Vegánok! Adnátok tanácsot, hogyan kezdhetném el én is a vegán életet?
Egy éve vagyok lakto-ovo vega. Nem szeretnék többet tojást fogyasztani, tejet is csak akkor, ha nagyon muszáj. Egyetlen vegetáriánus ismerősöm sincs, se vegánok, se semmilyenek. A családom nem nagyon támogat, amióta vega vagyok, és úgy gondolom, még kevésbe tetszene nekik, ha bejelenteném, hogy mától tejet és tojást sem eszem.
Segítséget szeretnék kérni, miket főzzek? Milyen alapanyagokat kell beszereznem a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz? Miből kell többet ennem, hogy ne legyenek hiánybetegségeim? Mivel tudom helyettesíteni a tojást, túrót, joghurtot? Nektek milyenek voltak az első hetek? Szedtek valamilyen kiegészítővitamint? Ha igen, milyet?
Előre is köszönöm a válaszokat, nagy szükségem van a segítségetekre!
Miből kell többet ennem, hogy ne legyenek hiánybetegségeim?
Állati fehérjéből. Bármilyen meglepő, de az ember -a fogazatunk és egyéb szerveink alapján- vegyes táplálkozásra "készült". A teljes értékű aminosavak, amiből a fehérjéket építi a szervezet, csak a húsban vannak meg. Zsírban oldódó vitaminokról meg ne is beszéljünk. /zsírban nem olajban oldódnak/
Nagy h*lyeséget csinálsz remélem belátod, a kieg. vitamin nem lesz olyan mintha megennél egy főtt tojást.
Egyél rendesen mert baromi beteg leszel.
olyan nincs, hogy teljes értékű aminósav. Esszenciális és non esszenciális aminósavak vannak, melyek mind megtalálhatóak növényi eredetű táplálékokban. Remélem a növényi zsírsavakról nem is kell mesélnem, amiket ráadásul könnyebben feldolgoz a szervezetünk, mint az állatit. Amúgy igen, a fogazatunk mindenevő, a bélrendszerünk meg növényevő. Ez az igazság.
Írok neked egy listát, hogy melyik táplálékokban találhatóak meg melyik esszenciális aminósavak, vitaminok, ásványi anyagok. A legjobb források vannak rajta felsorolva, de nem sorrendben. A tejtermékek és tojás is benne van, ezeket nézd el légyszi:) Egyébként azt tudod, hogy a vegán semmilyen állati eredetű terméket nem használ, tehát pl. mézet sem, és bőrcuccok, állatokon tesztelt kozmetikumok, stb. kizárva?
Esszenciális aminosavak
Izoleucin: magvak, sajt, tojás, lencse, mandula,sárgabarack, pisztácia, kókusz, olívabogyó
Leucin: barna rizs, bab, teljes kiőrlésű gabona, mogyi, dió,szója, tejtermékek, túró, sárgabarack, pisztácia, kókusz, olívabogyó
Lizin: tojás, sajt, tejtermékek, szója, spenót, bab, répa, ubi, cékla, zeller, szilva, körte, alma, szőlő
Metionin: szója, spenót, szezámmag, kukorica, tejtermékek, teljes kiőrlésű magok, káposzta, fokhagyma, karfiol, alma, ananász
Fenil-alanin: tökmag, mogyoró, gabonafélék, szója, túró, répa, cékla, spenót, paradicsom, ananász, szezámmag, tejtermékek, mandula, avokádó
triptofán: tejtermékek, tojás, datolya, banán, mogyi, csoki, túró, répa, zeller
Treonin: burgonya, tojás, tejtermékek, avokádó, káposzta, bab, dió, répa
Valin: gomba, lencse, szezámmag, mogyi, tejtermékek, gabona, répa, sütőtök, zeller, cékla, paradicsom, alma, mandula
Hisztidin: szotyi, barna rizs, dió, kukorica, szezámmag, retek, répa, ubi, zeller, hagymák, ananász, alma
Vitaminok:
A és béta-karotin: répa, brokkoli, vaj, krumpli, spenót, sütőtök, sárgadinnye, sajt
B1: szotyi, teljes kiőrlésű gabona, bab, rizs, spárga, kel, karfiol, nari, krumpli, tojás
B2: tejtermékek, mandula, , spárga, banán, datolya, szilva, túró, tej, joghurt, tojás, bab
B3: élesztő, bab, szotyi, tojás, tej, avokádó, datolya, paradicsom, brokkoli, répa, spárga, gomba, hüvelyesek, dió, teljes kiőrlésű magvak
B5: gabona, tojás, mogyi, borsó, brokkoli, avokádó
B6: banán, krumpli, borsó, gabona, mogyi, dió
B7: tojássárga, zöldségek, mogyi
B9: spenót, spárga, bab, lencse, tojássárgája, élesztő, szotyi
B12: tejtermék, tojás
C: eper, dinnye, nari, citrom, stb., brokkoli, kel, paprika, legtöbb gyümi és zöldség tartalmazza
D: tojás, tej, gomba
E: növényi olaj, majonéz, teljes kiőrlésű gabona, mogyi, mandula, csíráztatott magvak, szotyi, krumpli, spenót, karalábé, répa, tök, mangó, avokádó, olajbogyó
K: zöldleveles zöldségek, spenót, káposztafélék, gyümi, krumpli, tojás, magvak, tejtermékek, avokádó, kivi, szőlő
Ásványi anyagok:
Kálium: hüvelyesek, krumpli, paradicsom, banán
Klór: konyhasó...
Nátrium: konyhasó, alga, spenót, tej
Kalcium: tejtermékek, zöldleveles zöldségek, diófélék, magvak
Foszfor: azon kívül, hogy tele van vele a szervezeted alapjáraton, tejtermékek, bab, borsó, szója, sajt, pisztácia, dió.stb. kb. mindenben van amúgy.
Magnézium: dió, bab, kakaó, zöldségek, gabona, tea, kv, fűszerek
Cink: bab, dió, mandula, teljes kiőrlésű gabona, tökmag, napraforgó, ribizli
Vas: lencse, bab, zöldleveles zöldségek, tofu, borsó
Mangán: teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, rizs, zöld levelű zöldségek
Réz: hüvelyesek, gabonafélék
Jód: tengeri só...
Szelén: teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek, narancs, élesztő, lencse
Molibdén: hüvelyesek, zöld levelű zöldségek, gabonafélék, tej
Egyébként lehet kapni növényi sajtot is (mondjuk én kóstoltam, de szerintem borzasztó :))), a szójatej viszont egészen jó.
Kiegészítővitaminból B-12-t kellene. Az valóban nem található meg növényi eredetű táplálékokban, vagy csak elnyésző mennyiségben. Bár manapság a szóját pl. Meg még néhány kaját szoktak vele felturbózni.
Javaslom, hogy inkább lakto-vegetariánus légy (azaz csak a tojást tedd le).
Akkor nem kell B12-t szedned és vannak olyan bio tejek amit normális körülmények között állítottak elő.
F/18 lakto-ovo-vega
Egyébként ha van kedved levelezni(nekem sincsenek vega ismerőseim :( ), akkor írj privát üzenetet!
F/18
Én is most próbálok vegán lenni...ha gondolod csinálhatjuk együtt, lehet, hogy így könnyebb lenne.
Írj privit, ha lány vagy. (a párom irtó féltékeny tud lenni XoD)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!