Tényleg nem mentek meg egy állatot sem, mert nem eszek húst?
Láttam egz dokumentum filmet, a vágóhídakról!
Annyira előttem van a képe, pedig fél éve láttam.
És elhataroztam, hogy nem támogatom ezeket a szívtelwn gyilkosokat, akiknek az állati élet, az caak pénz forrás!
És a rokonok fél éve piszkálnak, hogy nem mentesz meg egy állatot sem, egyél már rántott húst velünk!
Most belw gondoltam, hogy lehet tényleg ugyan annyi állatot ölnek meg, hiába nem eszek húst többé?
Fél éve nem eszek és jól vagyok, de a rokonok folyton piszkálnak!
17f
Utolsó remélem ez egy irónikus válasz..: )
Metszőfogak a növény szájban tartásához... Gondolom az oroszlánok, tigrisek is növényevők, csak rosszul szocializálódtak.
Ez nem statisztika kérdése. Az állatmentés nem abból áll csak, hogy nem eszel húst. Emberként ebben a társadalomban születésed óta képtelen vagy kivonni magad az állatok pusztításából. Valószínűleg alig akad olyan tevékenység, ami nem kötődnek állatok gyilkolásához, kínzásához. Kozmetikumaink, tusfürdőink, samponjaink, gyógyszereink, ruházatunk, környezetszennyezésünk, az esőerdők kivágása termőterületekért (növény!) mind-mind állatok tömeges pusztulását jelenti. Keress rá az állatkísérletekre, vagy inkább ne is, ha már a vágóhidak is sokkoltak... Remeteként kellene élned bogyókon, füvön és amit az erdőben találsz, gomba stb. hogy elmondhasd, nem ölsz állatot. De elég ha egyszer beteg vagy, a gyógyszereddel már közvetetten állatok fizettek az életükért vagy a jelenben vagy a múltban.
Az állattartáshoz: az állatokat nem csak a húsukért tenyésztik. A tejükért is. A tejből túró, sajt, vaj lesz. El tudod képzelni az olasz konyhát ezek nélkül? Ugye nem. A magyart meg a többit sem. Csak a vegát. A sajtkészítés kultúra! Nemzetek kultúrája, kulturális kincs! Hány fajta sajt létezik, a gasztronómia tudomány, kultúra, történelem, élvezet és szerencsére mostmár globális is. Egy abszolút emberi dolog. Tehenek mindig lesznek, ehhez viszont marhák is kellenek. Ennyit az állattartásról. Egyébként az állattartás is kultúra. Különben pedig kaptál már jó pár intelligens választ a kérdésedre, többfajta helyes megközelítést.
"Remeteként kellene élned bogyókon, füvön és amit az erdőben találsz, gomba stb. hogy elmondhasd, nem ölsz állatot."
Jaaaj milyen szöveg! Ha nem menthetünk meg minden állatot, akkor már meg se próbáljunk egyet se? Annyira jó logikád van. Annak a párnak sem mindegy. Miért ne mérsékeljük az okozott szenvedést, ha tudjuk?
"A tejükért is. A tejből túró, sajt, vaj lesz. El tudod képzelni az olasz konyhát ezek nélkül? Ugye nem. A magyart meg a többit sem. "
A vegán életmódról látszik gőzöd sincs. Különben nem írnál ilyet. Nincs olyan étel, amit ne lehetne elkészíteni vegán változatban. Persze abba is bele tudnál kötni, hogy denemolyanjóízű..... de az. És ha nem is lenne jóízű, akkor is, az én ételem legalább nem sírt, amikor felrugdosták a szállítóautóra, és nem ébredt fel a szalagon kivérzés közben.
"A húsról lemondani nem nehéz, másról is lemondhatnál, hogy mérsékeld az állatok szenvedését és gyilkolását, de nem teszed se te se a többi vegetáriánus."
Vegán vagyok. Tehát nem csak a húsról mondok le, hanem a tejről, tojásról és minden állati eredetű termék használatáról, viseléséről, amennyire csak lehetséges. Szóval egy átlag vegyes táplálkozású, és a vásárlói szokásaira nem figyelő embernél, pont hogy kevesebbet ártok. És nem, pálmaolajat sem használok, sőt kókuszolajat sem. És ha tudnád mit jelent a vegán (nem vegetáriánus) életmód, akkor azt is tudnád, hogy ők ahol lehet az állatkísérletes termékeket is kerülik. De még sorolhatnám. Neked ez nyilván hihetetlennek és megvalósíthatatlannak tűnik, pedig csak az elején furcsa, és egyáltalán nem jár lemondással. Ez nem önsanyargatásról szól.
"Ne egyél pálmaolajat, majmokat ütnek agyon a termőterületért."
Nem csak a pálmaolajért. Ha ennyire tudatos lennél, akkor éppen ezért nem ennél húst, mert a szója és kukorica termőterületeinek növelése miatt, sőt a dohánytermesztés miatt (tehát ne is dohányozz) égetik fel az erdőt a legnagyobb területen. Aztán ha már a génmanipulált növények miatt pár év múlva teljesen terméketlen lesz a föld, és csak a fű nő meg rajta, akkor óriási marhacsordákat legeltetnek rajta, és a "takarmánynövények" miatt újabb esőerdőt vágnak ki... A gabonát és szójababot aztán Európába is exportálják, ahol haszonállatokat etetnek vele. Miközben a termelő országokban (is) az emberek éheznek.
"Az íze meg tényleg nem lesz ugyanaz, sőt az étel maga sem lesz már az ami (azt hittem, ez egy felnőtt embernek azért evidens)."
