Miért alakult ki az a tévhit az emberekben, hogy a vegetáriánusok esznek halat?
"Az állatok miatt vagyok az, de a halnak teljesen más az álaga"
És más állagú állat nem állat?
"..Én is vegetáriánus vagyok és eszek halat. Az állatok miatt vagyok az, de a halnak teljesen más az álaga, nem emlékeztet kimondottan a húsra. Az egész nézet függő..kinek mi..."
A vegetarianizmus nem "nézet függő". Már időszámításunk előtt kialakult életmód, aminek a lényege az volt, hogy nem esznek olyasmit, ami miatt meghal egy állat. Ha eszel halat, akkor nem mondhatod magadra, hogy vegetáriánus vagy. Mielőtt használod ezt a kifejezést olvass utána. Az ilyenek miatt akarnak az éttermekben is halat adni a vegáknak. Ti szülitek a félreértéseket. A peszkateriánus meg ilyen ökörségek csak a bulvárlapok találmánya, és semmi köze a vegetarianizmushoz.
Alapvetően az szülte a félreértést keresztény országokban, hogy a katolikus "húshagyó böjt" csak a vöröshús evését tiltja kategorikusan, ilyenkor rendes keresztény csak szárnyast és halat eszik.
Na de egy vegetariánus számára ez teljesen értelmezhetetlen így. Hús az hús, akkor is ha halhús, akkor is ha csirke- vagy borjú- vagy birkahús. Állat testéből százmazó dolgokat vegetariánus nem fogyaszt. Soha. Kicsit sem. Nem is tunkol a szaftjából. A húslevesnek "de csak a levét" sem kéri. Nem is kér hozzá kis pörcimörcöt, "éppen csak az íze kedvéért". Nem. És a hal is állat, ráadásul gerinces, úgyhogy azt sem eszik. Hányszor kell még ezt elmondani, leírni, megmagyarázni.
Ezek a kategoriák vannak:
- vegák (Szigorúan állati eredetű termékeket nem használ fel, pld tejet, tojást, mézet, bőrruhát, állatokon tesztelt illatszert sem.)
- Vegetariánusok (nagy átfedések vannak, de abban megegyeznek, hogy állati test részeit, amihez konkrétan meg kellett ölni az állatot, "vagy" halat, nem esznek. Teccikértenikérem a "vagy" szónál a idézőjelet.)
ALKATEGORIÁK lehetnek pld ovo- lakto- vegetariánus, makrobiotikus vegetariánus, ajurvédikus vegetariánus, -- utóbbi többek között csokoládét, hagymát, gombát SEM eszik)
- KAMU(!) irányzatok, néphülyítések:
szemi- peszka- "amerikai stílusú" divatvegák (jellemzően a "na jó csak egy kicsit de csak ha nem látja más", "na jó csak halat mert az nem visított amikor vágták", "na jó akkor a húst kipilinckázzuk a szaftból", "na jó, hát a szalonna az végül is nem is hús" típusú önámító barmok, akiknél nem az a baj, hogy mit esznek, mert ha halevő, akkor egészségére, hanem hogy van képük osztani az észt, és saját magukat vegának nevezve mindenki mást összezavarni.
A hal - állat. A gerincesek öt fő osztályának egyike. Gerinces növényt még nem láttam. Aki halat eszik, és vegának képzeli magát, az vagy mutassa meg a fát, ahonnan a halat szüretelte, vagy sürgősen takarodjon vissza az általános iskola ötödik osztályának a biológiaórájára, és onnan kezdje újra a tanulmányait.
A hal állat. Nem növény. Mondjam még egyszer, lassabban?
A H A L : Á L L A T. N E M N Ö V É N Y.
az első kategoria az VEGÁNOK természetesen.
Mérgemben már kapkodva is írok.
a "vega" az vegetariánus, szlengül
Ja, nekem is mondták már, mikor szóba került, hogy vegetáriánus vagyok, hogy "de hát azok esznek halat".
Az mitől nem egy döglött állat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!