Hol vannak bizonyítékok arra, hogy az ember nem mindenevő?
Itt, a gyakorikerdesek.hu - n több vegetáriánustól is láttam azt, hogy az ember nem mindenevő, s erre bizonyítékok vannak.
Nem vagyok kíváncsi arra, hogy "ez nem igaz, az ember mindenevő, gumószápfog, stb.", mert szeretném megismerni az ettől ellentétes véleményt is, akkor is, ha nem értek vele egyet!
"...A szarvasmarhákkal hús-, vér-, és csontlisztet etetnek. Akkor ők most ragadozó állatok? Nem. Bár képesek megemészteni, de megbetegednek tőle..."
A kérődzők normális esetben nem képesek megemészteni az állati liszteket. Ezért kevernek a takarmányukhoz enzimeket, amik segítenek ebben. De természetesen a szarvasmarha pl. fűevő, még a gabona evése sem normális az emésztőrendszerének.
Bár a téma régi, most megosztok veletek egy elgondolkodtató cikket:
Vadászgató neandervölgyi, vagy győjtögető Ádám? Döntsön az anatómia!
Érdekes módon, amint valaki úgy határoz, hogy ezentúl kihagy az étrendjéből minden állati eredetű terméket, a környezete azonnal hevesen reagál. Előbb-utóbb előkerül a döntő bizonyítéknak szánt érv: az ember gumós zápfoga.
Érdekes módon, amint valaki úgy határoz, hogy ezentúl kihagy az étrendjéből minden állati eredetű terméket, a környezete azonnal hevesen reagál. Előbb-utóbb előkerül a döntő bizonyítéknak szánt érv: az ember gumós zápfoga. Ugyanis hús nélkül, azaz nagy mennyiségben fellelhető élelem híján éhen halt volna a lassan két lábra álló, a kezdetben bogyókat rágcsáló majomember. Arra vonatkozó régészeti bizonyíték nincsen, hogy őseink fogazata változott volna az idők során, ezért hát a tudósok feltételezik, hogy ezt a hús megőrléséhez feltétlenül szükséges "alkatrészünket" valamelyik húsevő állatősünktől örököltük, vagyis az ember számára is ideális táplálék a hús.
Magától értetődő, hogy ha ez így igaz, akkor más anatómiai hasonlóságok is fellehetők a húsevő - azaz a ragadozó vagy dögevő - állatok, illetve az ember között. Pusztán egy apró fogacska igen soványka bizonyíték lenne egy ilyen fontos kérdésre!
Nézzük, milyen azonosságokat és netán különbségeket találunkő
- Az összes húsevő állat emésztőrendszere nagyon rövid. Ez azért van, mert a hús igen gyorsan lebomlik, és ha ezek a bomlástermékek túl sokáig maradnának a szervezetben, a véráramba jutva gyorsan ható méregként hatnának. Ezzel szemben az ember emésztőrendszere - a növényevő állatokéhoz hasonlóan - a testhossz tizenkétszerese, tehát nem rövid.
• A húsevő állatoknak meghosszabbodott szemfoguk van a hús széttépésére, szétszaggatására. A növényevőknek nincs szemfoguk, ők lapos őrlőfogakkal őrlik apróra táplálékukat. A ragadozó állatoknak nem szükséges a húst alaposan megrágniuk, a szájukban "előemészteni " azt, mert ez a folyamat a gyomorban és a bélben történik meg. (Ezért tízszer annyi sósav termelődik a gyomrukban, mint a növényevőknek.) Az embernek nincs meghosszabbodott szemfoga, és ha úgy eszik, mint egy húsevő állat, nem rágja meg megfelelően a falatot, szervezetében az amúgy is rothadásra hajlamos hús kellemetlen következményekkel járó bomlást indít el. Szétpépesítés hiányában a gyomor munkája meghosszabbodik, ennek következménye puffadás, gyomorégés, szájszag, dekoncentráltság a méreganyagok felszabadulása következtében. Egyes táplálkozási szakemberek szerint a hús a gyomorban kb. 8-10 órát tartózkodik, az emésztőrendszerben pedig akár 26-48 órát is. Ennyi idő alatt bizonyosan bomlani kezd. Sajnos éppen a vastagbélben tölti a legtöbb időt a hús, ahol már a víztartalom is visszaszívódott. Ha az ember étrendje sok zsiradékot is tartalmazott, reakcióként sok epesav választódott ki. Mindezek, együtt a nitrozvegyületekkel - rostok hiányában megtízszerezik a rák veszélyét.
• A húsevő állatokból a hús salakanyagai rövid úton távoznak, ezért nincs szükségük a méregtelenítéshez elengedhetetlenül fontos verejtékmirigyekre, így ők a bőrük helyett a nyelvükön keresztül izzadnak. Viszont a növényevő állatok, mint pl. a tehén, a ló, az őz stb. sok időt töltenek a napon táplálékuk összegyűjtésével, ezért az emberhez hasonlóan izzadnak a bőrükön keresztül. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy ha az ember eldugaszolja a verejtékmirigyeit - például az alumíniumtartalmú ún. 24 órás dezodorokkal -, a méregtelenítést megakadályozva a vérből kiválasztott méreganyagok összegyűlnek a hónaljban és a mell környékén lévő nyirokmirigyekben, ami jelentősen növeli a mellrák kockázatát.)
• Természetes ösztöneink sem húsevő jellegűek. Hiszen az embernek nem szerez örömet egy madár elejtése, végtagjainak foggal való szétmarcangolása, meleg vérének kiszívása. Ráadásul a húst - a tatárbifsztek kivételével - minden esetben kisebb-nagyobb hőkezelés után fogyasztjuk.
A tudósok és a természetkutatók, ideértve még az evolúció elméletét felállító Charles Darwint is, egyetértenek abban, hogy az előemberek gyümölcs- és zöldségevők voltak. Az idők folyamán a test felépítése változott, viszont az emésztő- és kiválasztó rendszer nem. Tagadhatatlan, a gumós zápfog is ott van a szánkban, ám az emésztő- és kiválasztó rendszer jellemzőivel szemben érzésem szerint kisebb bizonyíték a húsevés fontosságára.
A másik világnézeti pólus hívei azt mondják, véletlen eseményekből nem alakulhatott ki a végtelen számú mikro- és makrorendszert tökéletes összhangban működtető világegyetem, benne a bonyolult, ám tökéletesen felépített emberi szervezet. Szerintük mindezt egy magasabb intelligencia, Isten hozta létre, és nem mulasztotta el azt sem, hogy az emberi test szabályszerű mőködtetéséhez "használati utasítást" is adjon a kinyilatkoztatáson, azaz a Biblián keresztül:
És ettől még részletesebb összehasonlításokat is lehetne tenni mely akár két A4 oldalt is kitenne. Cikk eredetilye It: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!