Hogyan csökkenthetném drasztikusan a húsfogyasztásom? Milyen ételeket javasoltok?
Igazából szeretem a legtöbb húsfajtát, ezért nehéz leszoknom róla. Mérsékelni viszont jó lenne mondjuk egy laza heti kettőre, a napi 1-2 helyett.
Ennek leginkább etikai oka is van. Ha húst eszek, akkor sokszor rosszul érzem magam attól, hogy tudom, hogy rossz körülmények között élt az az állat, mielőtt még meghalt. Viszont jelenleg legalább etikusabb helyről nincs kapacitásom beszerezni. Na meg nem is egészséges annyi húst enni, amennyit megeszek.
Igazából a tojás fogyasztást nem szeretném elhagyni, tejterméket meg amúgy sem fogyasztok, mert laktóz érzékeny vagyok.
Csinálj helyette főzeléket, tócsnit, lángost, zöldségfasírtot, zöldséges szószós tésztát, krumplistésztát stb.. Az 2-3napra elengendő. Reggelire vacsira mondjuk lekváros pirítóst vagy tojást, bundáskenyeret. Én mostanában pirítóst szoktam pici olívaolajjal megfújva és rá egy paradicsomszelet só és bors vagy avókádó, tojáskrémet.
Aztán a következő 2 napra mehet a hús. Aztán megint valami húsmentes.
Keress vegetáriánus illetve vegán recepteket - ezekben a zöldségfélék sokkal nagyobb szerepet kapnak és finomak.
Ha elengeded a hús-körítés sablont, sokkal több jó recepetet tudsz kipróbálni, emellett sokkal változatosabban és ízesebbek, mint a hús+krumpli/rizs tipusú ételek.
Nálunk nagyon mennek a tepsis zöldségek, a serpenyöben pirított zöldséges ételek, zöldségegytálak, stb. Az indiai, dél-kelet-ázsiai konyha kifejezetten olyan, ami sokaknak tetszik, illetve a mediterrán ételek nagy része is tökélesen hús nélkül készítve is.
Főzelékek feltéttel (akár húsos feltét is lehet, de már az is csökkentés, hogy pl. eszel egy pici fasírtot vagy kanálnyi pörit egy nagy tányér főzelékkel, nem pedig 3 fasírtot krumplival vagy egy nagy tányér pörit tésztával).
Gazdag zöldséglevesek (pl. minestrone, de kb. minden nemzetnek van hasonló, szinte főzelék sűrűségű zöldséglevese), bableves, krumplileves, gombócleves, tárkonyos raguleves hús nélkül sok zöldséggel (illetve itt is igaz, hogy már az csökkentés, ha egy húsos ragulevest eszel egy húsos főétel helyett).
Krémlevest kb. bármiből lehet főzni (alma-krumpli-édeskrumpli, tök-édeskrumpli-répa, brokkoli-krumpli-répa stbstb.). Joghurttal, tejszínnel, tejföllel vagy önmagával is sűrítheted.
Curry-félék (krumpli, csicseriborsó, répa, tök, édesburgonya, karfiol, cékla stb. - nem kell, hogy "autentikus" legyen, ízlés szerint fűszerezd, pl. gyömbér, koriander, kömény, fokhagyma stb.) - lehet paradicosmos vagy kókusztejes befejezéssel. Ha kedveled a keleties irányt kipróbálhatod a könnyedebb thai curryket is.
"Kínai" zöldségköret, bármi, ami eszedbe jut (répa, káposztafélék, karfiol, brokkoli, borsó stb.), vékonyra vágva vagy reszelve, röviden párolni/pirítani, szójaszósz, halszósz, fokhagyma, gyömbér, rizsecet stb. és tésztával vagy rizzsel eheted.
Tepsis gyökérzöldségek, krumpli, tök, cékla, édeskrumpli, hagymák - olívaolajjal és sok zöldfűszerrel átforgatod, fólia alatt párolod, majd pirítod. Gabonakörettel vagy gabonakörettel és kevés hússal remek.
Pizza bármivel, ami nem hús.
Olaszos hús nélküli tészták - keress rá a neten, ömlik rád a különböző variációk sora.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!