Vegetáriánus életmód?
Most szeretnék vegetáriánus lenni,de nem tudom hol is kezdjem.
Egy vegetáriánus pl ehet sajtot,kenyeret,kiflit stb bármilyen pékárut,ehet vajkrémet,cukrot ,csokit,stb? Ihat tejet? Mindent ehet,kivéve húst?
És mennyi kb a kaloriabevitelük egy nap?
Nagyon megköszönném,ha valaki leírna egy mintaétrendet egy hétre pl. Hatalmas segítség lenne. Bár gondolom zömében gyümölcs és töldség egy napi menü. Vagy nem?
Illetve azt szeretném még tudni,hogy edzeni lehet mellette,nem leszek fáradtabb? Továbbá kell valami vitamint szedni ,hogy pótoljuk a kihagyott ásványi anyagokat? Nagyon köszönöm a normális válaszokat!
17 L
Egy vegetáriánus (lakto-ovo) ehet tejterméket, tojást, mézet, mindent, ami állati eredetű, DE az állat halála nem szükséges az előállításához.
Tehát igen, kenyeret, kiflit, vajkrémet, cukrot, csokit, tejet, bármit.
Húst, zsírt, zselatint (! - erre figyelni kell, sok lekvárban és pudingban, krémben, joghurtban van), halat, stb.-t nem.
Mennyi a kalóriabevitel egy nap - a tested igényeitől függ. Én 30 közeli 60 kilós nő vagyok, 1600 kcal kb. a napi célom. De ha sportolsz ennek majdhogynem a duplája is lehet.
Nincsen mintaétrendem, de ilyesmiket ettem a héten:
Reggelire, vacsorára avokádó, tükörtojás, uborka, retek paradicsom, camembert, kecskesajt, rukkola, saláta, teljes kiőrlésű zsemle, áfonyalekvár, vaj
Ebédre:
ma házi készítésű gombás-paradicsomos-rukkolás pizza, tegnap sajtos burgonyakrémleves pirítóssal, tegnapelőtt sült padlizsános-cukkinis ragu, azelőtt görög rizses töltött paradicsom, paprika.
Nassolni: szilva, barack, dinnye, szeder, étcsokis szójapuding, mandulajoghurt volt a héten.
Nem leszel fáradtabb, sőt inkább energetikusabb leszel ezen az étrenden, hiszen a vitaminbeviteled megsokszorozódik. Miért hagynál ki ásványi anyagokat vagy vitamint a vegetáriánus étrenden? Ezeknek a nagyrésze pont, hogy a húsokból hiányzik, és a zöldségekben van meg. Egy kiegyensúlyozott vega étrenden nincs semmi, amit pótolni kellene.
télen a paradicsom braziliából jön, az annyi vegyszert kap a 3 hónapos úton hogy csak na, zölden szedik le, hogy pont beérjen
érdemes ilyenekre is gondolni
Tudom, hogy magamra húzom megint a vegetáriánusok haragját, de olyan állati eredetű élelmiszer nincs, amihez nem kötődik állatok halála. Ez önámítás.
Kérdező!
Először azt tisztázd magaddal, hogy miért akarsz vegetáriánus lenni, annak melyiket fajtáját akarod választani.
Ha változatosan eszel, akkor nincs mit pótolni.
A kalóriabevitel erősen szór. Nekem 1500-4000 között, de én alacsony, nem aktív, nem izmos nő volnék (aki fogyni szeretne, de ez már problémás).
Ki mit eszik, ugye. Én pl. tejtermékeket nemigen, max. kevés vajat és extrém ritkán pici sajtot. Zöldség változó, de itt kicsit ütközöm a saját választott életmódommal, nehéz dolgok ezek. Viszont fontosnak tartom a nyers zöldségek fogyasztását, főleg a saját esetemben. Gyümölcs amilyen kevés csak lehet, kivéve, ha épp érik a cseresznye vagy a körte a kertben. Keményítődús cucc lehetőleg semmi, pici kókuszzsír és olajos mag. De ez speciális étrend, s ha mondjuk 80/10/10 nyersvegán lennék, akkor egész máshogy nézne ki az étrendem... Akkor sok gyümölcs lenne, sok zöldség, kevés olajos mag.
Amit írsz, hogy zömében zöldség és gyümölcs, az maximum itt jelenik meg, még egy normál vegán is eszik egy csomó egyebet, kell is. A gabonák sokuknak nagyon fontosak. Egy sima vega pedig nagyon erősen alapozhat állati termékekre, gyümölcs és gabona nélkül, csak egy kis zöldséggel, olajos maggal kiegészítve a tojás- és tejtermékes ételeit. Találkoztam már vegával, aki utálta a zöldségeket, ez mondjuk elég szerencsétlen szitu. Én odavagyok értük s roppant hasznosnak tartom őket, vegaként szerintem kihagyhatatlanok, bár sosem néztem utána, hogy valóban így van-e, de hogy a gyümölcsevőkkel sem értek egyet, az is biztos.
Energia: nem vettem észre, hogy bármit számítana, hogy eszem húst vagy sem, bár nagy húsfogyasztásom sosem volt. Nekem a kalória, zsír, szénhidrát mennyisége s részben minősége számít, de itt sincs fix recept, kinek ez ad energiát, kinek az.
Szia! Én 1éve vegán vagyok, 22/172/60 :-D
Rengeteg és változatos gabonát és hüvelyest eszem, ez a fehérje és kalóriabevitelem alapja. Így olcsó, kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendet kapok. Pl (barna)rizs, árpa, köles, tönköly, kukorica, lencse, borsó, bab, csicseri, ilyesmik vannak a főétkezéseimben, természetesen alap zöldségekkel kombinálva (répa, pari, káposzta, cukkini). Néha tofu, Szejtán, sültkrumpli, pizza - ez nálam a junkfood. Reggelire mazsolás-diós-almás zabkását (ezeket variálom, van hogy körte-mandula pl) vagy zöldturmixot eszem, ezek is szuper egészségesek. Igyekszem inkább teljeskiőrlésű kenyeret enni, hozzá sok nyers zöldséget, néha vegán pástétomokat, vegán sajtot-felvágottat - általában ilyesmi a vacsim, vagy az is főtt étel. Némi zöldség-gyümi nasinak, ha megéhezem.
Én elég kemény fizikai munkát végzek, köszönöm, kitűnően bírom, a sport se lehet gond, bár az nekem a kutyával való szaladgálásban merül ki.
Reggeli:
hagymás rántotta kenyérrel
sajtos (vagy zöldséges) melegszendvics
müzli tejjel
kefír vagy joghurt kiflivel, zsömlével
vajas vagy margarinos kenyér
zöldségkrémes kenyér (pl. avokádókrém, zöldborsókrém stb.)
friss saláta
Ebéd:
zöldségleves
paradicsomleves
gyümölcsleves
zöldséges krémlevesek (fokhagymakrémleves, zellerkrémleves, brokkolikrémleves stb.)
habart levesek hús nélkül (bableves, zöldbab, krumplileves stb.)
zöldséges rakott krumpli (ez a kedvencem)
rántott zöldségek krumplival vagy rizzsel
rántott sajt
rántott gomba
spagetti paradicsomszósszal
gombapörkölt tésztával
tészták tejszínes zöldségszósszal
főzelékek (spenót, bab, zöldbab, lencse stb.) kenyérrel
Vacsora:
kb. uaz, mint reggelire
Két étkezés között friss gyümölcsök. Most, hogy nyár van, lehet enni dinnyét, málnát, epret, ribizlit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!