Vegetarianusok! Miért ártalmas a hus?
te például miért nem eszel ?az ember szervezete vegyes táplálkozásra van beállva,akkor miért káros a hus mégis ?
terhesség alat se KELL enni ?a gyerek agyi kialakulását a husban levö fehérje segiti,lehet-e valamilyen betegsége ha az anyuka nem evett?
kérlek ne csak annyit mondj,hogy nem kivánom ! köszi
én néhány hete vagyok vega, egyáltalán nem tartom ártalmasnak a húst, szerettem is, de csak a sovány szárnyasokat meg halat, nagy marhalábszárakat meg szalonnákat sose tudtam enni
én fogyókúrás célból és a magas koleszterinszintem miatt hagytam fel a húsevéssel (tofut eszem helyette)
ha terhes leszek biztosan fogok enni mert akkor a baba lesz az első nem én
Én vega vagyok, de nem tartom úgy, hogy káros a hús, HA:
- helyben nevelték
- helyi termesztésű takarmánnyal etették
- a levágást követő néhány nap után elfogyasztásra kerül
- mértékkel fogyasztod (havi max 1-2 alkalom)
A tartósított hús terméket azért nem ajánlják, mert elveszti a tápértékét, de elhízol tőle. Úgy tudom, a halál beállta után a bomlás azonnal megkezdődik, tehát utána folyamatosan csökken a tápérték. Ha nem fogyasztod el néhány órán belül, az már dögevésnek számít. Az ember szervezete a vegyes táplálkozásra van beállítva, de nem a dögevésre. Az utóbbi pár száz évben nőtt meg a húsfogyasztás (1900 óta például a halfogyasztás európában 380%-al nőtt, a hús 280%-al), és azonnal megjelentek a ma ismert népbetegségek! Előtte rákos esetet alig tartottak számon.
Emellett más okai is vannak annak, hogy miért érdemes a húsfogyasztással felhagyni! Ha érdekel, kifejtem részletesebben.
Ha gyereket vársz, mindenképp menj el egy táplálkozási tanácsadóhoz, de ezt akkor is javaslom, ha nem vagy vega.
F/18
Néhány alap dolog:
Nem minden vega azért vega, mert ártalmasnak tartja a húst. Sokan vannak, akik undorodnak a szagától, ízétől (a legtöbb gyerekbe pl. eleve úgy kell belekényszeríteni), vannak, akik betegség miatt, megint mások erkölcsi okokból, és vannak, akik éppenséggel vallási okok miatt.
Hogy miért ártalmas a hús, az nem feltétlen függ össze a vegetarianizmussal, hiszen nem minden vega célja, hogy egészségesebb életmódot éljen (bár kétségkívül több a vegák között az olyan, aki törekszik erre, mint a húsevők között).
Néhány ok, hogy miért ártalmas:
- a boltban vásárolt húsok olyan állatokból származnak, melyeket egy a nagyságukkal megegyező ketrecben tartották egész életükben, nem mozoghattak, nem jutottak sem természetes táplálékhoz (borjúk esetében anyatejhez sem!), sem napfényhez, sem tiszta levegőhöz. Mivel ez igen nagy mennyiségű frusztrációhoz és izomsorvadáshoz vezet, az állatokat izom-és hőstömeg növelő szerekkel, mesterséges tápszerrel, nyugtatókkal tömik. Ezek ugye nem valami egészségesek, márpedig a hússal együtt sajnos elfogyasztjuk ezeket is.
- a vágóhídi vágás során az állatokat legtöbbször nem megfelelően vágják, vagy kábítják el, a pánikoló állatok szervezete pedig egy méreganyagot bocsát ki, amit szintén megeszünk a hússal együtt.
- az áruházakban árusított húsok nagy részét túltartósítják, és fogyasztási határidőn túl is árulják, mesterséges színezékekkel érik el, hogy egészséges színük legyen.
