Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Jo vagy rossz vegetáriusnak...

Jo vagy rossz vegetáriusnak lenni? Mert szeretem az állatokat, de amikor a hús az asztalra kerül valahogy fel tőr bennem az érzés hogy meg őlték és igy sajnálom az állatot. Most mitt tegyek?

Figyelt kérdés

2014. jún. 10. 12:43
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
33%

Nos, ha ennyire viszolyogsz a gondolattól, akkor megteheted, hogy vegetáriánus leszel. Miért is ne?

Most parttalan belemenni az állatok leölése dologba. Tégy ahogy érzel.

Nekem szimpatikus a vegetáriánus étrend, de nem követem, én egyszerűen húst eszem. :)

Sajnos a magyar táplálkozási kultúrában még mindig divat a húst hússal, illetve a brutálisan nehéz zsíros húsos ételek túlfogyasztása...

Legkönnyebben úgy lehetsz vegetáriánus, ha már önellátó vagy, de gondolom ez nem áll fönn.

Pár dologra azonban érdemes odafigyelned:

1. Az ember fogazatát, emésztő rendszerét tekintve vegyes táplálkozásra van kitalálva.

2. Sokkal könnyebb kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, ha húst is eszel.

3. Ha vegetáriánus leszel, akkor is hozzá tudsz jutni minden szükséges tápanyaghoz, fehérjéhez, de sokkal nehezebben, sokkal jobban kell majd figyelned az étrendedre!

4. Ha a húst száműzöd, azzal pénzt takarítasz meg, viszont az a pénz el is megy 3-as pontra.

2014. jún. 13. 11:44
 22/31 anonim ***** válasza:
70%
Nagyon jó érzés vegetáriánusnak lenni, én nem meggyőződéses vega vagyok úgyhogy könnyű húst nem ennem, mégis mindig jó érzéssel tölt el, tudva az állattartás kegyetlenségeit, hogy nekem ebben úgymond nincs részem. Persze így is van bőrcipőm, eszek gyógyszereket stb, de minden pici dolog számít és igen, egy kicsit ettől jobb embernek érzem magam a nagy átlagnál, bocsika.
2014. jún. 17. 14:49
 23/31 Andizsuzsi ***** válasza:
49%

"és igen, egy kicsit ettől jobb embernek érzem magam a nagy átlagnál"

Én attól rosszabb ember vagyok nálad, hogy megeszem azt a marhát, aminek a bőrét te a lábadon hordod?

2014. jún. 18. 10:08
 24/31 anonim ***** válasza:
56%
Mint írtam minden amit teszel számít, van jelentősége. Bármi kicsi jó amit teszel jobb annál, mintha nem teszel egyáltalán semmi jót. Attól, hogy én nem eszek húst de van 2 db bőrcipőm igen jobb vagyok valamivel annál aki húst eszik plusz van 2db bőrcipője. Remélem érted, nem olyan bonyolult.
2014. jún. 18. 14:17
 25/31 anonim ***** válasza:
85%

Abból a szempontból mindenféleképpen jobb vegetáriánusnak lenni, hogy egészségesebb és jobb közérzetű lesz az ember, pl. jó eséllyel elkerülnek a húsevőkre jellemző rossznyavaják: Köszvény, rossz koleszterin lerakódás az erekben, ebből következő érszűkület és magas vérnyomás, ebből következő infarktus, agyvérzés, de a túlzott fehérjefogyasztás a beleknek is odatesz, mivel nehezen emészthető és egyszer eljön az a pont amikor azt mondja a hasad: köszönöm, ennyi volt és jön a vastagbélrák.

És persze a zsíros húsok, szalonna meg a társai, de persze ide tartoznak még a sajtok meg a cukros lisztes kaják és olajban sütött vackok is - az meg a vér zsírszintjét növeli, ill. elhízást okoz, aminek ugye kismillió egészségügyi következménye, nem beszélve a vele járó kisebbségi érzésről, önbizalomhiányról, depresszióról stb.

Meg a másik, egy vegetáriánus elméletileg zömében rengeteg nyers zöldséget és gyümölcsöt eszik - ezeket könnyen meg tudja emészteni a szervezet, nem terheli le a testet ("bezabálás" után nem lesz olyan "huu de szarul érzem magam"-érzés). És ebben még az az előnyös, hogy kevesebb nyers kajától jobban laksz, mint sütött vagy főzöttől. Ez azért van, mert a nyers kajában még benne van minden vitamin és enzim. Amint kifőzöd, ennek jó része megsemmisül. Pl. megeszel egy szép nagy almát nyersen és elég volt. De uazt azt almát ki is veheted egy gyümölcslevesből és megeszed, de messze nem laktat annyira mint nyersen, ezért veszel még egyet, még egyet... Vagy 4-5-szörös mennyiséget meg kell enned belőle ahhoz hogy uazt a vitaminmennyiséget megkaphassa a szervezeted.

Ezért is van a sok elhízott ember, mert mindent csak sütve főzve eszik! Eszik a fehér kenyeret, tesznek rá mindenféle feltétet de sose laknak jól vele, mert az egész egy vitamin és enzimmentes üres kalória, ami csak zsírosításra jó. És a társai, tészták, péksütik, pizzák, sült krumpli, hurka-kolbász-dagadó - ilyeneket "normális" ember nem is eszik!

Bírom még ezeket a hozzászólásokat "én húst hússal eszek és semmi bajom". Persze biztos még a tízen-huszonéves kategória vagy. Majd mire megütöd a 40-et, majd jönnek szép sorban a kisebb-nagyobb bajok: térd-, derékfájás, idő előtti öregedés, vérnyomásgondok, rossz látás, ... majd szedheted a tucatnyi gyógyszert remélve a gyógyulást, de az a nap sose jön el, inkább a vények száma szaporodik és arra fogod: ez a korral jár. Nem azzal, az életmóddal. Valaki 70-80 évesen is lehet sportos, csinos és fitt!

