Az a vega jelzésű cips, amire az van írva, hogy joghurt aroma az joghurtból van, vagy hogy van ez?
Majdnem jól értetted, de ha megengeded, pontosítok, mert a legtöbben eleve keverik az egészet.
Eredetileg a vegetáriánus annyit jelent, hogy növényevö (vegetáció = növényzet), amikor ezt kezdett ismert irányzat lenni, akkor rájuk az vonatkozott, hogy csak növényeket esznek, mert nem akarták, hogy állatokat öljenek meg a hús miatt.
Késöbb ezen belül kialakultak lazább irányzatok, egyik sem eszik semmiféle húst, de vannak, akik tojást esznek (ovo-vegetáriánus), akik tejtermékeket esznek (lacto-vegetáriánus), illetve akik tojást és tejtermékeket is (ovo-lakto-vegetáriánus)
Ma már gyakorlatilag csak ezek a fogalmak használatosak csak.
A vegánság nem csak étrendet jelent, hanem teljes mértékü életvitelt, eredetileg állatvédelmi mozgalomnak indult, ezért minden állati terméket elutasítanak, nem csak élelmiszereket, hanem börböl, tollból készült termékeket is, olyan kozmetikumokat, gyógyszereket, amiket állatokon tesztelnek, tehát mindent, ami valami módon állatok kihasználásával jön létre.
Emellett létezik újabban a növényi étrend, ez, a nevéböl következöen növények fogyasztását jelenti, de mivel semmiféle elvi háttere nincs, csak egészségügyi vagy étrendbeli, ez a legkevésbé szigorú, mert akár kivételeket is tehetnek és esetenként mégis esznek nem-növényi ételeket is.
Szerintem a félreértések elkerülése végett ha kritikus, pl. vendégségbe mész, akkor érdemes külön nyilatkozni a tejtermék, tojás, zselatin, méz, hal, "csak benne főtt a hús de ki lett szedve", "a gomba előtt húst sütöttek az olajban" témákról.
Ha te veszel valamit, akkor a v-címkében bízhatsz (de figyelj hogy van vegan meg vegetarian verziója), ennek hiányában az összetevőket nézd.
A 12-es tanácsát érdemes megfogadni, ha komolyan gondolod, mert amiket felsorolt, az a legtöbb nem-vegetáriánusnak/vegánnak nem jut eszébe.
Én már kaptam masszív allergiás rohamot, mert "elötte hús sütöttek" az olajban, amiben utána a krumplit és "nem gondolták volna", hogy ez árt! Csak mikor ki kellett hívni az orvost, akkor döbbentek rá, hogy mégsem mindegy.
Nagyon köszi mindenkinek a hasznos tanácsokat.
Vendégség: nekem nem kell külön főzni. Max akkor csak rizst eszek vagy krumplit meg köret zöldséget.
De!
Minap jutott eszembe, hogy a vega nem ehet tésztát és tarhonyát sem, hiszen azokban is van tojás!
Jó, eszek rizst, vagy krumplit.
De sütit sem lehet akkor enni, hiszen a abban is tojás van!
És csokit sem lehet enni, mert a tejcsokis, ugye tejes, az étcsokoládéban pedig kakaóvaj van. Csak a vega csoki jó. Az meg nagyon drága és kevés a választék. De ez legyen a legnagyobb gond.
Én ha nádor kívánok magokat eszek. Imádom a mogyit, a pisztáciát, a mandulát, a kesudiót.
Kérdező, ne legyél már ennyire értetlen. Ha tojást és tejet se akarsz enni, akkor ne vegának nevezd magad, mert azt az ovo-lakto vegetáriánusra értik. Zavart okozol ha kevered.
Tésztából van tojásmentes, én alapból olyat szoktam venni minden különösebb ok nélkül. Süteményből is sok vegán recept van.
Az étcsokinál figyelni kell hogy tejpor ne legyen benne, de a kakaóvaj növényi származék. Gondolj a kókusztejre, az is növényi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!