Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Lehet tőle valami bajom ha...

Lehet tőle valami bajom ha naponta sok répát eszek? (kb. : 25-30 dkr-ot)

Figyelt kérdés
2009. júl. 11. 21:18
1 2
 11/15 anonim válasza:
Én egyetértek azzal,aki azt a hosszu választ irta,mert én is ugy hallottam hogy a sok répa egészségtelen.valamennyi kell belőle de én ugy hallottam hogy ha sok C-vitamint fogyasztunk,akkor ami nem kell a fölösleg távozik,de az A-vitaminnál meg káros.szerintem ne egyél ennyit.(lehet nincs igazam,de én igy hallottam)
2009. júl. 17. 21:50
 12/15 anonim válasza:
64%
Lehet bajod. Csak fütyülve tudsz majd beszélni.
2009. júl. 18. 13:49
 13/15 anonim válasza:

Annyitól valószínűleg semmi bajod nem lesz, sőt :).

De érdemes vigyázni, a répában (is) felhalmozódó nitrát nagyobb mennyiségben okozhat gondokat. A nitrát a szervezetünkben nitritté alakul, ami - mennyiségtől függően - gátolja a vörösvérsejtek oxigénfelvételét. Nem halálos (ha nem vagy már csecsemő), csak bágyadtabb leszel. Viszont a rák halálos is lehet. A nitritekkel megjelennek a nitrozaminok is a szervezetben, amik tüdő, gyormor, májrákot segíthetnek elő. Egy vega kb a 3x-osát viszi be a nitrátból, mint egy vegyesen táplálkozó.

Tehát a nitrát veszélye inkább csak csecsemőknél, várandósoknál jelentkezik.

A béta-karotinból A-vitamin képződik, amit szintén nem ajánlott túladagolni. Viszont a karotinoidok antioxidánsok is, így sokféle rák kockázatát csökkentik.

Tehát egyrészt növeli, másrészt csökkenti a rák kockázatát, valószínűleg az utóbbit nagyobb részben. Kutatás: a legkevesebb béta-karotint fogyasztók és +1 répányi béta-karotint fogyasztók között a tüdőrák aránya 4:1. Másik kutatás: 19 év megfigyelése 2000 emberen, a kemény dohányosok közül a legtöbb b-karotint fogyasztók között 8x kisebb volt a rákarány, mint a legkevesebbet fogyasztók között.

Szóval szerintem itt is egy alapigazság érvényesül: minél több félét, de mértékkel. És persze minőség a mennyiség felett.

2009. nov. 29. 10:11
 14/15 anonim válasza:
12%

1.)eszeM

én ismerek egy ilyen ritka betegséget,a neve: extremus calamus carotinus. nagyon súlyos, lehet, hogy lesz bajod.

tünetek(annyit fütyülsz, hogy már majdnem elrepülsz, vagy besárgulsz)...

2010. jan. 4. 19:56
 15/15 QvanyadatMDRTR válasza:

5-ös/9-es! Na mivan! Jól becsöndültél a 13-as válasza után :D

Én megcáfolom szívesen:

Nem A-vitamin van a répában, hanem karotin, ahogy írod is a féligazságot. Ezért "nem olyan káros" a növényi A-vitamin, ahogy nem írod tudással, mivel hogy nem A-vitamin, hanem karotin, amit a szervezet alakít át A-vitaminná, ha hiányát érzi és nem A-vitamint raktározik el, hanem karotint, tehát nem halmozódik fel A-vitamin és nem lesz semmi bajod, nem halálos sem. Állatokban már feldolgozva lévő tápanyagok, így A-vitamin is lehet persze, arról jól informált lehetsz, hogy ezért nem esznek az említettek olyat. De a növényekkel, répával, karotinnal kapcsolatban azt sem tudod merre vagy arccal előre, de azért leoltottad a másikat.

Szóval ez van, féligazságokat közöltél, van ami igaz volt, a témához kapcsolódóan azonban a besárguláson kívül semmi.

24/F

2021. ápr. 15. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!