Vagy a másik típusú hozzászólás: "Nagyapám is kenyeret evett szalonnával és hagymával és 100 évesen is remek formában volt." Nagyapád nem a szalonnás kenyér miatt volt szuperül, hanem - mint mindenki régen, rengeteget dolgozott, reggel megetette, itatta az állatfarmot, kiganézta őket, kivitte a legelőre, művelte a földet, kaszálta a szénát télire, vagy fát hasogatott - mindig volt munka a ház körül! Egy mai városlakó elüldögél a munkahelyén, utána hazajön kocsival vagy busszal (mert az 500m-nél nagyobb táv teljesíthetetlen maratonnak számít), odahaza behuppan a számítógép vagy TV elé és nekiáll pukkadásig tömni a pofiját. Elvégre a melóban már agyondolgozta magát, ennyi kijár. Emberünk 60 éves korára valószínűleg már alulról szagolja az ibolyát, ejj pedig bizony ő is tartotta a nagyapó-féle hagymás szalonnás kenyeres-diétát...

"Vegetáriánusok, egyáltalán minek esztek zöldséget, egy salátának is vannak érzései."

Miért ne ennének zöldséget, gyümölcsöt. Maga a vegetáriánus szó azt jelenti: növényevő. Pontosan nem ismerem a szó eredetét, de valószínű az angol 'vegetable', azaz "növény, zöldség" szóból származik, tehát a vegetáriánus az növény-zöldség fogyasztó egyénre utal. Mondjuk ide sorolják a tojás és tejtermék fogyasztókat is, pontosabban mindenkit, aki nem eszik húst.

2014. jún. 18. 15:56
 26/31 anonim ***** válasza:
0%
A probléma az, hogy a mai ember túl sokat foglalkozik önmagával. A táplálkozás és annak módja is túl van dimenzionálva. Mintha az étkezésünk határozná meg a sorsunkat! Az, hogy mit eszel, az semmire nem garancia. Ha nem eszel húst, nem fogsz tutira 80 évig élni, szép lenni és egészséges. Az egészséges életnek több összetevője van, én azt vallom, hogy az ember lelkiállapota, lelki élete legalább olyan fontos az élet minősége és élet hosszúsága szempontjából, mint az, hogy mit eszik. És akkor a genetikáról még nem is beszéltünk. Ostobaság olyant állítani, hogy nem leszel ilyen-olyan beteg, ha nem eszel húst. Fitt, sportos, egészségesen táplálkozó emberek is szoktak korán meghalni. Nem egy hájas vegetáriánussal találkoztam már eddig is, vagy olyannal, aki beteg és beteges volt, olyannal akinek egyáltalán nem volt ápolt a külseje (nem volt szép a haja, a bőre).
2014. júl. 14. 23:17
 27/31 anonim ***** válasza:
71%
51%-os, téged minden vegetáriánus kérdés alá odaesz a penész?
2014. júl. 15. 17:13
 28/31 anonim ***** válasza:
85%
Jó vegetáriánusnak lenni. Sőt, vegánnak is. Eleinte hiányoznak az embernek a megszokott ízek, de ez nem csoda, hiszen azelőtt 15-20-30 évig vegyesen táplálkozott valaki. De idővel (nálam kb. 2 hónap volt) már nem is kívánod a húsokat, sőt. Szerintem tegyél próbát. Nincs vesztenivalód. Próbálj ki új recepteket, új zöldségféléket, gyümölcsöket, gabonákat. Hihetetlen nagy a választék, az ember mégis gyakran csak ugyanazt a 4-5 fajtát eszi, pedig rengeteg finomság van még. Rengeteg vegetáriánus és vegán blog van már, keress rá google-n vagy Facebookon, ott sok ötletet és segítséget találsz.
2014. júl. 15. 17:18
 29/31 anonim ***** válasza:
0%
81%-os, nekem pedig inkább az a gyanús, hogy neked soha nem változik a 81%-od.... Ahhoz képest, hogy állítólag Nyugat-Európában élsz, nem sok ragadhatott rád, pl. hogy a véleménynyilvánítás szabad. Én legalább olyan érintett vagyok a dologban, mint te, még ha te képtelen vagy felfogni is. Szerintem hagynod kellene, hogy más is elmondja a véleményét, ugyanis a kérdés nem csak azoknak a többieket kirekesztő és állandóan csak kioktató megmondóembereknek szól, mint amilyen te vagy. Egyébként máshol is szoktam válaszolni, nem csak ebben a témában. És nem olyan troll módon, mint ahogy itt magadat sikerült prezentálndo. Te egy nagyszerű ellenpélda vagy éppen arra, amit írtam, hogy az ember lelkivilága is fontos az egészségéhez. Lehet jó a vérképed, ha a személyiséged még ismeretlenül is iszonyúan ellenszenves és taszító. Nem lettél különb ember a sok zöldségtől sem és a világ sem lesz jobb miattad. Úgyhogy szállj le rólam.
2014. júl. 15. 22:23
 30/31 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ha sajnálod az állatokat, akkor az is megoldás, ha nem eszel húst, nem hordasz bőrt, szőrmét, gyapjút stb. Vannak akik ennél is messzebb mennek. Legalább te nem veszel részt a leölésükben. A lelkiismereted is tisztább lehet. Ne hallgass azokra, akik ellenzik a vegetarianizmust. Próbáld ki magad, és úgy alkoss véleményt. Keress a neten recepteket, fórumokat. Én az Earthlings c. film óta vagyok vega. http://www.youtube.com/watch?v=whxjxOe448s
2014. júl. 16. 15:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!