A növényi tejföl mennyire egészséges?
Konkrétan kétfélét ismerek, a Fino Vegajó Vegafölt és a Dr. Oetker Creme Vega-t.
Előbbi összetevői:
Ivóvíz, kókuszzsír 20%, dextróz, keményítő, babfehérje, trikalcium-foszfát, inaktív élesztő, tengeri só, baktérium-színtenyészet.
Utóbbi összetevői:
Ivóvíz, 30% kókuszolaj, 2,6% SZÓJAFEHÉRJE, Dextróz, Természetes aroma, Szárított élesztő, Tengeri só, Savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-citrátok), Tejsavbaktérium kultúra.
Azt nagyjából sejtem, hogy az egészséges kategóriába nem fér bele, de mondjuk egy mindenevőnek is ajánlott ezt fogyasztani tejföl helyett?
Én a tejfölről már teljesen lemondtam, de nem tudom beleférjen-e heti 1-2 ilyen fogyasztása.
"Nem gondolnám, hogy igazit kéne ennem, mivel nem vagyok tehén."
Ha egy kicsit jobban belegondolsz, nem sok ételünk van direkt emberi fogyasztásra szánva. A gyümölcsök (cseresznye, eper pl), vagy a paradicsom evolúciósan úgy alakult, hogy egye meg valaki, aztán kakálja szét a magokat, így jól tud terjedni.
De se a spenótnak nem előny, hogy lezabálod a leveleit, se a napraforgónak, hogy feltöröd a magjait (az már úgy nem fog kikelni, a paradicsommal ellentétben). A káposzta levele semmivel sincs jobban embernek szánva, mint a szarvasmarha teje, pláne a húsa.
A szervezetednek bizonyos tápanyagokra van szüksége, amiknek egy része megtalálható a napraforgómagban, spenótlevélben, tejben, tejfölben, valamennyi a vegafölben is, csak nem sok.
De a te döntésed. Csak ne azzal érvelj, hogy nem vagy tehén, meg nem vagy boci, mert annak semmi értelme.
"tele van vegyszerekkel"
Sem a trikalcium-foszfát, sem a nátrium-citrát nem vegyszer. Az egyik egy állományjavító, a másik pedig egy savanyúságot szabályozó anyag.
A többi összetevő még csak ennyire sem minősíthető vegyszernek, hiszen abszolút természetes növényi ill. ásványi anyagok, bár a szójafehérje kivonat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!