A paradicsom zöldség vagy gyümölcs?
"Pálinkát bármiből lehet"
Pálinkát csak gyümölcsből.
Alkoholt lehet cukorból, krumpliból, kukoricából, de az nem pálinka.
A paprikából, gyíkból sem lehet, de bele lehet dobni a pálinkába...
Sütőtök pálinkát ittam már (ismerős főzte ki, főzdében).
De a paradicsom cukortartalma olyan alacsony, hogy az valószínűleg nem alkoholosan erjed, hanem inkább csak rothad, és a cukrot a gombák megeszik minthogy alkoholt csinálnának belőle...
Én csak figyelek és tanulok tőletek. :-)
Mi is főzünk, de mi inkább kajszit meg cseresznyét.
A sütőtökre kíváncsi lennék.
Diót ittam már, elég karakteres az íze.
Egy biztos... a házi a tuti. Mi szoktuk csinálni itthon ilyen "nőies" likőröket, azoknak az igazi házi pálinka a lelke.
Valóban?
Tudnál konkrét értékeket írni?
Nekem van 25-30 fajta paradicsomom, köztük ökörszív és black cherry is...
Az ökörszívvel nagyon el vagy tévedve, mert igaz, hogy édes az íze, de sokkal kevesebb (kb fele-harmada) a cukortartalma, mint egy koktélparadicsomnak (cherry típusú), de az utóbbiban magasabb a savtartalom, ami "elnyomja" a cukor ízét, és így lesz "harmonikus" aromája (van savas, és édes íz érzetű paradicsom is, attól függően, hogy savból vagy cukorból tartalmaz többet)....
A görögdinnye sokkal édesebb, mint a paradicsom, mégsem lehet belőle cefrét/pálinkát készíteni, mert szintén nagyon magas a víztartalma...
A 90-95% víztartalommal (görögdinnye, paradicsom) nem lehet cerfét erjeszteni.
Ja a 90-96%-os (vagy inkább 93-96%) víztartalom mellett van 5-10 szárazanyagtartalom, aminek csak a fele szénhidrát.
Egy 2-5 cokorfokos cefréből nem lenne sok pálinkád (feltéve, ha alkoholosan erjedne, de nem fog).
Ja az első 3 válaszolónak 100%-ban igaza van, hogy zöldség, mert gasztronómiai szempontból a zöldségek közé tartozik. (és a kérdés ebben a ilyesmi íródott)
Ha a kert kategóriába írta volna a kérdező, akkor ott már nem lenne egyértelmű a válasz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!