Miért alakult ki az a tévhit az emberekben, hogy a vegetáriánusok esznek halat?
szerintem is a keresztény böjti hagyományok, szokások miatt.
a hal ráadásul keresztény jelkép, pl. a Biblia szerint Jézus megsokszorozta a kis mennyiségű kenyeret és a halat, így lakatott jól sok-sok embert; illetve a tanítványok között is akadnak halászok. meg metaforikus ez az egész hal-halász dolog. nyilván ezért maradt meg, hogy a hal, az jó és ehető vallásos böjt idején is. halat enni az... pl. a hívők szerint azért lehet rendben, mert hát maga Jézus is fogyasztotta és a tanítványai is, azok is, akiket jóllakatott.
egyébként vannak vegetáriánusok, akik esznek halat (és más vízi élőlényeket), őket peszko-vegetáriánusnak (avagy peszketáriánusnak) nevezik.
rajtuk kívül vannak még ovo- és lakto-vegetáriánusok, előbbi azt jelenti, hogy fogyasztanak tojást, illetve tejtermékeket.
aki vegán, az ugyebár semmiféle állati eredetű terméket nem eszik, még mézet vagy például zselatint sem.
illetve tudtommal a "vega" becézést vegetáriánusokra szokták használni, vegánokra nem.
az, hogy valaki vegetáriánusként tekint magára és mégis eszik halat, ami állat, annak több oka lehet, egyik általános oka, hogy A) az étrendje átalakítása még folyamatban van, nem akar/tud vagy nincs módja egyik napról a másikra éles váltani étrendről étrendre, B) egészségügyi okokból mégsem teheti meg, hogy minden állatit mellőz, kockázatos lenne, ezért a hal és egyebek számításba jöhetnek.
és... ha valaki nem tekinti állatnak a halat, de az állatok megevése ellen van, azt nem igazán értem, de... ez van. több mint fura felfogás...
előttem válaszoló:
Azt már tisztáztuk ez előzőekben, hogy a peszketáriánus NEM vegatariánus, hanem egy kamu irányzat. Rendben, egyen halat, és akkor hívja magát peszketáriánusnak, de könyörgöm, ne zavarja már össze az emberek zömét a hülyeségével, hogy ez is "egy fajta vega", mert nem az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!