsz: milyen létfontosságú összetevőket képes a szervezetünk csak állati fehérjéből előállítani?"), illetve bemutattam, hogy növényi fehérjékből a szervezetünk minden aminosavat képes létrehozni (ami a te állításodnak [lsd. fent] közvetlen cáfolata). Ezzel szemben most Te azt állítod, hogy én ezt semmilyen módon nem tettem meg, hanem csupán a személyedet támadtam (amit nem tettem), illetve lepontoztalak (amit nem tettem). Ezzel tulajdonképpen létrehoztad egy ad hominemnek vagy a téma terelésének a szalmabábját, amit könnyen képes vagy lerombolni. Ha úgy gondolod, hogy a válaszod nem egy szalmabábot címez, akkor kérlek, hogy mutasd meg, hol támadtalak a kérdés feltevése és a pozícióm kifejtése helyett?
"Megjegyzem, elég lett volna egy link, nem kell telefosni a kommentet, azt is meg tudom nézni, el tudom olvasni."
Mivel a linkek elolvasásához az oldal olvasójának be kell jelentkeznie, illetve nagyobb tanulmányok esetén nehéz lehet megtalálni a témához tartozó szövegrészletet, így előnyösebbnek tartom a tartalom közvetlen idézését (hozzátéve, hogy egy linkből nem minden esetben olvasható ki az idézett tanulmány címe vagy annak szerzői, így ezt a formátumot jobban ellenőrizhetőnek gondolom).
"Csak azért írtam, mert ez egyetlen kommentben sem jött fel, és hajlamosak az emberek megfeledkezni a részletekről. Az evolúció mindig alakul, lehet a következő generációnak már növényevő foga lesz.. ki tudja? De perpill ott áll a téma, hogy mindenevő fogazattal rendelkezünk, és még mindig fenntartom az állításom, hogy talán nem véletlenül."
Nem is állítottam, hogy véletlenül. Az előző válaszomban kifejtettem, hogy az elődeink számára megnövekedett túlélési esélyt jelentett a húsfogyasztás által elérhető kalóriatöbblet. Amit állítottam, hogy ha ebből azt a következtetést akarod levonni, hogy szükséges húst fogyasztanunk (annak ellenére, hogy a vegán életmód egészséges), akkor ezt minimum alá kell támasztanod az evolúció teleológiai mivoltának bizonyításával. Ha csupán azt állítod, hogy ez "nem véletlen", az önmagában tartalmatlan, hiszen a vegánok nem feltételezik a mindenevő fogazatunk véletlenségét (az előző válaszomban kifejtettem, hogy ez miért van így).
Rizs, bulgur, gersli, köles, zabpehely
Ezek a szénhidrát forrásaim, egyik sem drága..
Bab, lencse, tofu, sárgaborsó néha csicseri borsó
Ezek a fő fehérje forrásaim, egyik sem drága...
Lenmagolaj, olajos magvakból fedezem az esszenciális zsírokat...
Ezen kívül a rostokért
Paradicsom, paprika, cukkíni, uborka, répa, cékla, retek stb
Néha reggelire smootie...
A teljes havi kajám 25-30.000ft
Egy 80kg os aktív sportoló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!