Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Szerintetek a vegán vagy a...

Szerintetek a vegán vagy a paleo étrend az egészségesebb?

Figyelt kérdés

2016. okt. 14. 08:19
1 2 3
 11/23 Nemes Zoltán válasza:
13%

Egy mindenevőt ne kínozz szabályokkal.

Mindenképpen baj less belőle.

2016. okt. 16. 07:53
 12/23 anonim ***** válasza:
78%

#11: "Egy mindenevőt ne kínozz szabályokkal.

Mindenképpen baj less belőle."

Ezt kifejthetnéd bővebben, mivel ez az állítás önmagában tartalmatlan. Azt állítod, hogy a vegán életmód egészségtelen, mert az ember mindenevő?

2016. okt. 16. 10:32
 13/23 anonim ***** válasza:
15%
A Reg-enor étrend. Fényévekkel veri az összes többit.
2016. okt. 17. 15:39
 14/23 anonim ***** válasza:
40%

Én ovo-lakto vegetáriánus vagyok, lassan 15 éve.

Étrendem nagyban tartalmaz paleo elemeket. Ha rántott zöldségeken élnék, mint a legtöbb vega, már régen kikészült volna a vércukrom.

Tehát aki nem vegán, de vegetáriánus, azoknak ajánlom, hogy ismerkedjen meg a paleo konyhával.

Viszont húsevőknek nem ajánlott! Hússal fogyasztva ezek az ételek savassá teszik a gyomrot.

Vegánok... Ez szép és jó lenne, ha nem egy új divathóbort venné kezdetét. Nem szimpatikusak azok a kis fruskák, akik csak menőségből követnek bármit.

2016. okt. 17. 19:47
 15/23 anonim ***** válasza:
72%

#14: "Vegánok... Ez szép és jó lenne, ha nem egy új divathóbort venné kezdetét. Nem szimpatikusak azok a kis fruskák, akik csak menőségből követnek bármit."

Fair pont, bár nem látom a relevanciáját: Egyes vegánok viselkedése nem cáfolja a veganizmus állításait. A vegánok egy jelentős része (68% [The Two Vegans Survey], általánosságban vegetáriánusok esetén 54% [Statistic Brain Research Institute]) - saját bevallásuk szerint - kifejezetten etikai okokból, a farmállataink helyzete miatt vált életmódot. Hacsak nem rendelkezel telepatikus képességekkel és nem látsz bele a vegánok gondolataiba, akkor nem állíthatod általánosságban, hogy a vegánok csak divatból adják fel az állati termékek fogyasztását: Ez csupán a saját élményeidből leszűrt következtetés, ami (bizonyíték hiányában) nem reprezentálja a vegánokat.

2016. okt. 17. 21:25
 16/23 anonim ***** válasza:
0%

Rengeteg vega és vegán van, most csak mert van, aki divatból az, bármit is jelent ez, miért befolyásolná az étrend milyenségét? Amúgy nekem nem fáj, ha valaki divatvegán, attól még ehet jól is, rosszul is. Annyi ok lehet erre az életmódra, ha neki bármi miatt ez tetszik, joga van hozzá, hogy kövesse.

Az ember már csak ilyen, megy a trendek után, pont ezért trendek.

Nekem a nem divatból vegánok közül sem tetszik egy csomó, de ennek köze nincs az étrendjük egészséges voltához és attól még a normális vegánokat is kedvelem.

2016. okt. 17. 21:35
 17/23 anonim ***** válasza:
34%

Nem azokról a vegánokról tettem említést, akik önként elhatározzák, hogy ezt az táplálkozási módot folytatják, hanem azokról, akik csak menőzni akarnak ezzel a jelzővel egy pár hónapig, majd néhány hónap múlva, amikor már a "vattaevés" lesz a divat, szó nélkül továbbáll a legújabb trendi irányzatra.

Volt egy lány az ismerettségemben, aki azt hangoztatta, hogy: "Hiányozni fog a reggeli sonkás szendvics, mert holnaptól vegán leszek." Aztán végül belátta, hogy képtelen lemondani a húsról.

Egyébként semmi bajom a különféle étkezési formákkal, hiszen magam is olyan családban élek, ahol apám laktózérzékeny, anyám lisztérzékeny, a húgom mindent felzabál, amit meglát, én pedig vegetáriánus vagyok ingadozó vércukorszinttel.

A vegánokkal szemben azért van egy kis tartózkodásom, mert hiába mondják, hogy fájdalmat okozunk az állatoknak, kínozzák őket a hús-tejiparban, mégis megveszik a szóját, amit minden bizonnyal agyondolgoztatott ázsiai emberekkel termeltetnek ki nehéz körülmények között borzasztóan kevés munkabérért? Ennyi erővel a saját fajtársa kevésbé érdekli, mint egy állat élete?

Bár nem vagyok ilyen felekezetű, a krisna tudatot jobban támogatom.

Szeretettel nevelik fel az állatokat, ők is vegetáriánusok, de tudják, hogy azzal, ha a saját jószáguk tejét isszák, nem ártottak vele semmit neki.

