Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Miért lett ilyen nagy divat a...

Miért lett ilyen nagy divat a vegán/vegetáriánus életmód, hogy a közösségi médiában kiírják a profilukra, hogy ő vegán?

Figyelt kérdés

Ahogy nézegetem a közösségi médiát, azt látom, hogy többször találkozom ezzel a jelenséggel, hogy a húsmentes életmódot szinte reklámozzák, és úgymond az identitásuk része lett.

Mondjuk ennek előzménye is megvolt már, amikor a sztárvilágban vállalják fel, hogy nem esznek húst. De ennek is mi értelme?

Ez számomra azért furcsa, mert én vegetáriánus ember vagyok, de sosem éreztem azt, hogy annyira fontos az, hogy mit eszek, hogy ezt ki kellene magamról írnom. Most miben vagyok másabb egy olyan embertől, aki megeszi a sült csirkét? Semmiben.

Az én vegetarianizmusom egyébként a régi, vallásos múltamban keresendő, amikor adventista voltam. Ott találkoztam ezzel az életmóddal, és teológiai okok miatt lettem vegetáriánus. Egyéként sosem voltam egy nagy húsevő, de ha ettem azt, akkor leginkább sertéshúst fogyasztottam. Lehettem volna vegán is, de mivel kevés ételt eszek meg, így számomra ez nem opció. Aztán később, amikor elhagytam ezt vallást, a vegetáriánus életmódot továbbra is megtartottam, de immár egészségügyi okokból. E tekintetben nem folytatok vitákat senkivel, én így érzem jól magam, és kész.

Ez lenne az én történetem. Most ez olyan érdekes, hogy ennek eredményét ki kellene írnom?

Nem hinném.

Szóval, a kérdésem továbbra is áll: miért lett divat a vegán/vegetáriánus életmód?

dec. 29. 04:42
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
28%

Talán mert sokan csinálják, és trendi. Azt is sokan kiírják hogy férfinak vagy nőnek gondolják magukat a biológiai nemükön kívül.

Én pl csak tinderen írom ki, hogy vegán vagyok. Szerintem fontos infó, mert sok húsevő nem akar vegánnal ismerkedni, vagy pl első dolga lenne átformálni az illetőt húsevőnek. Legalább nem pazaroljuk egymás idejét. Közösségi oldalakra nem látom értelmét kiírni, aki ismer úgyis tudja, tényleg csak az hogy trendi lehet..

dec. 29. 09:14
 12/30 anonim ***** válasza:
72%

#9 Tényleg fiatal nők között terjedt el. Ez is egyfajta divat lett. Egyet én is ismertem, teljesen rá volt kattanva. Aztán bepasizott, és volt, nincs vegánság...

N

dec. 29. 09:20
 13/30 A kérdező kommentje:

Na mondom én, hogy fiatal nők csinálják.

Már csak az üzenetüket kellene megfejteni, hogy mit akarnak ezzel kifejezni.

Én vegaként nem tartom magam jobb embernek annál, mint aki Pick szalámit eszik. Ha esetleg erre menne ki a játék burkoltan.

dec. 29. 09:38
 14/30 A kérdező kommentje:

Amit a 11-es csinál, az végülis érthető.

De a kérdés nem is társkeresőkről szól, hanem azokról, akik simán kiírják.

dec. 29. 09:39
 15/30 anonim ***** válasza:
80%
A veganizmus egy szekta, a szektásoknak pedig általában szokásuk, hogy úton-útfélen téríteni próbálnak.
dec. 29. 09:45
 16/30 anonim ***** válasza:
0%
dec. 29. 10:01
 17/30 anonim ***** válasza:
33%
Euek szerint nem vagy tisztában azzal, MIT jelent a vegán! Ugyanis NEM AZT, hogy nem eszik állatot, hanem hogy SEMMIFÉLE állati terméket nem használ, bört, gyapjút, tollat, stb sem! Ugyanis a vegánság nem étkezési mód, hanem állatvédelmi mozgalom!
dec. 29. 10:15
 18/30 A kérdező kommentje:

"Ugyanis a vegánság nem étkezési mód, hanem állatvédelmi mozgalom!"

Azt tudtam, hogy megfigyelhető náluk az állatvédelem, de azt gondoltam, ez csak amolyan mellékes dolog. Tehát, hogy a vegánság elsődlegesen étkezési mód, és ennek mellékterméke az állatvédelem.

De tudod, pont az imént gondolkodtam el azon, hogy vegetáriánusként én vajon a húsfogyasztókhoz, vagy az vegánokhoz állok-e közel? Azt gondoltam, a vegánokhoz. Bár lehet tévedek.

Én nem állatvédelmi okok miatt nem eszem meg a sertéshúst. Hanem egészségügyi okok miatt. Vagyis az én gondolkodásom nem azonos egy vegánéval...?

dec. 29. 10:25
 19/30 A kérdező kommentje:

Közben végeztem egy kis villámkeresést. A Wikipédia ezen cikke bár ellenőrzésre szorul az ott található megjegyzés szerint, bár remélem így is használható az infó:

"az állatok felhasználását elutasító filozófia"

"A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát és kizsákmányolását, amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is."

"Állatjogi mozgalom, így az állati eredetű termékek, szolgáltatások használatának mellőzése"

Forrás: [link]

Na, most már értem merről fúj a szél.

Ez tényleg nem egy étkezési mód, hanem egy állatvédelmi mozgalom. Akik kiírják, hogy vegánok, minden bizonnyal aktivisták, szóval az életmód is másodlagos, vagy csak azzal fedik el a valódi indokot.

Okés, köszönöm a kommenteket.

Most már értem a veganizmust. Legalabbis a lényeget, mert mélyen nincs időm vele foglalkozni.

dec. 29. 10:41
 20/30 anonim ***** válasza:
60%

Tévedésben vagy, a vegánság ELSÖSORBAN állatvédelmi mozgalom, amiböl következik az étrend is.

Ami meg az identikációdat illeti, ha semmiféle állati eredetü élelmiszert nem fogyasztasz, akkor növényi étrenden vagy, azaz nem kötelezö vegánként gondolkodni. (Magyarul TÉNÉ = teljes értékü növényi étrend az aktuális megnevevzés)

Egyébként eredetileg a vegetáriánus - a nevéböl (vegetáció=növényzet) következöen csak növények fogyasztását jelentette.

Idövel ez sok embernél lazult és csak a hús nem-fogyasztását tartották fontosnak, a tej-tejterméket (lakto-vegetáriánus), a tojást (ovo-vegetáriánus), illetve mindkét kategóriát (ovo-lakto-vegetáriánus) megengedték.

Ezért lett a vegán mozgalomnak új neve, hogy meg lehessen ezektöl különböztetni, mivel náluk föleg nem a táplálkozáson van a hangsúly.

Egyébként én sem vagyok vegán, csak nem eszem állati termékeket föleg egészségügyi okokból, de ettöl még nem tetszik, hogy sokan mindenbe belekötnek, aminél a vegán szót látják, méghozzá úgy, hogy abszolút semmi fogalmuk sincs a témáról (ez nem rád vonatkozik, hanem pár másik válaszolóra, itt is, meg minden más vegán kérdésnél is)

Egyébként a vegánság nem csak fiatal nökre jellemzö, hanem rengeteg idösebb ember is eszerint él, illetve rengeteg ismert valaki is vegán.

dec. 29. 10:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!