Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Hogy válhatnék vegetáriánussá,...

Hogy válhatnék vegetáriánussá, vegánná?

Figyelt kérdés
Kezdem azzal hogy 40 éves vagyok kb 22 éves koromig nem ettem húst,szó szerint húst,pl:húslevesben,gulyásban,pörköktet stb..felvágottakat ettem.Nos,ez 22 éves korom után megváltozott,akkor kóstoltam meg a disznóhúst,fokozatosan mindenféle disznóhúsból készült ételt kezdtem enni és meg is szerettem,ezután jött a csirke,kacsa,liba..mára eljutottam oda hogy reggelire,ebédre,vacsorára is húsételt eszek,napi szinten,és imádom,a magyar konyha remekeit főleg.Viszont körülbelül fél éve dédelgetem a gondolatot a fejemben hogy valahogy abba kéne hagyni,átállni a vegetáriánus vagy vegán életmódra,tojást sajtot szinte egyáltalán nem eszek,tejet nagyon ritkán iszok.Imádom a zöldségeket,szinte mindent,nagy mennyiségben termelek sok fajtát a kertemben...Egyrészt egészségmegőrzés céljából nem keveset kellene fogynom,még nem késő,kb 40 kiló plusz van rajtam.Másrészt láttam jónéhány videót különböző oldalakon állattartással és "feldolgozással" kapcsolatban,és ez úgymond ráébresztett dolgokra,amiknek nem szeretnék tovább részese lenni...Mit ajánlotok,hogy kezdjek neki a dolognak,fokozatosan vagy egyik napról a másikra hagyjam abba?Lássatok el tanácsokkal,köszönöm.

2018. dec. 26. 22:16
 1/8 anonim ***** válasza:
53%

[link]

A viccet félretéve szerintem nem a legegészségesebb ha valaki annyira fanatikusan vegetáriánus, de persze ez mindenkinek a saját döntése. Amúgy meg szerintem mindenképp fokozatosan kéne átállni erre az egészre, figyelj arra hogy a fehérje szükségleted meglegyen, ezt pl a magas fehérjetartalmú növényekből tudod pótolni: (bab, borsó, kukorica, lencse, spenót, brokkoli, szója)

2018. dec. 26. 22:38
 2/8 anonim ***** válasza:
66%
Szerintem ha ilyen sok mennyiségű húst eszel érdemes ezt fokozatosan csinálni, már csak azért is, hogy megszokd. Mindenképp csökkentsd a húsbevitelt mondjuk napi 1re, vagy csak 2 naponta egyél, aztán heti egyszer, aztán soha :D. Persze pótold a proteint, kisérletezz vegán/vegetáriánus ételekkel, nézz utána miben van sok B12, stb. vitamin és milyen ételt lehet belőle készíteni. Ez a része tök izgalmas az "átváltozásnak" :D. Én mikor elhagytam a húst, tojást, tejet akkor azt fejben erősen elhatároztam és egyik napról a másikra nem is ettem többet. De én alapból kb. csak 2naponta ettem húsos ételt, és nem volt nehéz nekem leállni velük. Nagyon remélem sikerül neked is, én sokkal jobban érzem magam így, mint testileg, lelkileg
2018. dec. 26. 22:50
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Én 60 évesen álltam át növényi étrendre (azért nem vegánt írok, mert egyrészt csak kaja terén mondtam le az állati termékekröl, másrészt nem elvi, hanem föleg gyakorlati okiam vannak erre), kb hasonló táplálkozási módról, mit amit te müvelsz.

Amikor rájöttem, hogy ezt meg kellene próbálni, akkor attól kezdve nek ettem semmiféle állati eredetü élelmiszert, természetesen odafigyelve a makrókra, és azóta is jól elvagyok ezzel a módszerrel. Az egészségem igen jelentösen megváltozott pozitív irányba, és jelenleg semmifélel késztetést, kívánást nem érzek arra, hoyg visszaálljak a régi rendszerre.

2018. dec. 27. 08:02
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Én is egyik napról a másikra csináltam 35évesen. Teljesen jól vagyok.
2018. dec. 27. 09:10
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat,gondolom van sok pozitív hatása az életmódváltásnak.Nekem egyik napról a másikra biztos hogy nem fog menni,januártól fokozatosan próbálok leállni a hússal,február elejéig..meg amúgy is van még két fácán meg egy őzcomb a fagyóba,azt nem hagyom kárba veszni..☺

Komolyra fordítva a szót,megvan bennem az elhatározás hogy abbahagyom a húsfogyasztást,egészségügyi és elvi okokat tekintve egyaránt.A bátyám sosem evett húst mint ahogy azt írtam is,22 éves koromig én sem,ő azóta sem,és tökéletesen megvan,egészséges,fitt.Míg én fiatalabb vagyok és már vérnyomáscsökkentőt,és egyéb gyógyszereket szedek,amiket bízok benne hogy az életmódváltással járó remélhető testsúlyvesztés után elhagyhatok,és elmúlnak az ízületi fájdalmak,fáradtságérzet,levertség stb..Bízok benne hogy ha nem is olyannak mint 22 évesen,de jobb egészségi állapotnak fogok örvendeni a jelenleginél,néhány hónap múlva.

2018. dec. 27. 11:44
 6/8 anonim ***** válasza:
Szerintem az is elég lenne az egészséged javításához, ha már csak heti 2-3 alkalommal ennél húst és ugye mint mondtad, több növényi cucc. Lehet hogy így jobban egyensúlyban lenne a szervezeted. Szerintem ugyanis egyik véglet sem egészséges. Se a csak húst evő se pedig a vegán(mármint táplálkozásilag).
2019. jan. 10. 17:39
 7/8 KTib ***** válasza:

Engem is nagyon zavartak az állatiparban zajló dolgok, de csak akkor lettem vegán, amikor megbizonyosodtam róla, hogy a növényi étrend teljesen egészséges és biztonságos mindenki számára.

Usa, Anglia, fejlettebb országok hivatalos dietetikusai is mind a vegán étrendet ajánlják, mi egy picit le vagyunk maradva, de már nálunk is terjed a vegán életmód elismerése az orvosok között.

38 évesen lettem vegán, kb 3 hét kellett, amíg az emésztésem, meg az ízlelésem hozzászokott az új dolgokhoz, további 1-2 hónap, mire belejöttem a napi rutinba, de életem legjobb döntése volt. A szervezeted meg fogja hálálni, ha nem tömöd többé állati fehérjékkel, heme vassal, meg az állatok húsában lévő káros anyagokkal.

Az legyen z arany középút, ami a szervezetednek és az állatoknak is a legjobb. Semmi reális oka nincs, hogy állati eredetű kajákat egyél.

2019. jan. 13. 09:42
 8/8 anonim ***** válasza:
Ezzel még a biológusok sem értenek egyet.
2019. szept. 24. 18:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!