Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Akik elvi megfontolásból...

Andizsuzsi kérdése:

Akik elvi megfontolásból vegetáriánusok, azok hogy állnak a tojás és tejtermék fogyasztásához?

Figyelt kérdés
2012. dec. 11. 08:34
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Igazán a kérdésedhez kapcsolódik a következő videó, illetve annak a tartalma, mondanivalója! Link lentebb. Nagyon érdemes megnézni szerintem a filmet és ha téged foglalkoztat ez a téma, akkor neked különösen ajánlom a figyelmedbe:

http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_275383..

Az összes korábbi hozzászólónak is ajánlom megtekintésre, mert lehet, hogy olyasmit tudnak majd meg a videó megnézése közben, amiről eddig nem volt tudomásuk.

Gyerekkoromban az én családom is "mindenevő" volt; én már hamar kimondtam, hogy nem fogok húst enni, ezzel akkoriban nagyon nagy ellenállásba ütköztem a rokonaim körében, de megcsináltam. Akkor még tojást és tejterméket fogyasztottam, de ma már azt sem.

Szép napot kívánok mindenkinek!

2012. dec. 22. 09:17
 22/36 anonim ***** válasza:

Nem néztem meg alaposan a videót.

Azért írok.. Lehet bizonygatni, hogy nincs szükségünk állati fehérjére, mégis a legtöbb és hitelesebb nézetek szerint van. Ehhez kéne alkalmazkodni. Elvágni egy állat ütőerét a vágóhídon úgy vélem egy tűrhető kegyetlenség, a húsevésnek súlya van, de a létezésünk mindenképpen más élőlények élete árán történik, természetesen.

Egy részt a videóban alaposan megnéztem, 'kihívás' egyenek meg egy mókust (kapják el, egyék meg) illetve egy 2 éves gyereknek ajánljanak fel élő állatot fogyasztásra, illetve valami gyümölcsöt, melyiket választja.

Volt még valami butaság a fogakkal, rágással.

Sarkítás végig. Mindenevők vagyunk, ilyen a fogazatunk, ilyen a rágásunk, a bélcsatornák, emésztésünk.. kicsit olyan disznós. Vagy valami főemlőshöz is lehet még hasonlítani.

Elkapni egy mókust és nyersen felfalni. Nem értem miért képzeli el ezt olyan nehezen a kopasz. Igen, eltöri a nyakát és megeszi, ez így működne, szimplán szokatlan manapság nekünk, és élelmiszerrel bevihető fertőzéseket csökkenti a tisztítás, hőkezelés. De nem hőkezelik mindenhol a húst. Nagy hagyománya van a nyers evésnek, ugye, amikor még tele van életenergiával :)

El kell fogadni, így élt az ember. Ha nem tudta elkapni a mókust? Akkor vegánnak hívták, 'ügyetlennek'. Na jó, ez vicc, valójában akkor rovarokat, kukacokat ettünk. Természetesen, ami volt, amit elértünk, ez még ma is így megy, nincs mindenhol teszkó csomagolt husikával, azok is emberek akik minden nap kimennek az őserdőbe gyűjtögetni, vadászni, akik a tengeri állatokat gyűjtögetik és mondjuk nyersen megeszik, ők is emberek.

Csak ők nem bombázzák szét a testüket szénhidrátokkal, beviszik a szükséges állati eredetű fehérjéket, zsírokat. A vegánok is képesek lennének rá, ha éppen akarnák.

2012. dec. 22. 10:38
 23/36 anonim ***** válasza:
A tejes résszel egyetértek, pacsi a pajtinak!
2012. dec. 22. 10:44
 24/36 anonim ***** válasza:
100%

Az embernek nincs szüksége semmilyen állati eredetű anyag bevitelére. Saját tapasztalatom is ez, de akár hivatkozhatok kutatásokra is (lásd lentebb).

Sokan informálatlanság miatt hiszik azt, hogy szükségük van állati eredetű anyagok bevitelére. A tudatlanság nem gond, hiszen, ha nyitott és értelmes egy egyén, akkor az értelmes érvek alapján hamar meg tudja változtatni addigi szemléletmódját. A gond inkább az szokott lenni - csakis az adott személy számára - amikor az illető amellett ragaszkodik a látásmódjához, hogy a jelen régen meghaladta az elveit. Ha a személy nem figyel az észérvekre, azt szokták szűk látókörű viselkedésnek nevezni.

Optimális tájékozódni és szakirodalmat is olvasni.

Nem mellesleg több - korábban - daganatos ismerősömnek javasolt orvosa hús- tojás- és tejmentes étrendet. Vajon miért?

Itt olvashattok egy érdekes, nem hosszú cikket:

[link]

A cikk végén található szakirodalmat is ajánlom, különösen dr. Bircher könyvét!

