Az igaz h. a vegák gyengébbek mint a eszik rendesen húst?
Sokszor mondják h. "Betonozni nem vinném" elfújja a szél stb
vagy ez teljesen alaptalan?
erre írtam, hogy az előző ezt írta: "A vegetáriánus ember (vegyük a teljesen vegát, aki semmi állatit nem eszik"
na, az nem a "teljesen vega", hanem vegán. az az az irányzat, amikor semmi állatit nem eszik. különben meg, vegetáriánus vagyok, most jöttem az edzésről, ami súlyzózás:)
Téves. A vegetarianizmus azt jelenti, hogy zöldségeket, gyümölcsöket és gabonaféléket vesz magához az ember, és kizárólag ebből áll a diétája.
A lakto-vegetarianizmus azt jelenti, hogy a vegetáriánus diéta részein kívül tejtermékeket is magához vesz valaki.
Az ovo-vegetarianizmus azt jelenti, hogy a vegetáriánus diéta részein kívül tojást is magához vesz valaki.
A lakto-ovo-vegetarianizmus vegetáriánus diéta részein kívül tejtermékeket és tojást is magához vesz valaki.
A vegan mozgalom ezzel szemben nem dietetikai fogalom, hanem egy kulturális mozgalom, mely alapelveinek logikus következménye, hogy az ember vegetáriánus diétát folytat.
Indiában a vegetarianizmus más jelentéstartalommal bír. Ott vallási és kulturális megfontolásból sokat lakto-vegetarianizmust folytatnak. Ezt ott gyakran egyszerűen szimplán vegetáriánus, a számukra megfelelő ételeket pedig pure vegetarian jelzővel illetik. De a tudományos nyelvhasználat során ott sem vegetáriánusnak, hanem lakto-vegetáriánusnak nevezik ezt a diétát.
Ne vesszetek már össze fogalmi kérdéseken! Szerintem Magyarországon az az elterjedtebb szóhasználat, hogy a vegetáriánus nem eszik húst, a vegán pedig semmi állati eredetűt, tehát tojást és tejet sem. Vannak kérdéses területek (méz, bőrcipő, zselatin), amik bár állati eredetűek, nem feltétlenül zárja ki valaki a használatukat/fogyasztásukat.
Mivel másképp is használják ezeket a fogalmakat, az a fontos, hogy adott esetben mindig rá kell kérdezni (ha szükséges), hogy az illető eszik-e tejet, tojást, mézet.
Hogy a kérdésre is válaszoljak: szerintem aki egy kicsit is odafigyel, hogy elegendő mennyiségű fehérje, vas és ilyesmi jusson a szervezetébe, az nem lesz gyengébb. Persze annál jobban oda kell figyelni, minél kevésbé fogyaszt valaki állati táplálékokat: aki vegán, annak nagyon kell figyelni, számolgatni, egy ovo-lakto vegetáriánusnak már kevésbé kell, aki pedig eszik húst, annak még kevésbé kell erre odafigyelnie, de azért valamennyire kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!