Lehet tőle valami bajom ha naponta sok répát eszek? (kb. : 25-30 dkr-ot)
Ennyitöl nem, legfeljebb sárga szinü leszel a karotintól.
Ártalmas csak az lenne, ha A meg D vitamint szednél nagy mennyiségben, illtve még ha valami répakoncentratumot, ami sokszorosan töményebb, mint a répa.
olyan hangosan fogsz fütyülni hogy megsüketül a nyuszi a hasadban :D Nyugi neked semmi bajod nem lesz... De a nyuszinak...... :S
:D
Az, hogy a répa javítja a látást, csak félig igaz. Valójában nem javítja.
A benne lévő sok A-vitamin viszont igen, ugyanis ha a szervezet nem kap elég A-vitamint, akkor a szemed illetve a közte és az agyad közti kommunikáció nem tud rendesen működni.
Ázsiában és Afrikában évente többszázezer gyerek vakul meg azért, mert A-vitamin hiányban szenved.
Nade.
A répában rengeteg béta-karotin van. Ez egy olyan anyag, ami a répa narancssárga színét adja. Ha sokat eszel belőle, akkor ilyen szép sárga lesz a te bőröd is. Az emberek sokszor azt hiszik, hogy viccelek, de nem, ez komolyan így van.
A béta-karotint a szervezeted úgy használja fel, hogy A-vitaminná alakítja. A fölösleges adagot pedig elraktározza.
100 gramm nyers répában annyi A-vitaminnak megfelelő béta-karotin van, ami fedezi egy felnőtt ember napi A-vitamin szükségletét. Te ennek a 2-3szorosát eszed a répából, viszont vedd figyelembe, hogy A-vitamin sok más ételben is van. Az állati forrásból származó A-vitamin (retinol) már a napi ajánlott bevitel (azaz RDA) 200%-ában csonttörésekhez vezethet, magasabb mennyiségben pedig RENGETEG rosszabbnál-rosszabb betegséghez, rendellenességhez, végső esetben halálhoz. A sok A-vitamin növeli a rák kialakulásának kockázatát is a dohányzóknál.
100 gramm sertésmájban például a napi bevitel 7-8szorosa van!
Tudtad e például, hogy a jegesmedve vagy a fókák máját az északi népek azért nem eszik meg, mert halálos mennyiségű A-vitamint tartalmaz?
Na de ne kanyarodjunk el az eredeti kérdéstől, ugyanis a béta-karotin eredetű A-vitamin nincs ilyen hatással, mint az állati eredetű (retinol), a növényi eredetű sokkal kevésbé mérgező.
Ennek ellenére azt mondom, hogy ne egyél ennyi répát.
Én napi 1kg-ot ettem XD
Nem sárgultam be viszont tényleg úgy fütyülök mint senki más XD
Szerintem a leghosszabb valasz feligazsagokat tudomanyos kontosbe probal bujtatni - kovetkezeskepp az egesz egy nagy marhasag.
Napi 25-30 dkg sargarepatol nem hogy semmi bajod nem lesz, hanem kerlek, egyel meg 2-3 almat is, ugyanaznap...
Nem vagyok vega, de naponta 1 kg repat es 4-5 szem almat eszem (plusz csirket salataval, fagyit, csokit, szoval mindent) es az a legnagyobb "problemam" hogy kb 10 eve nem tudtam influenzas lenni, de meg csak nem is kohogtem...
Szoval, igen, "veszelyes" sok zoldseget es gyumolcsot enni, mert a kehes kollegak mind radsozzak a munkajukat, amig ok lazasan es betegen fetrengenek... :-)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!