Sok híresség tényleg vegetáriánus, vegán, vagy csak divatból teszik ezt?










Jó, hogy egy vadidegen mondja meg nekem, hogy én rosszul érzem magam. Atyaég, de sötét vagy.
Aztán se vézna nem vagyok, se elhízott, akkor hogy is van ez? Lol





Tehát, egy random ember valahogy vegán volt (semmit nem ír a konkrétumokról), akkor minden vegánra érvényes.
A mozgássérült otthonban mindegyik evett húst, tehát akkor a húsevés miatt voltak tolószékben.
Kb ez a logikád…
Amúgy, 3 évesen elutasítottam a húst, nekem is azt mondták, meg fogok halni, muszáj húst enni.
1978-ban voltam 3, még mindig nem akarok húst enni, sőr, se nem haltam meg, se nem vagyok beteg, meg még rosszul se érzem magam…





#41
Nem lesz igaz attól, hogy még 100x írod le. :D
Eleve ha CSAK a húsról beszélünk akkor abban semmi nincs ami ne lenne pl egy tojásban. (De csak növényekből is bevihető minden fontos tápanyag, csak úgy kicsit nagyobb odafigyelést igényel.)





Látom, kialakult megint egy kisebb hiszti a vegán/vegetáriánus kontra mindenevők között. Az én véleményem az, hogy mindenki egyen azt és annyit amennyit akar és tud! Senki ne térítsen meg senkit! De mivel én "csak" egy ember vagyok, ezért megkérdeztem a mindenttudó orákulumot (alias chatgpt):
"A vegetáriánus és vegán étrendek egyre népszerűbbek, és sokan választják őket egészségügyi, etikai vagy környezeti okokból. Az, hogy ezek az étrendek egészségesebbek-e, mint a mindenevő étrend, sok tényezőtől függ.
Egészségügyi szempontból:
Javuló szív- és érrendszeri egészség: A vegetáriánus és vegán étrendek jellemzően gazdagabbak rostokban, antioxidánsokban és egészséges zsírokban (például omega-3 zsírsavakban, ha megfelelő forrásokból származnak). Ez segíthet a szívbetegségek, magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésében.
Kisebb cukorbetegség kockázata: A vegán és vegetáriánus étrendek gyakran alacsonyabb glikémiás indexűek, így hozzájárulhatnak a cukorbetegség megelőzéséhez és kezeléséhez.
Rákmegelőzés: Néhány kutatás azt mutatja, hogy a növényi alapú étrendek csökkenthetik egyes rákos megbetegedések kockázatát, mivel több antioxidánst, vitaminokat és fitokémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek támogathatják az immunrendszert.
Bélflóra egészsége: A vegetáriánus és vegán étrendek elősegíthetik a bélflóra egészségét, mivel gazdagok prebiotikus rostokban, amelyek táplálják a hasznos bélbaktériumokat.
Betegségekre való hajlam:
B12-vitamin hiány: A vegánok számára különösen fontos a B12-vitamin pótlása, mivel ezt a vitamint főként állati eredetű ételek tartalmazzák. A B12-hiány kimerültséget, idegrendszeri problémákat és vérszegénységet okozhat.
Vas- és cinkhiány: Bár a növényi források is tartalmaznak vasat és cinket, azok felszívódása nem olyan hatékony, mint az állati eredetű ételekből. Ez hosszú távon vashiányhoz, amely fáradékonysággal és gyengeséggel járhat, illetve cinkhiányhoz vezethet, amely az immunrendszer gyengülését okozhatja.
Fehérjehiány: A vegánoknak külön figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy elegendő fehérjét fogyasszanak különböző növényi forrásokból, mint például hüvelyesek, diófélék és magvak. Ha nem figyelnek erre, előfordulhat, hogy nem kapnak elegendő esszenciális aminosavat.
Összegzés:
A vegetáriánus és vegán étrendek számos egészségügyi előnnyel járhatnak, különösen a szív- és érrendszeri egészség, a cukorbetegség és egyes rákfajták kockázatának csökkentésében. Azonban ha nem figyelnek oda a megfelelő tápanyagok bevitelére, előfordulhatnak vitamin- és ásványianyag-hiányok, amelyek betegségeket okozhatnak.
Ha valaki vegán vagy vegetáriánus étrendet követ, fontos, hogy tudatosan vigyázzon a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és szükség esetén kiegészítse étrendjét a megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal."
A kérdésre válaszolva pedig: Nem tudom, de nem is érdekel. Nem nagyon foglalkozok "hírességek" evési szokásaival. (Ők sem az enyémmel)





"Aki a szükséges fehérjebevitelét növényekből fedezi, az elhízott, mivel ez csak úgy lehetséges, ha az ajánlottnál jóval több szénhidrátot visz be."
Neked fogalmad sincsen a biokémiáról és az emberi anyagcseréről.
(egyébként simán fedezhető, a szükséges fehérjét be lehet vinni teljes értékű gabonából, olajos magvakból, hüvelyesekből, mivel ezekben koncentrált módon van jelen)





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!