Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A tojással pótolhatom a húst?

A tojással pótolhatom a húst?

Figyelt kérdés
Sziasztok, 21 éves vagyok, fél éve lakto-ovo vegetáriánus. Régebben is voltam vegetáriánus, akkor azonban halat ettem, most azt sem. Akkor 3 hónapig tartott. Nem volt könnyű dolgom a muterom miatt, meg úgy éreztem hogy elgyengültem fizikailag, viszont sokkal több energiám volt. Na most már tudom hogy akkor az volt a baj, hogy csak kenyérrel, szénhidrátokkal elégítettem ki a kalória igényeimet. Most viszont nagyon sok sajtot, tejfölt, túrót, tejterméket, és átlagba napi két tojást megeszek. Ezenkívül sok földimogyorót, gombát, zöldségeket és gyümölcsöket eszem. Kenyérből kevesebbet eszem, mint amikor nem volt vegetáriánus. A hüvelyesekből viszont csak mértékletesen eszem, helyette krumplit, rizst. Úgy hallottam a dióban megvan mind a 8 féle aminosav, ami a húsokban is, ez a földimogyoróra is igaz, vagy van más alternatíva? Próbálok egyébként minden nap mást enni. Az eltelt fél év óta fizikailag is erősödtem egy keveset, és lelkileg is több energiám van, eszembe sincs visszatérni a húsra. Azért nem eszek húst, mert egyszerűen nem szeretem. Amikor 4 vagy 5 éve vega lettem 3 hónapra, már azelőtt is mérsékelten ettem a húst, azután pedig még kevesebb húst ettem, suliba zsemlébe mindig sajtot tetettem anyámmal. Egyébként a tojás az hogy-hogy nem pótolja teljes mértékben a húst? Hát a tojásból lesz a csirke, a benne lévő fehérjéből meg a sárgájából fejlődik ki a hús. Ez nekem annyira kamunak tűnik.
2016. jan. 30. 20:29
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
39%

Érdemes ezt a cikket elolvasnod:

[link]

A tej egészséges, a tejet megemészteni képes emberben nem okoz gyulladást. Akkor már egy kész gyulladás lennék úgy ahogy vagyok. Ha jól sejtem onnan jött ez a tévhit, hogy némely beteg állat tejében túl sok fehérvérsejt, ami gyulladásra utal. De az ilyen tej nem kerülhet az élelmiszerboltok polcaira.

2016. jan. 30. 21:42
 12/18 anonim ***** válasza:
67%

A tojás pótolja a húst, amiket leírsz, azok pedig nagyon jó táplálékok (a földimogyoró is jó, ha nem vagy rá allergiás). Amit még ajánlanék, az a hüvelyesek: lencse, bab, csicseriborsó - ezek közül jó lenne, ha minden héten ennél legalább egy adag kaját (mondjuk lencsefőzeléket vagy csilisbabot).

Ha kevés energiád van, akkor nem az összetétel a gond, hanem hogy nem eszel eleget. A növényi kajákban kevesebb a kalória, szóval többet ehetsz belőle, de a sajttal már nem árt vigyázni, mert az viszont elég tömény. És napi 2-3 liter folyadékot se felejts el!

2016. jan. 30. 22:06
 13/18 anonim ***** válasza:
33%

A tojás van olyan jó fehérjeforrás, mint a hús, s szinte minden fontos tápanyag megvan benne (a C-vitamin nem), max. némelyik nem elég sok még tojásra alapozott fehérjebevitelnél sem, de azért igen jól áll.

Sosem ettem sok húst, energiám pedig akkor van több, ha igen kevés szénhidrátot eszem. De ez emberfüggő. A tojás, zöldség, olajos magvak elég jó kombónak tűnnek eddig, már egypár éve rájuk alapozok s jobban érzem magam, mint korábban, bár erről az alapos életmódváltásaim tehetnek, a kevés és a semmi húsevés között nem volt különbség.

Mondjuk én 8 tojást eszem naponta, 2 az kevesebbre elég. A sajt is komplett fehérje s szerintem is jobb, mint a laktózos tejtermékek, de ezt mindenki döntse el magának. S persze ott vannak a növények is, változatosan éve azok is ugyanúgy tudják biztosítani a megfelelő aminosavakat. De sok állati fehérjével megtámogatva főleg biztonságosnak érzem a helyzetet, nem muszáj aminosavkomplexekkel sem foglalkozni, max. ha gyanús valami, hogy mégsem elég a fehérje.

2016. jan. 31. 00:20
 14/18 anonim ***** válasza:
42%

Előző hozzászólók már írtak jókat, én viszont egy fontos dolgot hozzáfűznék. Tojásból eszedbe ne jusson naponta 8-at megenni, sőt... Hetente 5-6 a javasolt mennyiség, ha mellette más tojás alapú készítményeket is eszel (tésztákat), mert magas a koleszterin tartalma! Ez fontos! Lehet, hogy így 21 évesen évekig meg sem érzed, de ha később nem akarsz érelmeszesedéssel, meg ilyenekkel küzdeni, akkor keresni kell más alternatívákat is.

A tejtermékek nagyon jók, a gomba is, zöldségekből, gyümölcsökből pedig minél változatosabban kell étkezni. Szerintem nézegesd a vegán étrendet is, már nem azért, mert az a legjobb, ha az leszel, csak ötleteket lehet venni belőle, hogy tojás nélkül pl. miket lehet enni. :)

2016. jan. 31. 09:24
 15/18 anonim ***** válasza:
49%

"A tojással pótolhatom a húst?"

