Húsevési dilemma. Ötlet?
Tudom, hogy nem teljesen releváns, de mi a bajod a húsevéssel?
Egyébként ha hetente eszel húst, az szerintem nem vészes (ezt a helyedben meghagynám felnőtt korodra is), ha megfelelően változatosan eszel. Tejtermékeket, tojást eszel?
A 2. válaszolónak pedig.. Szerintem nem attól lesz valaki férfi vagy férfias h tömi magába a sült oldalasokat.: )
Egyébként rájátszhat még az is a dologban h a példaképeim is vegák. ( Rockzenészek )
"Szerintem nem attól lesz valaki férfi vagy férfias h tömi magába a sült oldalasokat.: ) "
Én sem ezt mondtam! Hanem azt, hogy a hús is része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Sem a vega, sem a csak húsevő életmód nem egészséges.
Én már voltam 17, amikor vega lettem, de nem problémáztam rajta egy percet sem, elegem lett a heti húsevésből (plusz néha húskészítmény), az nekem durván sok volt.
Azóta már nem vagyok vega, de havi egyszer bőven elég a hús, igazából akkor sem muszáj, csak színesíti a táplálkozásomat és segít kicsit a fehérjebevitelemen, ami elégséges, de soha nem tud magas lenni (szóját és a legtöbb tejterméket sosem eszem, hüvelyeseket se nagyon) és fogyáskor nem árt, ha nincs nagyon lent :P
Egy vegánnak már nagyon oda kell figyelni, de ha csak a húst hagyja el az ember, az nem gond. Attól még mindent könnyen meg tud adni a testének, amire annak szüksége van. Persze ész és tudás, vagy megfelelő ösztön ahhoz is kell. Valamiért túlértékelik a húsfogyasztást, de az ipari húsok engem sem vonzanak, de még a termelői piacon sem találtam eddig finomat. Tudom én, milyen a jó hús, gyermekkoromban kaptunk disznótorost a szomszédból...
Fiatal szervezet sokat kibír, én is elvoltam még a tojás- és húsmentes időszakomban is, DE másoknak azt ajánlom, hogy olvassanak utána s gondolkozzanak, hogyan tudnak egészségesen étkezni. Az átlagember táplálkozása nem jó. A zöldségeket többé-kevésbé elhanyagoló, gabonára és szójára alapuló táplálkozást folytató vegák is rossz úton járnak szerintem... De mindenki döntse el maga, mit követ.
Én biztonságosabbnak tartom, ha eszem tojást, különben is odavagyok érte, jóféle házit tudok venni, ami nagyon rendesen tartott tyúkoktól származik és roppant finom. Ez már eleve nem lehet rossz irány, a tojás elég komplett cucc, persze pl. C-vitamin és rost nincs benne, de arra ott a zöldség ;) S persze mást is eszem. Ahogy írtam, húst is, főleg hal formájában, mert azt még tudok boltban venni ehetőt, sőt nem nagyiparilag termeltet, míg disznót nem, a szárnyasokat nem is szeretem... Étteremben vad is előfordul. De ahogy írtam, ez nem számottevő az étkezésemben, ez az év kissé más volt, de alapvetően hónapok is eltelhetnek két húsevés között, ami nekem nagyon megfelelő.
gimiben volt egy cukorbeteg osztálytársunk, aki a betegsége kezdetétől vegetáriánus volt, 8-10 éves korától, teljesen jó volt ez így neki. akkor nem értettük, nem foglalkoztunk vele, de úgy gondoltuk, húst kell enni.
4 éve vagyok telejesen vegetáriánus, közben szültem egy gyereket, szoptatom, átlagosan fejlődik, nem kapott még húst. így döntöttünk, utánaolvastunk, van folyamatos konzultációra lehetőség szakemberrel.
lehet jól csinálni, a lényeg, amit én sem tudtam gimis koromban, amikor nem értettem az osztálytársamat: vegetáriánusnak lenni nem azt jelenti, hogy azt eszed, mint a többiek csak kihagyod a húst, és nem is az, hogy mindig szóját eszel helyette.
ha komolyan gondolod, olvass utána, egyrészt, hogy tudd, mit miért csinálsz, másrészt hogy meg tudd nyugtatni a környezetedet, ha aggódnak.
és a lényeg: jól gondolod, ha így érzed, jól döntesz!!! ha kell segítség, kérdezz priviben.
Ha hetente 2-3 alkalommal megeszel egy-egy adag tiszta-húst, akkor az szerintem is elég.
Valóban, a virsli, főző-kolbász, különböző felvágottak, pépesített anyagokból kutyult panírozott, sajttal töltött és nem töltött cuccokat én sem eszem meg, mert egyáltalán nem tudni, mi minden van benne.
Vegyetek egybe-csirkét, tőkehúst, és otthon sütött-főzött kajákat egyetek. Azt ma már nem tudod kikerülni, ellenőrizni, befolyásolni, hogy azok az állatok mivel voltak etetve.
E tekintetben kizárólag a folyami halaknál mehetsz biztosra. Már a tavi (=tenyésztett) halakat is ki tudja mivel etetik.
Azért jó lenne, ha ezt a teljes vegetarizmust csak kb. 21-22 éves korodban kezdenéd. Az egy dolog, hogy a törvények szerint 18-tól nagykorú vagy, orvosok szerint a szervezet teljes felépítése (csontozat stb.) kb. 20-21 éves korig tart.
Kedves Kérdező!
Ez egy komoly, és felelősség teljes döntés. Kb 4 éve vagyok lakto-vegetáriánus. Mellette sportolok is, és minden szükséges tápanyagot megkapok ebből az étrendből.
Ha jól van összeállítva, akkor semmilyen rendellenesség nem állhat fenn, sőt...
A vegetarianizmus előnyeiről csatolok egy linket, olvasd el, és nézz utána.
Remélem valamennyit tudtam segíteni. Az esetleges kérdéseidre pedig szívesen válaszolok.
"....Felnőtté válásod előtt(18 év) nem javasolt a vegetáriánus életmód! A húsra szüksége van a szervezetnek és ezt semmilyen mag, meg növény nem pótolhatja..."
Esetleg hiteles forrást is tudnál linkelni az állításaidhoz? Te próbáltad a vega életmódot?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!