Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A vegetarianizmus lényegében...

A vegetarianizmus lényegében egy vallás?

Figyelt kérdés

-A vegetarianizmus egészségességére nincs tudományos bizonyíték, csak áltudományos és morális. A morális és áltudományos érvek érzelmi, vallásos vagy mágikus gondolkodásra utal

-A vegetarianizmus megkérdőjelezhetetlen dogmákra épül

-Az olyan országokban, ahol elterjedtebb dolog a vegetarianizmus (pl. Amerika, Anglia) a vegetáriánusok egy fősodratú társadalomtól elszeparált közösségben élnek, amely közösségnek megvannak a saját hagyományaik, szokásaik, morális nézeteik

-A vegetariánussá váláshoz szükséges dolog az, hogy valaki olyan dolgokat higyjen el létezőnek, amire nincsen tudományos bizonyíták

2011. dec. 11. 20:17
1 2 3
 21/21 anonim ***** válasza:
0%

"-A vegetariánussá váláshoz szükséges dolog az, hogy valaki olyan dolgokat higyjen el létezőnek, amire nincsen tudományos bizonyíték"

"A vegetarianizmus egészségességére nincs tudományos bizonyíték"

A bezárt növényevőállatok hajlamosak kannibalizmusra. Ez tudományos tény. Az állattartók nem szeretnének széttépet csirkéket és malacokat. Ez is tény. Ezért be vannak drogozva. Egy kis térbe bezárt állat nm képes izomzatot (húst) növeszteni, ezért mesterséges doppingszereket adnak nekik.

A szervezetből nem ürül ki a felhalmozott mesterséges hormon és nyugatató.

Ez puszta biológia és kémia, valamint pszcihológia és viselkedéstan. Nem elég tudományos?

"Én azt írtam, hogy a fejlődésben lévő gyermekeknek (különösen 5 év alatt) szükségük van húsra is. "

Nos én nem adnék a gyerekemnek semmi pénzért húst. Az ipari állattartásban lenyugtatózott, növekedési hormonokkal tömött állatok vannak. A halak pedig az olajjal, vegyszerekkel, ipari szennyvízzel telelocsolt vizekben élnek. Ez mind beekerül a húsba.

Sokmindenre lehet szüksége egy fejlődő szervezetnek, de ilyen vegyszerekre és hormonokra biztos nem.

"-Az olyan országokban, ahol elterjedtebb dolog a vegetarianizmus (pl. Amerika, Anglia) a vegetáriánusok egy fősodratú társadalomtól elszeparált közösségben élnek, amely közösségnek megvannak a saját hagyományaik, szokásaik, morális nézeteik "

A vegetáriánusok sehol nem alkotnak külön falakat ha eer gondolsz. Valóbban vannak főzőiskolák, éttermek, stb. de ezek bármiylen más konyhaművészeti ághoz is hozzátartoznak.

A vegetáriánus életmód következhet morális nézetekből, nem pedig fordítva. Aki az elvei miatt vega, annak előbb jött a gondolat, azután hagyta ott a húsevést.

Külön hagyományok és szokások? Például rituális salátaáldozat? A sárgarépe feltámadásának ünnepe? Szója-Sabbath? Mondjál kérlek ilyen rituálékat mert én 10 éve vagyok vega, jártam már elég sokfelé a világban, de ilyet még életemben nem hallottam.

"A vegetarianizmus megkérdőjelezhetetlen dogmákra épül"

'A köznyelvben főként pejoratív értelemben szokás használni ezt a szót. Szembeállítva a világi tudományos gondolkodásmóddal, mely szerint összeférhetetlen bármilyen tézis eleve megkérdőjelezhetetlensége. Elvben minden tudományos és filozófia tételnek vitathatónak és cáfolhatónak kell lennie.'

A vegetáriánus áletmódra több oka is lehet valakinek:

-biológiai okok (mit tartalmaz a hús, a tej, a tojás)

-vallási okok (x vallás y nézete miatt bizonyos kaja tisztátalan)

-morális okok (nem akar kizsákmányolni, ölni, hullákat enni)

-ökonómiai okok (húst előállítani plusz energiabefektetés, mert ha a takarmány helyett emberi táplálékot termesztünk, jobban járunk)

-egszségügyi okok (hízlalhat)

-ízlés beli okok (nem finom, ezért nem szereti)

A vegetáriánusok is szokták ezeket a nézeteket megtárgyalni, vitatkozni. A leggyakoribb, hogy a morális okok miatt vega nekimegy az egszségmániásnak...

Vagyis mást sem csinálnak, mint megkérdőjeleznek, megoldásokat, alternatívákat keresnek.

2011. dec. 21. 15:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!