- igaz, hogy az emberek mindenevő fogazattal rendelkeznek, a bélrendszerük hosszúsága azonban sajnos nem erre a táplálkozásmódra utal. Az ember bélrendszere a húsevő állatokéhoz képest igen hosszú (testének 6-szorosa) (ez az állatoknál elősegíti a hús lebomlásával járó méreganyagok gyors kiürülését), így a felszabaduló toxinok sokáig a testünkben maradnak, és sok betegség kialakulásához vezethetnek (pl. nehezítik a veseműködését, reumát, ízületi gyulladásokat és akár rákot is okozhatnak).
- a hormonkezelt szóják veszélyével ugye mind tisztában vagyunk. Ez az, amivel etetik az állatokat. A vegetáriánusok által fogyasztott szója/tofu többnyire keleti országokból érkezik, ahol teljesen más az elkészítési eljárás, és sem hormonok, sem génmódosítás nem kerül a termékbe (a dobozon külön fel van tüntetve). A hússal együtt viszont ugyanúgy megesszük ezeket, hiszen az állatok ezekből építik fel a saját fehérjeláncaikat.
- az emberek többsége bőven túllépi az egészséges mennyiségű húsfogyasztást, ami általában súlyos betegségekhez vezet. A mai tudományos álláspont szerint maximum napi 100g vörös hús, 2-300 g fehér hús fogyasztása az egészséges.
- a túlzott húsfogyasztás okozta betegségek pedig jól ismertek: szív-és érrendszeri betegségek, vérrög, infarktus, rák, magas vérnyomás, cukorbetegség, rák, elhízás, ízületi gyulladások.
A többi kérdésedre:
- terhesség alatt sem KELL enni, ugyanis pl. lakto-ovo vegetáriánus táplálkozással az ember hozzájut minden szükséges fehérjéhez, és ráadásul jóval több vitaminhoz és ásványi anyaghoz, mint egy átlagos húsfogyasztó.
- a húsban lévő fehérje segíti a gyerek agyi fejlődését, lehet-e valamilyen problémája, ha az anyuka nem evett? A válasz nem. Ugyanis az összes esszenciális amonsav, melyekből a fehérjeláncainkat építjük fel, megtalálható a növényekben/tejtermékekben/tojásban (2 kivételével jóval magasabb koncentrációban, mint a húsokban!), tehát még a vegán módon étkező anyukáknak sem kell tartaniuk ettől. Ha szeretnéd, ki is listázhatom neked %-ok szerint, hogy melyik zöldség/tejtermék/tojás milyen mennyiségű aminósavakat tartalmaz a húsokkal szemben.
- még valami: az egyetlen hátránya a vegán életmódnak van: a B12 nehezen beszerezhető csupán növényi eredetű táplálékokból, de a vegetáriánusok ehhez hozzájutnak a tejtermékekből és a tojásokból.
nagyon köszönöm nektek a válaszokat,ugy gondolom sokat kell még tanulnom erröl,mostanában nem eszem hust,talán virslit esetleg,viszont färadékonyabb vagyok,lehet ez ?
miért ?vagy rosszul érzékelem ?
06:02:
Már kifejtettük, hogy a hús miért dög pár órán belül: nagyon hamar elindulnak benne a bomlási folyamatok.
A húsoknak pedig igenis van közük a rákhoz, mert a vörös hús túlzott fogyasztása vegyszerektől függetlenül is rákot okoz. De a vegyszer sem mentség, hiszen így is úgy is kezelik vele a húsokat, tehát a húsevés elkerülhetetlen része.
Kérdező: a fáradékonyság utalhat vashiányra. Ha esetleg vega életmódra próbálsz átállni, akkor ajánlom neked, hogy alaposan nézz utána pl. a vas forrásoknak az esetedben, mert ez nem annyiból áll, hogy elhagyjuk a húst, és akkor rántott zöldséget eszünk rántott hús helyett. Ennél az egészséges életmódhoz jóval több kell, főleg, ha hajlamos vagy ilyen betegségekre.
Nekem egyébként pont, hogy elmúlt a vashiányom a vega életmód következtében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!