Vegák, vegánok! Ti mikor lettetek vegánok, és miért?
Mennyire volt nehéz megszokni a hús és az állati eredetű ételek nélküli életet? Volt már amikor vissza akartatok szokni a húshoz? Milyen pozitív vagy negatív tapasztalatokat szereztetek ezzel az életmóddal?
Nem vegák és nem vegánok! Ti pedig képesek lennétek leszokni a húsról? Szerintetek lenne értelme hús nélkül élni?
Indítsunk eszmecserét, várom mindenki válaszát :D
Irónia nélkül mondom, nem gondoltam hogy úgy kell majd ide írnom, mintha törvényhozó lennék és jogszabályt fogalmaznék meg egy törvénykönyvben, ugyanis ott kell ügyelni a legjobban arra, hogy ne legyen kiforgatható, máshogyan értelmezhető a szöveg.
A kontextusból egyébként szerintem kiderül, hogy nem a mindenek feletti legegészségesebb étrendről próbáltam nyilatkozni :) Amikor a dietetikusok megfogalmazták, hogy "a jól összeállított növényi étrend az életkor minden szakaszában egészséges", az is csupán arról szól, hogy kijelentik, növényi étrenden is be lehet vinni minden olyan tápanyagot elegendő mértékben, amit vegyes étrenden is. Tehát a gondolatom mögött ez állt, nem az amit gondolsz, azt már csak te gondoltad mögé. Annyi volt az állításom, hogy unom, hogy ezt kell bizonygatnom még a mai világban.
De amúgy megértem az érzékenységet, hisz ez egy nagyon érzékeny téma még mindig, és én is voltam a másik oldalon, én még rosszabbul visletem régebben a vegetáriánus témakörrel kapcsolatos dolgokat. Erről a jelenségről is tudok, hogy vegyes étrendűek miért érzik sokszor már azt is fenyegetőnek, ha csak bekerül egy vega a társaságba, és még meg sem szólalt.
Új munkahelyre kerültem, ahol kábé tízen dolgoztak. Tízből nyolcan a tipikus magyar polgár alakjával bírtak: vagy túlsúlyosak/kifejezetten elhízottak voltak, vagy átlagos testalkatúak, bármi igazi forma nélkül. Ők rendre az itthon szokásos ételeket fogyasztották.
A maradék kettő egy vegán lány és egy olyan srác volt, aki állítása szerint heti maximum 2-3 alkalommal evett húst, akkor is csak csirkét vagy halat, ezen kívül legfeljebb havi 1-2 alkalommal családi ebéden megevett némi rántott húst vagy haverokkal egy gyrost. Ők ketten tényleg nagyon izgalmas ételeket fogyasztottak, nem azokat az unalmas húsmentes ételeket, amiket addig ismertem, és a fizikumuk is erőteljes, látványos, sportos volt.
Tetszett a példa, így elhatároztam, hogy vegán leszek. Hát ez rendkívül elhamarkodott lépés volt, ugyanis elméleti szinten alig ástam bele magam a témába, nem sok ételt vagy egyáltalán alapanyagot ismertem, az ételrendelő cégeknél pedig akkoriban alig volt értelmes vegán kínálat. Pár hét után az étrendemben túlsúlyba került a sült krumpli, a tésztafélék, a vegán édességek. Rájöttem, hogy ez így nagyon rossz irány, így eldöntöttem, inkább a vegetáriánus étrend irányába fordulok.
Ez sokkal könnyebben ment, annyira, hogy a mai napig nem eszem húst, de a többi (tojás, tejtermékek, méz) továbbra is jöhet. Nem bántam meg, energikusabbnak érzem magam azóta, viszont a példaként tekintett kollégák alakját továbbra sem értem el (ja, ahhoz lehet sportolnom is kéne...?)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!