Nem. A húsban semmilyen olyan tápanyag nincs, amit pótolni kellene egy lakto-ovo vegetáriánus diéta esetében. Ha az esszenciális aminósavakra gondoltál, amiatt nem kell aggódnod ebben az esetben. Ha vegán lennél, akkor lenne szükséged aminósav-komplettálásra(tehát a zöldségek, magvak, gyümölcsök megfelelő összeállítására), de így nincs.

"Régebben is voltam vegetáriánus, akkor azonban halat ettem, most azt sem."

Tehát régebben nem voltál vegetáriánus, mert a vegetáriánusok nem fogyasztanak húst. A hal tudtommal hús...

"Na most már tudom hogy akkor az volt a baj, hogy csak kenyérrel, szénhidrátokkal elégítettem ki a kalória igényeimet."

Igen, ez nagy probléma, mert a szénhidrátoknak az étkezésed 45%-át kellene kitennie, a többit medig a megfelelő fehérjéknek, zsíroknak.

"Úgy hallottam a dióban megvan mind a 8 féle aminosav, ami a húsokban is, ez a földimogyoróra is igaz, vagy van más alternatíva?"

Rosszul hallottad. Viszont minden tejtermékben, tojásban megvan, így nem értem mi a kérdés.

"Egyébként a tojás az hogy-hogy nem pótolja teljes mértékben a húst? Hát a tojásból lesz a csirke, a benne lévő fehérjéből meg a sárgájából fejlődik ki a hús. Ez nekem annyira kamunak tűnik."

Hány éves vagy? A zöldségek, fákon termő gyümölcsök is egy hajtásból vagy csírából fejlődnek ki, mégsem egyenlő az, ha megeszel egy almát azzal, ha megeszel egy hajtást....

2016. jan. 31. 13:15
 16/18 anonim ***** válasza:
50%

Kicsit eltűnődtem, s rájöttem, hogy a kérdezőnek tökéletesen igaza van a kiscsirkével kapcsolatban. A kiscsirke teljes egészében a tojásból lesz, nem tud plusz anyagot a semmiből teremteni s bizonyára más átalakításokra sem képes, mint a mi testünk (ezt persze nem tudom, ez az egyetlen, ahol számottevő különbség lehet a kiscsirke és a tojás elfogyasztása között, voltaképpen bizonyára van is, a csontokká alakult kálciumot lehet, hogy nehezebben vesszük fel... de kálcium pont nincs sok egy tojás belsejében, így a kiscsirkében sem). Ha egy ásványi anyagból X mennyiség volt a tojásban, a csirkében sem lehet több, az atommag szerkezete nem változhat...

A szilvamag természetesen egészen más, hiszen nem a szilvamag anyagából lesz a fa, az csupán a genetikai infót s a fejlődés legeslegelejének az anyagát hordozza, a víz kivételével. Utána a talajt, további vizet, napfényt használ a növény teste felépítéséhez. A kiscsirke ezt nem tudja megtenni. Csak a kezdeti csírákban van annyi s olyan tápanyag, mint a magban, amennyiben desztillált vízben fejlődik (de amikor már zöld a csíra, akkor már fotoszintetizál...).

A koleszterinnel nincs semmi gond, arra szüksége van a testnek, talán ezért gyárt rengeteget mindennap ;) A tojás és a koleszterin negatív kapcsolatának mítosza már régesrég megdőlt, régen volt divatos félni tőle, ma már nem. Egyes, sok tojást és állati zsírokat gyakran tartalmazó étrendek direkt jót tesznek a koleszterinszintnek, de ennek utána kellene néznem, ha linkelni akarnék, én pedig nyilván nem értek hozzá, nem vagyok tudós, de ez mindenre igaz, magamtól a koleszterin létét sem tudom bizonyítani... S többféle koleszterin van, ezek aránya a fontos, ha jól tudom. Mindenesetre jól működő szervezet esetében nem számít sokat az étrend koleszterintartalma, max. ha kevés van benne, akkor sokkal többet gyárt magának a test.

2016. jan. 31. 14:59
 17/18 anonim ***** válasza:

A szénhidrátnak pedig nem kb. 50%-nak kell lennie a kalóriabevitelben, ez csupán egy rég divatos érték. Emberfüggő is, mennyi az ideális, s persze a kalóriaigény is sokat számít, mivel a kalóriaigény hiába növekszik mondjuk a duplájára, a fehérjével ez nem történik meg, a másik 2 makrotápanyagnak kell nagyobb arányban képviseltetnie magát. Ezért is hibás az arányok használata, főleg nem tipikus kalóriaigénynél.

A szénhidrát lehet 5% alatt és 90% fölött is egy egészséges étrendben, persze nem akárki esetében :) Van, aki 1000 grammot igényel, mert nem az a fajta, aki rengeteg zsírt eszik, energia pedig azért kell.

2016. jan. 31. 15:03
 18/18 anonim ***** válasza:

Most utánanéztem igazad van, úgy tűnik még sem olyan koleszterines a tojás. Sajnos annyit változtatják, hogy melyik táplálék káros, melyik nem, melyik okoz rákot, melyik nem stb. stb. hogy már nem tudom nyomon követni. :D

Mindenesetre van itt egy vega-ellenes hús zabáló szerintem, akinek sikerült az összes választ jól lepontoznia..

2016. jan. 31. 15:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!