Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A tojással pótolhatom a húst?

A tojással pótolhatom a húst?

Figyelt kérdés
Sziasztok, 21 éves vagyok, fél éve lakto-ovo vegetáriánus. Régebben is voltam vegetáriánus, akkor azonban halat ettem, most azt sem. Akkor 3 hónapig tartott. Nem volt könnyű dolgom a muterom miatt, meg úgy éreztem hogy elgyengültem fizikailag, viszont sokkal több energiám volt. Na most már tudom hogy akkor az volt a baj, hogy csak kenyérrel, szénhidrátokkal elégítettem ki a kalória igényeimet. Most viszont nagyon sok sajtot, tejfölt, túrót, tejterméket, és átlagba napi két tojást megeszek. Ezenkívül sok földimogyorót, gombát, zöldségeket és gyümölcsöket eszem. Kenyérből kevesebbet eszem, mint amikor nem volt vegetáriánus. A hüvelyesekből viszont csak mértékletesen eszem, helyette krumplit, rizst. Úgy hallottam a dióban megvan mind a 8 féle aminosav, ami a húsokban is, ez a földimogyoróra is igaz, vagy van más alternatíva? Próbálok egyébként minden nap mást enni. Az eltelt fél év óta fizikailag is erősödtem egy keveset, és lelkileg is több energiám van, eszembe sincs visszatérni a húsra. Azért nem eszek húst, mert egyszerűen nem szeretem. Amikor 4 vagy 5 éve vega lettem 3 hónapra, már azelőtt is mérsékelten ettem a húst, azután pedig még kevesebb húst ettem, suliba zsemlébe mindig sajtot tetettem anyámmal. Egyébként a tojás az hogy-hogy nem pótolja teljes mértékben a húst? Hát a tojásból lesz a csirke, a benne lévő fehérjéből meg a sárgájából fejlődik ki a hús. Ez nekem annyira kamunak tűnik.
2016. jan. 30. 20:29
1 2
 1/18 A kérdező kommentje:
Veletek is volt már, hogy húsos kajákat akartak adni nektek, és mondták hogy a húst vedd ki belőle, az a kis hús ami ott maradt meg nem számít? Hogy élhetnek ekkora gyökerek?? Én sem kezdem senkinek sem hogy bűnös étkezés az övé, meg mekkora patkány. De akkor én is elvárom a minimális tiszteletet.
2016. jan. 30. 20:38
 2/18 anonim ***** válasza:
31%

"elgyengültem fizikailag, viszont sokkal több energiám volt. " EZ nem ellentmondás?

"vega lettem 3 hónapra, már azelőtt is mérsékelten ettem a húst, azután pedig még kevesebb húst ettem" Ha ettől húst, akkor csak majdnem voltál vega...

A tojásból lesz a csirke. De ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a szilvamagból lesz a szilvafa, tehát a szilvamagban mindennek meg kell lenni, ami a szilvafában/szilvában is. Ez butaság. Nagy átalakulások fognak azon a tojáson még végbemenni...

Egyébként meg a lakto-ovo vegetáriánus tudtommal pont azt jelenti, hogy tejet és tojást sem eszik valaki.

Egyébként az összes ilyen diéta hülyeség. Nem egészséges. Megkérdezhetnél egy orvost, mondjuk gasztroenterológust vagy egy táplálkozástudóst.

2016. jan. 30. 20:53
 3/18 anonim ***** válasza:
21%
A tojás az egyik legjobb fehérje forrás.Nem véletlen az,hogy a tojáshoz van viszonyítva szinte az összes fehérje aminosav profilja.Vagyis ha meg bírsz enni napi 15-25 db tojást,akkor fedezheted nagyjából egy felnőtt ember fehérje igényét.Viszont a tejtermékeknek nem ártana utána olvasnod egy kicsit jobban,mert ezeknek a kemény sajtokat leszámítva nem sok keresnivalója van rendszeresen fogyasztva felnőtt emberi testben.Véleményem szerint még a gluténtól is rosszabb a rendszeres tejtermék fogyasztás.Mert a glutén csak a beledet csinálja ki,irritálja,a tej viszont az egész testet gyulladásban és allergizálva tartja.De egy szónak is 100 a vége,neki állhatsz a nagyüzemi tojás evésnek egészen nyugodtan.
2016. jan. 30. 20:54
 4/18 anonim ***** válasza:

Hát elég sok hülyeséget írtál :D

Inkább egyél mindent, azzal nem lőhetsz ennyire mellé.

2016. jan. 30. 20:55
 5/18 A kérdező kommentje:
Első, akkor úgy írom le hogy az állóképességem lett nagyobb. Meg a többit se tudod jól.
2016. jan. 30. 20:58
 6/18 A kérdező kommentje:
Majd valamikor pár hónap múlva legfeljebb elmegyek valami orvoshoz és megvizsgálhat hogy van-e valami gond.
2016. jan. 30. 20:59
 7/18 anonim ***** válasza:
80%
"Azt zabálj, amit adnak." Csehov
2016. jan. 30. 21:00
 8/18 anonim ***** válasza:
Lakto ovo azr jelenti, hogy eszik tejet meg tojást..
2016. jan. 30. 21:23
 9/18 anonim ***** válasza:
76%

Első válaszoló írt butaságokat!

Kezdjük azzal, hogy minden állati eredetű fehérje, a hűs, a tejtermékek és a tojás is teljes értékű fehérje forrás, azaz a benne lévő fehérje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

A gond az, hogy a húsban sokkal több a fehérje, mint a tojásban, tehát ahhoz, hogy tojással vidd be a szükséges aminosavakat, sokkal többet kell megenni, mint husiból. De a bevitt fehérje ugyanúgy teljes értékű.

A lakto-ovo vegetáriánus pedig az, aki tejterméket és tojást is fogyaszt. Aki ezeket sem eszi meg, tehát minden állati eredetűt mellőz, az vegán.

Ha megkérdezel egy táplálkozási szakértőt, nem foglya azt mondani, hogy a hús mentes táplálkozás butaság. Azt fogja elmesélni, hogy miként lehet úgy párosítani a növényi táplálékokat, Figyelembe véve az aminosav profilt és a Biológiai értéket, hogy teljes értékű fehérjeforrást alkosson. Arra foglya felhívni a figyelmet, hogy a növényi vas kisebb mértékben hasznosul, ezért szükség esetén táplálékkiegészítővel pótolni kell. A B12 vitaminnal sem lehet probléma, míg állati eredetű élelmiszereket is fogyaszt.

2016. jan. 30. 21:24
 10/18 anonim ***** válasza:
50%
Az 1. válaszoló vagyok. Nem azt mondtam, hogy nincs meg a tojásban minden. Nem vagyok biológus, nem tudom, hogy hány féle aminosav van a tojásban és hány a húsokban. Én azt mondtam, hogy az a következtetés a nonszensz, hogy a tojásból lesz a csirke ergo minden ami a csirkében megvan, az a tojásban is megvan.
2016. jan. 30. 21:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!