Léteznek olyan vegánok, akik nem nézik le a nem vegánokat?
a kérdést nem provokációnak szánom, teljesen komoly. az összes vegán, akikkel eddig találkoztam (élőben vagy csak interneten) olyan szinten felsőbbrendűnek érezte magát, hogy hihetetlen, aki pedig nem az ő étrendjük szerint táplálkozik, azt erőszakosan próbálják meggyőzni, hogy mennyire gonosz és buta.
én nagyon kevés húst eszem, csak csirkemellet és halat néha, ha szerintem azok nélkül is teljesen jól meglennék, szóval nekem szimpatikus a vegetáriánus (még a vegán életmód is, mondjuk a sajtról nem tudnék lemondani). szerintem mindenki egyen azt, amit akar/szeret és ne a másik táplálkozásával foglalkozzon.
én elhiszem, hogy a nem vegánok között is vannak primitív emberek, akik kötekednek, de azt vettem észre, hogy a vegánok közül az ÖSSZES mások kajálásával van elfoglalva, és nem bírja megállni, hogy valamilyen formában ne szóljon be, ne kössön bele másokba (mindehhez jön még a felsőbbrendűség tudatuk is).
tényleg nem találkoztam még olyannal, aki legalább egy gúnyos fintort ne eresztett volna meg a húsevés láttán. én se húzom a számat, amikor ők csinálgatják a kis házi magtejüket vagy akármit. de ők olyanok, mint a hittérítők, ha kíváncsi vagy rájuk, ha nem, nyomják neked a maguk igazát és közben sulykolják beléd, hogy mennyire szívtelen és gonosz vagy. én tényleg csak annyit szeretnék, hogy ha nem tetszik neki, ahogy étkezem, akkor csukja be a szemét, forduljon el és maradjon kussban. miért kell ez a bűntudatkeltés meg lenézés? nem hiszem, hogy ők minden nem vegántól ezt kapnák, én viszont tényleg ezt vettem észre a legtöbbjüknél.
Szia!
A morális veganizmus alapvetően egy politikai mozgalom, melynek célja az állatok erőforrásként való kihasználásának a megszüntetése. Megértelek, ha úgy látod hogy agresszívek veled szemben a vegánok, és egyértelmű hogy a lenézés abszolút nem segít a célnak. Ennek ellenére kérlek, próbáld magad a vegánok helyébe képzelni: Nap mint nap látod azt a hihetetlen mértékű szenvedést, amit az állatoknak okozunk (lsd. Earthlings), és a legjobb kifogásunk az hogy "dehát finom". Ezt a sok szenvedést egy pillanat alatt megszüntethetnénk, de az emberek legnagyobb része akivel csak találkozol ignorálja és kigúnyolja azt, ami számodra egyértelmű. Pedig ha a világ vegán lenne, semmi nem változna: Ugyanúgy lennének húsok, sajtok, bőrkabátok, a különbség csak annyi, hogy nem állatok kihasználásával gyártják őket. Látod, hogy ez egy olyan pozíció, ami mindenkinek a hasznára lenne, de a legtöbb ember mégsem képes ezt felfogni.
Egyértelmű, hogy ha az ember ebből a szemszögből látja a világot, rengeteg haragot és frusztrációt okozhat benne, és a húsevőket tarthatja hibásnak amiért nem képesek változni. Természetesen ez így nem igaz, a társadalmunkba a húsevés nagyon mélyen bele van ágyazódva és már fiatalkorunk óta megtanuljuk az irracionális védekezési mechanizmusainkat ("de hát a növények is éreznek", "de hát az állatok is esznek húst", "de hát ha egy lakatlan szigeten lennél"), ezért is fontos minden vegánnak hogy megértő legyen a húsevőkkel szemben, és személyeskedés helyett érvekre támaszkodjon.
Kérlek értsd meg, hogy egyes vegánok hozzáállása nem invalidálja az állatjogok állításait.
Én vegetáriánus vagyok, de nem szoktam beszólni a "húsevőknek", mert mindenki saját maga döntse el mit akar enni. Max ha szóba kerül a téma ajánlom nekik hogy próbálják ki egy kis ideig hogy milyen, de ez csak ajánlás, egyáltalán nem akarok senkire ráerőltetni semmit. Azt viszont nem szeretem, ha olyat akarnak megetetni velem ami hússal sült együtt vagy hússal tárlták, mert átveszi az ízét.
Sok vegán hozzáállása engem is idegesít, mert sokak szerint a vegetarianizmus csak egy átmeneti dolog, egy idő után minden vegetáriánusnak el kell hagynia a tejet, tojást, mézet... Közben a magukat vegánnak valló emberek fele nyugodtan hordja a bőrcuccokat, keni magára az állatokon tesztelt krémeket, de térít, hogy legyél vegán... Én sem támogatom az állatok és a természet kihasználását, de télen akkor is a pehelykabát a legmelegebb, akárki akármit mond. Az ilyen vegánoknak alapjában véve el kellene fogadniuk, hogy nem mindenki tud alkalmazkodni ehhez az étrendhez hosszú távon.
Tapasztalatom szerint nem csak a vegánok ilyenek, hanem a többi ember is, bár a legtöbben elfogadják hogy vega vagyok és figyelnek rá, hogyha elmegyünk enni olyan helyre menjünk ahol van vega kaja is, de néha találkozok olyanokkal, akik rám akarják erőszakolni a húsevést mert fehérjét kell enni, meg ha nem eszek húst rákos leszek, le fogok fogyni, nem lesz erőm, kilyukad a gyomrom, 3 fejem nő, stb... És hiába magyarázom nekik, hogy növényekkel is be lehet vinni a fehérjét és normálisan eszek és semmi bajom nincs, nem hiszik el...
