Ha valaki nem bírja a tejfölt, nem eszik húst (vegetáriánus vagy majdnem vegán), nem kedveli a hagymát, fokhagymát, hogyan lehetne neki vmi rakott krumpli félét készíteni? Szója kizárt.
Ismerem a napraforgó magból vagy kesudióból készített tejföl helyettesítőt, ami szerintem nagyon Jó, de ő azt sem szereti.
Mondjuk az egyszerű olívaolajos, sós, sütőben párolt krumpli az ízlett neki.
Jöhetnek az ötletek.
Azért majdnem vegán, mert sok mindenre allergiás is. Tejtermékeket nem bírja és a mézet sem. Ezt csak úgy írtam.
A kolbászt pedig még régen, mindenevő korában sem szerette.
A pirospaprikát és a borsot sem bírja.
🤔🙄
Csak növényi élelmiszereket fogyasztok egészségügyi okokból, ismerem a problémát.
Nekem a "rakott krumpli" a következöen néz ki.
A krumplit hagyományos módon megfözöm héjában, egy-két sárgarépával együtt (azt is héjastól a krumpli közé teszem), ha kész, leszedem a héját, a répánál kb olyan, mint az újkrumplié.
Készítek egy "besamelt" - 1-2 ek olajat (oliva vagy kókusz, de más is jó) beteszek egy serpenyöbe, 1-2 ek lisztet keverek hozzá, együtt felforrósítom, amíg elhezd habzani, akkor felöntöm vagy vízzel, ha van, maradék zöldségfözölével, só-borssal ízesítem, de lehet bele kurkuma, paprika vagy bármi más is, és kis lángon kevergetve addog fözöm, amíg egységes massza lesz, ami "csúszkál" a serpenyöben,es valamennyire "gumiszerü". Ez tudom, elég hülyén hangzik, de jobban nem lehet leírni, akkor egyértelmübb, ha látja valaki.
Külön megsütök szeletekre vágott és lisztezett gombát nagyon kevés olajban, amíg ropogós lesz, de lehet padlizsánt, cukkinit is pirítani ilyen módon, vagy akár vegyesen is.
Ezután a szokott módon elöször kicsit kikenem az edényt, sorban belerétegezem a karikákra vágott krumplit, erre a vékonyra - 1-2 mm - vágott répát, egy réteg sült gombát, újra krumpli, répa, gomba jön, legfelül meg még egy réteg krumpli.
A rétegeket sózom, füszerezem, a tetejére teszem a "besamelt" és úgyanúgy sütöm, ahogy a normális rakott krumplit szokás.
Természetesen nem lesz azonos az íze, de valamennyire hasonlít rá és kifejezetten jóízü étel.
A "besamelt" tényleg gumisra kell fözni, különben egy maszat lesz az egészen, nem lesz sült hatása.
Ha az ismerösödnek a tojás nem gond, azt tehetsz bele a megszokott módon a répa helyett vagy mellett.
Remélem, valamennyire tudod használni az ötletemet.
Én idöközben a helyettesítö tejtermékeket teljesen feladtam, igazán nem ízlenek, állagban sem olyanok, ezért másként készítem az ételek többségét.
Sehogy.
Én elé tennék egy tál fejessalátát, azt jó étvágyat te ...
#4:
Az illető nem SZERETI a húst, hagymát,fokhagymát, és az adott tejföl alternatívát.
Akkor most miről is beszélünk? Aki mindenre ‘érzékeny’ az ne válogasson. Bár ez az egész baromság, én is azt hittem semmit nem bírok aztán kiderült hogy SIBO okozza. Ilyen nincs hogy valaki kb.semmit nem tud megenni. Mindig van egy háttér ok (vagy pszichés).
Azzal kezdte a kérdezö, hogy nem BÍRJA a tejfölt,stb.
Meg ha te ettél volna "tejföl-alternatívákat", akkor te sem akarnád azokat enni!
Másrészt VAN olyan, hogy valaki nem bír emgenni valamit- az élelmiszerérzékenység, allergia talán mond neked valamit!
Az illetö nem "kb semmit nem tud megenni", csak néhány dolog van kizárva.
Harmadszor, ha vendégem jön, akkor alapvetö dolog, hogy olyasmit tálalok neki, amit meg BÍR enni és amit szeret!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!