Okozhat betegséget vagy káros lehet az agyra a vegetáriánus életmód?
Dehogyis.
Ha nem egyoldalúan csinálod (pl. sokan azt hiszik, a vegetáriánusság arról szól, hogy ugyanolyan monoton módon kell táplálkozni, mint húst is fogyasztóként, csak a húst tofuval kiváltva...), akkor kifejezetten jótékony hatású, sok szív-és érrendszeri megbetegedést megelőzhet hosszútávon, a rák esélyét is csökkenti, serkenti a vérkeringést, a vitamindús étrend pedig pozitív hatással van a bőrre, hajra, immunrendszerre is; az emésztésed is gyorsabb lesz és kevésbé megterhelő (a zöldségek, gyümölcsök könnyebben emészthetőek, mint a hústermékek).
Ha a továbbiakban is furcsa tüneteket tapasztalsz, akkor gondold át az étrendedet mégegyszer, bár akár ide is leírhatod, milyen módon elkészítve és miket fogyasztasz leginkább, akkor tudunk segíteni, hogy problémás-e az étrend, vagy rendben van-e.
Plusz még annyit szeretnék hozzátenni, hogy a vallási böjt azért alakult ki világszerte mindenhol, mert nem csak a lelkednek (a vallásosak szerint persze), de a testednek is jótékony hatású. Egyfajta éves tisztítókúra, nem véletlen van jelen minden kultúrában a böjt.
A régi vallási szabályok nagyon nagy része praktikus, mindennapi okokból jött létre, ilyen a böjt is.
Hallottam már olyanról, aki nem bírta a húsmentességet. Bizonyára nem mindenkinek való ez. De lehet, hogy rosszul pótolta a kieső tápanyagokat...
Alapvetően a vega életmóddal nincs baj még évtizedek után sem, elég sok példa van rá. Én magam csak pár évig voltam vega, nem is a legjobb módon (sajna nem a helyes táplálkozásról tanul az ember az iskolában, de ez a téma amúgyis eléggé ellentmondásos), de abszolút semmi nem változott a korábbi és későbbi időhöz képest. Viszont én sosem ettem sok húst, nem volt nagy változás.
Nem tudom, mennyire tudod megítélni, hogy tápanyagok szempontjából mi változott, mit eszel húst helyett s abban mi van más, de ha az életedben bejött egy stresszesebb időszak, akkor az is lehet az ok.
Ez a tünet lehet tisztulási folyamat miatt is.
A teljesen vegánoknak, aki semi álatit nem esznek, éveken keresztül, több év után lehet B12 hiánya, aminek vannak idegrendszeri tünetei. De a vegánok ezt tudják, és ezért fogyasztanak B12 vitamint tablettában. (illetve egyesek szerint bizonyos növényi ételekben is van, élesztő, sörélesztő, savanyú káposzta, alga, stb)
A vallási alapú böjthöz: halat enni böjt alatt mindig is szabad volt, kivéve hamvazószerdán és nagypénteken. A régiek nem voltak hülyék, tudták, hogy kell az az állati fehérje -- ne feledjük, hogy régen az emberek többsége sok napi fizikai munkát végzett, bármi volt is a foglalkozása. Később a nyúl is szabad lett nagyböjtben. Majd amikor a keresztény európaiak meghódítottak más földrészeket, az ottani egzotikus állatvilág egyre több képviselőjét --madarakat, emlősöket -- nevezték ki "halnak", azaz nagyböjtben is fogyasztható húsnak.
Csak hogy kicsit árnyaljam a képet.
Az ember biológiailag alapvetően mindenevő. Tehát a húsból számos olyan tápanyagot nyerünk, amire az egészséges élethez szükségünk van.
A vegetariánuzmus és az egyoldalú táplálkozásról itt olvashtasz egy hasznos cikket: [link]
itt is van egy hasznos cikk:
Minden emberi tévképzettel ellentétben a leg egészségesebb táplálkozási forma mely minden ember számára követendő lenne az a vegetáriánus táplálkozás. Persze ezen belül is van sokfajta. Ami káros az emberi szervezet számára az a génmódosított növények és az a töménytelen vegyszer amiket a növényekkel beviszünk szervezetünkbe. Tehát a biogazdálkodásban termelt lehetőleg őshonos nem kinemesített növények a legjobbak.
No most minden tévképzetünk ellenére az állati termékek az emberi szervezetben rengeteg káros hatást okoz hosszú évek alatt. Csak egy link, és tudom mindenki tudna linkeket pro és kontra beilleszteni. Terajtad áll mit hiszel el! Olvass minél többet pro és kontra. Magam kipróbáltam ezt is, azt is saját tapasztalatokkal rendelkezem. [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!