Tudod sokan vannak, akiknek az íz nem ok arra, hogy valakinek a leölését támogassák. Ha elkerülhető, miért ne kerüljem el? És mint mondtam, a vegán ételek lehetnek nagyon finomak és változatosak. Nem tehetek róla, hogy a te képzeletedben ez egyenlő a salátalevél ropogtatással.
"Egy bőr cipőnél adott a (természetes) alapanyag, egy szintetikusnál az alapanyagot is elő kell állítani, mivel az nem terem meg.., ami extra energiafelhasználás, extra környezetszennyezés, extra nyersanyagfelhasználás."
A kikészített bőr már nem természetes. A cserzéshez, festéshez, fényezéshez használt anyagok közül sok karcinogén van, vagy a földbe, majd vizekbe jutva okoz óriási károkat. Pl. hat vegyértékű króm. De már önmagában a nyersbőr tartósításához használt só és a cserzés vízigénye is óriási károkat okoz a környezetben. A bőrök nagy részét olyan országokban cserzik, ahol nincsenek munkavédelmi és környezetvédelmi előírások, vagy alig. Így olcsóbb nekik és magasról tesznek rá, ha a méreg közvetlenül egy folyóba ömlik.
A lényeg, hogy féligazságokkal dobálózol, és ne haragudj, de látszik hogy nem vagy elég tájékozott a témában. Évek során, amióta így élek már átrágtam (és rágom) magam jópár német és angol nyelvű könyvön, tanulmányon, miközben személyesen is tapasztalom milyen vegánként élni, szóval nem hiszem, hogy a te meglátásod ebben a témában objektívebb. Foggal körömmel próbálják a vegyes táplálkozásúak bizonyítani, hogy nekik van igazuk, még akkor is, ha nem támadja őket senki. Én sem támadlak, és nem húztam fel magam (ahogy írtad), csak nem szeretem, ha valaki ferdít, és tényként kezel valótlanságokat, tapasztalat és a téma minimális ismerete nélkül.
És ahogy előttem írták, a Földön több száz millió (pontosan 600millióra becsülik) vegetáriánus él, és közülük egyre több szigorú vegetáriánus) vagyis vegán. Ez pedig neked akár tetszik, akár nem, igenis befolyásolja a kínálatot. És mivel a vegánok és egyre több vegetáriánus a vásárlói szokásain is alapvetően változtat, és nem csak etikusabban, hanem környezettudatosabban igyekszik választani, ezért ez nem csak az élelmiszerek piacát befolyásolja, hanem minden másét is.
Kedves utolsó!
Csak az a baj, hogy a 600 millió vegetáriánusból, nem mindegyik olyan tájékozott mint te. A legtöbben sima vegetáriánusok (ismerek olyat is, aki a halat azért megeszi), és nem figyelnek a tej vagy tojástermékekre. És még a vegánok közt is 10-ből 9 csak az étkezésnél figyel arra, hogy "Ne ártson állatnak" mint fogyasztó.
Szakácsként dolgozom, rengetegszer főzök vegán vendégeknek, vegetáriánus vendégeknek, engem abszolút nem zavar ha valaki így étkezik. Mindenkinek a saját dolga. De sajnos ez az élet rendje, hogy az egyik megeszi a másikat. A természetben a nyulak ugyanúgy meghalnak, mint egy tanyán.
Az első voltam s most olvastam el a többit.
Beszűkült mentalitásról mit sem tudok, sima vegának lenni nekem roppant egyszerű volt (némi rálátásom ma is van, a havi max. egyszeri kismértékű húsevés mellett, ami nem lehet normál bolti)... Hiányjelenségekről sem tudok (néha utánanézek s arra jutok, ez nem meglepő az étrendem mellett, ami manapság majdnem teljesen vega paleo. A kemény sajtot és a vajat épp az állattenyésztés miatt igyekszem nagy ívben kerülni, elég könnyű, más tejtermék rég kizárva).
Ez így elég könnyű, a közösségi életemmel pedig nincs baj, mert nem enni járok össze másokkal...
Ami a ipari állattartás állítólagos érdemeit illeti (hogy nem jön a ragadozó)... Fene tudja, ha nekem felajánlanák, hogy van esélyem egy stresszes, de szabadabb életre, ahol süt rám a nap, én keresem meg az ételem s ha ügyes vagyok, némi szerencsével, akkor egész sokáig élhetek, de max. megöl egy ragadozó, ami egyes esetekben lassú és fájdalmas (akár több hét is lehet, krokodilok kapcsán láttam ilyen természetfilmet, de nem ez a tipikus, sokszor szinte azonnali a dolog) - vagy rabszolga leszek egy apró, ipari helyen, se fű, se nap, se az anyám testének közelsége, semmi, amitől Életnek nevezhető az az életszakasz, ami jut... Nos, én nem az utóbbit választanám s elég morbidnak tartom, ha valaki ezt humánusnak tartja. Főleg a disznókat sajnálom, akik nem tudnak förtésben heverészni s a csülkeiket és orrukat rendeltetésszerűen használni. Miközben okoz és játékos állatok, akik jobbat érdemelnének, mint egy beton- és fémbörtön vagy amiben épp vannak.
A házilag tartás jobb, persze az is rabság, ahogy a házi kedvenceké is felvet ilyen dolgokat...
Az igaz, hogy a húsevés vagy nemevés csak egy dolog, ott vannak az állatkísérletek és a többiek is. Én sem szeretem, ha valaki nem eszik húst s azt hiszi, hogy ő már mindent megtett. De valamicskét igen, hacsak nem pótolja a kieső húst olyan étellel vagy tevékenységgel, amivel rosszabbat tesz, elég összetett dolgok ezek, komoly háttérismeret kell ahhoz, hogy tudjuk, egy ártalmatlannak tűnő cikk milyen károkat okoz a Föld különböző pontjain...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!