Szóval szerintem mindkét esetben van véglet, és nem ilyen az összes vegán, csak általában a hangosakat vesszük észre.
Én anyagi illetve lustasági okokból lettem már 2 éve vegán... igazából nem vall9m magam annak, mert biztos vagyok benne, hogy fogok még húst enni, ha pl elhívnak disznóvágásra...
De szeretek magamra főzni és csak aut szeretem enni amit én főzök, viszont new yorkban élek, itt minden húsnak furcsa utóíze van és utálom fogdosni mert nyálkás... :)
Ez mind oké amit mondasz, én nekem nincs felsőbbrendűség tudatom, és nem nézem le a többi embert, lehet az, h büszke vagyok arra amit elértem, az annak tűnik, vagy az, h elítélem azt amit a másik csinál. De pont azért teszem az utóbbit, mert ez amit írsz, h "szerintem mindenki egyen azt amit akar/szeret" addig nincs teljesen így, amíg ennek áldozatai vannak. Lehet az állatokat még nem fogadja, veszi számba még úgy a jogrendszer, valószínűleg nem is érdekük, mert az ő kihasználásuk jelentős anyagi forrás, de ez amit tesztek szenvedést és életeket hagy maga után. Nyilván nem hagyom szó nélkül, és próbálom csúnya szóval propagálni az étrendemet, mint ahogy te se hagyod szó nélkül, amikor a szomszéd veri a feleségét, vagy egy idős asszonyt kirabolnak. Lehet kevés barátom lesz, lehet csak vegánokkal fogok barátkozni stb., mondhattok ilyeneket, de én ebbe hiszek, mert így lehet egy emberségesebb, igazságosabb, és tisztább világot teremteni, mert az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása mellesleg a környezetet is nagyon károsítja. Persze nem vagyok bunkó, meg túl nyomulós, nem szólom le konkrétan az embert, de tudatom vele, h ennek amit tesz áldozata van, pont ettől működik a rendszer, h a pszichopaták működtetik, a többiek meg homokba dugják a fejüket és élvezik annak gyümölcsét, már ha ezt annak lehet nevezni, mert ha globálisan nézzük a dolgot, ezek a pszichopaták többet ártanak az egyénnek és a boldogságának, mint amit nyer velük.
Szóval sztem tárgyilagosan, frontálisan, őszintén kell erről beszélni, szembesíteni vele az embereket, nem kell belevinni érzelmeket, pátoszt, alá-fölérendeltséget, egyszerűen te teszel valamit, ami nem helyénvaló morálisan, én pedig erre figyelmeztetlek. Lehet én meg mást teszek, arra meg kérlek figyelmeztess te, senki se hibátlan. De az, h senkinek egy szava sincs semmihez, mert mindenkinek minden a magánügye, épp, h elidegeníti az embereket, nem segíti a fejlődést, mert fejlődni, változni az ellentétes behatások során lehet, a kritikától lehetsz jobb és ismerheted fel a hibáid, hiányosságaid, ha mindenki marha tökéletesnek gondolná magát, akkor épp, h ezt a pszichopata világot szolgálnánk... miért mondtam feltételes módban?! Ez zajlik most.
Nyilván.
De a kérdést, én visszafelé tenném fel: Létezik olyan mindenevő aki nem nézi le a vegánokat? Egyáltalán létezik olyan átlagember aki nem nézi le azokat akiknek a világnézete bármiben is eltér a hivatalos paradigmától, és ezt fel is vállaja?
Elég körülnézni ezen az oldalon, és ellehet dönteni, hogy melyik fél nézi le melyiket. Ha egy vegán kiír itt egy kérdést 99% hogy szinte csak támadásokat fog kapni.
" aki legalább egy gúnyos fintort ne eresztett volna meg a húsevés láttán"
Ez sokaknak nem könnyű. Tudják, hogy az a valami honnét jön, és milyen hatásai vannak..
Ezért könnyen átesnek a ló túloldalára is, de alapvetően igazuk van.
#26 mindenevő vagyok, tulajdonképpen nem a vegánokat ítélem el hanem mindenkit aki azt hiszi a világnézetéről hogy a legjobb dolog a szeletelt kenyér óta és mindenki más köteles követni.
Felőlem lehetsz vega, vegán, keresztény, muszlim, AKÁRMI amíg nem kell hallgatnom hogy "dögölj meg mert nem vagy olyan mint én" szóval én nem azért ítélek el valakit mert pl vegán, hanem mert mellé egy f..zfej is.
Na, ilyenre volt precedens ezen az oldalon nemrég. Feltettek egy kérdést, ahol gyerek vegánként történő neveléséről volt szó, jöttek a mindenevők írni, hogy az ilyen szülő dögöljön meg, meg takarodjon a börtönbe, mert veszélyezteti a gyerekét. Persze már törölték ezeket a válaszokat a moderátorok.
Facebookon, vagy a többi portálon ugyanez megy.
Értelmes ember persze nem mond ilyet a másiknak oldaltól függetlenül. A mindenevők már akkor szidnak minket amikor még nem is írt egyikünk se egy kérdéshez :D
Sajnos 10-ből 9 abszolút ilyen, jobbára azt se tudják, hogy a vegán definíciója micsoda, mindegyik ugyanazokat a szamárságokat hozza fel 0% utánajárással (fehérje, kalcium, dehátanövényekiséreznek stb), és totál elutasító.
De tőlünk azért kikérik a kedvességet, pedig az csak kölcsönösség esetén működik. "Tiszteletet csak az kap aki nekem is megadja" - szokták mondani -
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!