Szerintetek lehetséges kizárólag gyümölcsökön élni? 17/f
Erre ne görcsölj rá, az élet önmagában egészségtelen, így is, úgy is belehalsz.
A tojásban van koleszterin, de pusztán tojásfogyasztástól soha nem lesz magas koleszterin szinted.
"Úgyhogy nem, nem lehet élni, maximum pár évig, hiába állítják itt egyesek."
Elég sok gyümölcsevő van a világon, aki már néhány évtizede pusztán gyümölcsön él. Az emberi szervezet elég sok mindent kibír.
Vannak konkrétan gyümölcsevők, de nem tudok róluk sokat, viszont úgy tudom s számomra hihetőnek hangzik, hogy az ember nem tud csak gyümölcsökön felnőni és egészségesen élni. Van főemlős, aki tud, mi nem. Egyszerűen nincs meg benne minden, ami a testünknek kell s főleg nem a megfelelő arányban.
A kizárólag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztókról (mert nyilván olyanok is vannak) semmit nem tudok.
A következő kategória a nyersvegánok. A legnépszerűbb irányzat a 80-10-10, ahol az energia 80%-a gyümölcsből jön, de esznek zöldséget (hüvelyest is) és olajos magvat is, főt némi gabonát/álgabonát is. Persze lehet más arányt is használni. Nos, köztük van olyan, aki évtizedeket leélt így, izomszegénynek sem mondható... Úgy látszik, ez működhet, bár lehet, hogy táplálékkiegészítő nem árt hozzá (vagy szerencsés alkat). De mivel a normál táplálkozásúak is szoktak szedni valamit, s a mai növények másak, ebbe annyira nem akarok belekötni. Persze ha mindenfélét szedni kell, az azért már intő jel lehet.
Gabona nem kell.
Fehérje igen, s nem szükséges állati sem, rengeteg vegán sportoló van, pár éve már Németország legerősebb embere is az. Fehérjeszegényebb növényi étrenden kevesebb fehérje kell (a test ilyen, ha többet adsz neki, pazarlóbban használja, s azt hiszem, pl. a hús megemésztése is fehérjeigényes valahol, de a sport persze megnöveli az igényt), de mindenképpen kell.
A gyümölcsökben van fehérje, ahogy a zöldségekben is. Viszont a gyümölcsökben egységnyi kalóriára nagyon kevés fehérje esik. Ha abból akarsz megfelelő fehérjét bevinni valami sporthoz, sokezer kalória is kellhet, amit próbálj ledolgozni... Van, akinek nagyjából megy (eszik mást is, de főleg gyümölcsre építi a fehérjebevitelét is), de ez nem a normál ember a maga kis szolid mozgásmennyiségével.
Egy napig semmit is tudok enni :D De való igaz, valahogy nem jöttek össze nyersvegán napok, pedig forradalmasította a gondolkodásmódomat és a táplálkozásomat, amikor találkoztam a nyersvegán konyhával... A jóllakáshoz nekem is több kell, illetve ha mégis összejönne, akkor egyszerűen nem tetszene, hogy minden nyers. OK, ehetnék levest, édességet, tortát, krékert, önteteket, a nyersvegán konyhában mindez van és jók is, de... Valami hiányozna, legalábbis egyelőre ez a helyzet. Bizonyára meg tudnám szokni, hogy néha ilyen napot tartok, de tartósan nem akarok megválni pl. a rajongásig szeretett narancssárga és ízletes házi tojásaimtól :D
Most épp ketogénezek, de később érdekes lenne megpróbálkozni egy rövidke nyersvegán korszakkal, persze azt is zsírra alapozva, világéletemben zsírosan ettem s ezt nem fogom megváltoztatni, az alapján, amit olvastam, ez nagyon jó út, jobb, mint ami szénhidrátbombákkal van kikövezve (de sokak példája alapján az sem ítélhető el csak úgy s akinek működik, az tegye, csak jobbfajta szénhidrátokkal). Sok gyümölcsöt amúgy sem bírnék enni.
De (paleo) vegánként már nagyon oda kéne figyelnem, az már lehet, hogy nem megy automatikusan. Most könnyű nekem, eszem tojást, ami elképesztően sokat segít, egy csomó tápanyagot tartalmaz, kellő mennyiségű tojással és zöldséggel elég jól kizártunk egy csomó hiányt... S ugye, mást is eszem, még utána is olvastam, hogy miben mi van.
A veganizmus teljesen elengedi a teljes értékű állati fehérjéket, s a paleo/nyersvegán irány a fehérjében leggazdagabb növényeket is kiszórja... Oda kéne figyelnem nagyon, hogy a fehérje mint fehérje meglegyen, az egyes eszenciális aminosavakról nem is beszélve...
Nyilván egy 17 éves srác majd vadásztól veszi a húst meg baromfit tenyészt otthon :D Apám...
Amúgy csak gyümölcsön élni nem jó ötlet. Ahhoz, hogy megegyél kb. 2500 kcal-t rengeteget kéne megenned belőle, és rengeteg cukrot vinnél be, fehérje meg semmi. A hal vagy a csirkemell tele van fehérjével és egészséges.
egyébként igenis ellehet élni csak gyümölcsön, vannak ilyen emberek, fruitariánusok. ők azok akik még a vegák közül is kilógnak. valami olyasmi a filozófiájuk, hogy a vegetariánus is mikor megeszi a zöldséget akkor elpusztítja azt, ellenben aki csak gyümölcsöt eszik az nem árt semmit a fának, és tökéletes harmóniában él a természettel, durvák nagyon :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!