Akik nem vegánok hanem vegetáriánusok ők hogy vannak ezzel?
Amikor vegetáriánus voltam 10+ éven át, a tej és tojás mindennapos volt az étrendemben, mert szeretem.
Bár jóideje ismét mindenevő vagyok (anno súlyos étkezési zavar miatt skippeltem a húst).
Először is válaszd szét teljesen a kettőt, ne csak táplálkozás alapján: a vegetáriánus nem eszik húst, a vegán pedig egy állatjogi aktivista, aki mindenféle állat kihasználását ellenzi.
Aki simán vegetáriánus, azt lehet hogy teljes mértékben hidegen hagyja az állattenyésztés brutalitása, egyszerűen csak nem szereti, vagy az egészsége miatt nem eszik húst. Simán lehet, hogy a tejterméket kétpofára tömi.
Én hasonlóan vagyok, mint az előzőek: nem főzök sem hússal, sem tejtermékkel, sem tojással, de ha az asszony főz mondjzk tejföllel sűrűsített főzeléket, akkor még megeszem, vagy ha vendégségben van tojás a rántott karfiolban, akkor szintén megeszem. Tervezem ezeknek az elhagyását, de ez még egy brutál nagy lépcső. Így legalább van 3-4 nap, amikor nem kell foglalkoznom a saját ebédemmel, nem férne még bele, hogy heti 7 nap magamnak csináljam. Húst semmilyen formában nem eszek, soha nem is csaltam.
Amúgy ha valai állatvédelmi okokból lesz vega, akkor az csak a lelkének jó, allatokon nem segít. Elkezdeni a folyamatot viszont szerintem tökéletes :)
Főleg vegán kajákat főzünk.
Azért eszünk itthon néha tojást, de sokszor hosszabb ideig megvagyunk nélküle. De akkor is csak tükörtojásnak, rántottának esszük, süteményekhez nem használok tojást, hanem vegán helyettesítőket, illetve simán megesszük sokszor a vegán tojássalátát, vegán rakottkrumplit is.
Sajtból szoktunk készíteni vegán sajtszószt, ebből többfélét is, nagyon szeretjük, de ritkán veszünk igazi sajtot is. Ha van itthon igazi sajt, azt inkább szendvicsbe tesszük, ételekbe csak kis részt teszek, ilyenkor a vegán sajtszószomat kiegészítem az igazival.
De például a házilag készített vegán parmezán baromi jó, sima párolt zöldséget nagyon feldobja (fele mandula, fele kesu alapon szoktam csinálni).
Karácsonykor pedig mindig veszünk igazi vajat, abból lesznek a sütik, illetve főzünk is vele, az év többi részében vegán margarint veszünk.
Növényi tejet pedig itthon készítjük tejfőző géppel, így segg olcsó, és sokkal könnyebb mutatvány, mint turmixolni, meg fejni a tejzsákot.
Tejföllel eddig úgy voltunk, hogy amiből lehet kihagyom, vagy helyettesítem, ritkán vettünk bolti vegánt, nem jut eszembe, de a kis zöld dobozos, az tényleg nagyon jó, viszont most az árak miatt egy darabig nem veszünk, csak ha kell, akkor igazit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!