2012. dec. 23. 12:54
 25/36 anonim ***** válasza:
45%

Erre azt tudom válaszolni, hogy 'néhány' orvos álláspontja (akár a rákkal kapcsolatban), 'néhány' kutatás (amik mindig vannak, hiszen ezer meg tízezer kutatás között vannak amiket hol gyógyszergyártók, hol más társaságok finanszíroznak, ergó ez az eredményeken is meg fog mutatkozni..) nem jelent semmit. Érdekességek, lehet ismerni őket, jó a széles látókör..

De a legtöbb bizonyíték szerint igenis szükségünk van állati tápanyagokra (teljes értékű fehérjékre és esszenciális zsírsavakra).

Ráadásul egy nagy probléma van: Hogy a "legalapvetőbb" növényi táplálékok mérgezőek számunkra. Alapvetőnek most nem a zöldségeket nevezem, hanem a gabonákat, szóját és más hüvelyeseket. (Gabonák - lektinek, glutén, fitátok. Hüvelyesek - növényi hormonok (szója) lektinek, fitátok).

Utolsó érv, nagyon komoly és érdemes figyelembe venni. A kínai (Taoista) táplálkozás évezredek óta az egészséget, a hosszú életet kutatja. Meg kellene hajolnunk az eredményeik előtt. A taoista táplálkozás hetente egyszer szükségesnek tartja állati eredetű táplálék fogyasztását. Abszolút fontosnak az egészséghez, mivel a növényi Jing típusú energiái mellé szükség van a húsok (Jang) forró, tüzes hatására. Ezek után azt állítani hogy nincs szükségünk rá, meggondolatlannak tűnik (számomra).

Egy elkövethető hiba, ha a tapasztalatunkra hallgatunk. Attól, hogy 10 év kizárólag növényevés után egészségesnek érezzük magunkat, még nem következtethetünk arra, hogy 50-60 éves korunkra is azok maradunk. A testünk ugyanis ideig-óráig sok mindent kibír.

2012. dec. 23. 13:05
 26/36 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 25. hozzászóló!

A mindenevő ismerőseim 18 éves koruk óta különböző krónikus betegségekkel "élnek" (szenvednek), tehát nem kellett 50-60 éves korukig sem várniuk azzal, hogy a táplálkozásuk és életmódjuk következményeit megtapasztalják.

Úgy gondolom, hogy nem vagy tájékozott és előző hozzászólásod írásakor még valószínűleg nem olvastad el a fenti linken található cikket sem. Éppen erről az embertípusról szóltam néhány szót korábbi hozzászólásomban, a szűklátókörűség témájánál megtalálhatod azt a részt, amely rád is vonatkozik.

Ráadásul nagyon kevered a témákat.

Felhoztad a gabonák és hüvelyesek fogyasztását, holott ez egyáltalán nem is tartozott a kérdéshez (sem).

A cikket próbáld meg elolvasni:

[link]

Gabonák és hüvelyesek fogyasztását én nem javasoltam.

A gyógyszergyártók bizonyára támogatnak bizonyos szektort, csak éppen pont azokat nem, akik a zöldségfogyasztást, életmódváltást (egészséges életmódra) preferálják!!!

Óriási butaságokat írtál és össze-vissza keversz eszméket, elveket.

2012. dec. 23. 14:44
 27/36 anonim ***** válasza:

Nem hiszem, hogy tájékozatlan lennék, illetve hogy bármit is kevernék. A vegánok általában gabonákat, hüvelyeseket fogyasztanak, abszolút idevágó.

No én is látok itt némi problémát, 18 éves gyerekek, krónikus betegségekkel, elhízással élnek?

Egyetlen vadászó-gyűjtögető, hagyományos életmódot követő népcsoportnál nincs ilyen! Húst és zöldségeket esznek, esetleg vért és tejet isznak. És nincsenek krónikus betegségeik.

Azért belenézek a linkbe.

2012. dec. 23. 14:49
 28/36 anonim ***** válasza:
100%

Itt van például egy-két nyers étel piramis:

[link]

[link]

Látható, hogy a leveles zöldeket, zöldségeket, majd a gyümölcsöket javasolja alapvetően ez a szemlélet.

2012. dec. 23. 14:53
 29/36 anonim ***** válasza:

Nos, jó oldal.

2 pontot nem látok helytállónak, mégpedig hogy a nyers növényeket emészthetőbbnek tekintik mint a hőkezelteket (a hőkezelésnek pedig az emészthetőség javítása érdekében van nagy szerepe)

Illetve nem ír az állati tápanyagok fogyasztásának fontosságáról. Egyébként tetszik az oldal, egyetértek a szerkesztőjével. Külön szimpatikus, hogy a tejtermékeket, gabonákat, hüvelyeseket felismerik mint káros táplálékok, ez nagyon fontos.

2012. dec. 23. 14:56
 30/36 anonim ***** válasza:

Erre írtam hogy jó

[link]

Az élelmiszer piramisok is sokkal helytállóbbak mint a jó marketingű, de nagyon beteges gabona alapú.

2012. dec. 23. 14:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!