De szerintem fejezzük be ezt a témát, mert eltérünk a tárgytól.

2016. okt. 17. 22:41
 18/23 anonim ***** válasza:
41%

#17: "A vegánokkal szemben azért van egy kis tartózkodásom, mert hiába mondják, hogy fájdalmat okozunk az állatoknak, kínozzák őket a hús-tejiparban, mégis megveszik a szóját, amit minden bizonnyal agyondolgoztatott ázsiai emberekkel termeltetnek ki nehéz körülmények között borzasztóan kevés munkabérért?"

Valóban szörnyű, amilyen munkakörülmények között dolgoznak egyes harmadik világbeli termelők, azonban nem látok itt semmilyen belső inkonzisztenciát a veganizmusban: Egyrészt a globális szójatermesztés 80%-a állattakarmányozás céljára történik (lsd. pl. World Wildlife Fund: "Solving the soy problem"), így az állattenyésztés visszaszorítása kifejezetten egy fontos elérendő cél lenne a helyzet javításához. Másrészt a szójatenyésztésnek nem inherens része a szükségtelen szenvedés okozása, így a problémát a saját kontextusában kell értelmezni. Míg a harmadik világbeli termelők esetén a munkakörülmények javítása az elsődleges cél, az állatiparnál nincs ilyen lehetőségünk: A húsgyártásnak, illetve a nagyipari tej- és tojástermelésnek inherens része az állatok megkínzása és megölése, így ha morálisan konzisztensek akarunk maradni, akkor az egyetlen lehetőségünk az állatipar felszámolása (azonban nem sorolom ide az állati termékek fogyasztásának egyes szélső eseteit, mint például egy elhullott tetem elfogyasztását (bár egészségügyileg ez aggályos lehet), vagy házi kedvenc tyúkok tojásának elfogyasztását; amit azonban állítok, hogy ezek csupán egyéni esetek, a társadalom ellátására nem méretezhetők, így gyakorlati szempontból lényegtelenek).

Azt pedig fontos megemlíteni, hogy ha valakinek van rá lehetősége, akkor méltányos kereskedelemből származó élelmiszert vásároljon.

"Ennyi erővel a saját fajtársa kevésbé érdekli, mint egy állat élete?"

Remélhetőleg nem. A legtöbb racionális vegán úgy tartja, hogy az élőlények morális értéke hierarchikus, a tudatos érzékelésük mélysége határozza meg. Egy átlagos ember élete tehát szinte minden esetben többet ér bármely másik állaténál. Ami azonban lényeges, hogy ez nem teszi elfogadhatóvá az állatok szükségtelen megkínzását és megölését, hiszen ebben a kontextusban nincs az állatoknak olyan hiányzó tulajdonsága, amely ha emberekben lenne hiányos, akkor elfogadhatónak tartanánk a bánásmód különbségét a saját esetünkben: Ha mégis különböző bánásmódot alkalmazunk, akkor logikailag inkonzisztensek vagyunk.

2016. okt. 18. 00:49
 19/23 jikanv válasza:
52%

Mind a ketto baromsag es csak azert van hogy a penzt kiszedje a hiszekenyek zsebebol.

Minden egeszseges, minden mereg, minden karos ha ugy van hasznalva. Igyal meg 5 liter vizet egyszere es megfogsz halni, egyel meg 30 kilo zoldseget egyszerre es megfogsz halni, egyel meg 15 kilo hust egyszerre es megfogsz halni. Ugyanakkor mindegyikbol kellenek az asvanyok meg vitaminok a testunknek ahhoz hogy jol erezzuk magunkat.

Olyan nincs hogy egeszseges etkezes, csak jol esik vagy nem a kaja.

A szomszed nem cigizett megis meghalt 30 eves koraba, a masik cigizett egesz eleteben es meg 91 evesen is fujja es jon megy. Melyik egeszseges melyik nem?

A masik szomszed gyerekek meg allandoan a csirkeszarba az udvaron jatszanak a sarba pocsolyaba soha semmi bajuk.

A Masik szomszed allandoan antibakterialis baromsagokat hasznal a gyereket soha nem engedi kia sarba es allandoan az orvoshoz jarnak.

Mi az egeszseges??

Olyan nincs hogy egeszseges paleo vagy vegan. Csak jo marketing van es a befolyasolhatoakat megfosztani a penzuktol kampany van. Mind meghalunk, semmivel jottunk semmivel megyunk.

Edd ami jol esik nehogy man azt is a szomszedok mongyak mog nekod hogy mit ogyel.

Man igy is uk mondtak mog milyen ruhat vogyel milyen kocsival jaraj, milyen butort vegyel. Negyogy man a kajat is azok mondjak meg neked. Bolond vagy?

2016. okt. 18. 09:28
 20/23 anonim ***** válasza:
100%
Ez ám az általánosítás... én is láttam 91 éves dohányost, de nem szeretnék olyan életminőséget...
2016. okt. 18. 09:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!