Hogyan váljak vegetáriánussá?
16 / L
Nagyon régóta szeretnék az lenni, de nemtudom hogyan fogjak hozzá.
A családomban mindenki húsevő. Nagyon nem is rajonganak az egészért. Én viszont nem szeretnék még több állatot enni.
Tudom, hogy ez a téma megoszlik és hogy sok a veszekedés, de nem szeretnék senkivel vitázni.
Mindenkinek más a nézőpontja.
Tudnátok írni tanácsokat? Esetleg ételeket?
Ui:
Először még csak vegetáriánus szeretnék lenni, majd utána vegán.
A válaszokat előre is köszönöm.
Szia!
Én is hasonló helyzetben voltam, 17 éves korom óta nem fogyasztok húst, már 20 vagyok.
Szerintem a legfontosabb az, hogy ne rögtön próbáld elhagyni, hanem szépen folyamatosan és figyelj arra, hogy ne szenvedj hiányt semmiben.
Ha van kérdésed, keress nyugodtan!☺️
Az a kérdés, hogy a családod mennyire húsevő. Mert ha mondjuk elképzelhetetlen nekik egy családi kaja hús nélkül, akkor nagyon nehezen tudod úgy kivitelezni, hogy az neked megfelelő legyen (megoldható persze, de mondjuk mindig csak köretet enni baromi egyhangú, hosszú távon szinte tarthatatlan).
Ha belefér nekik, hogy mondjuk minden második (esetleg csak harmadik) közös étkezéskor van húsos kaja, nyitottak az alternatívákra és nem.most kezdenék a változást, akkor ugye simán megoldod, de ugye akkor nem itt kérdeznéd. De esetleg annyit tehetsz, hogy megtanulsz főzni (feltételezem, hogy nem tudsz, 16 évesen ez elég ritka), onnantól kezdve nagyobb beleszólásod van a menübe, hiszen aki főz, azon sok múlik.
Kérdés, hogy mennyire együttműködő a család. Sok ételt nem nagy ügy kétfélére készíteni. Rakott krumpli két edényben, rántott hús mellé legyen gomba, karfiol, cukkini, tofu, húsos tésztaszósz helyett sajttal-tejföllel eszed. Lasagne esetén pedig kiolvasztotok neked egy adag vega kaját (pl. bácskai rizses gomba jól fagyasztható, adagonként érdemes persze).
De ez minimum extra mosogatmosogatással jár, szóval nem árt, ha besegítesz a konyhában.
Nem nagy dolog pár gombafejet, vagy karfiolszemet a húsok mellé kirántani.
Ahogy a rakott krumpli felébe mondjuk kolbászt nem tenni. Vagy fasírtot csinálni sajtból meg lereszelt cukkiniből. Igazából eleinte a lassú átállás nem olyan költséges anyudéknak sem, de szerintem ha segítesz is, akkor meg főképp nem. Pl ha lereszeled a cukkinit meg a sajtot, utána igazából fűszerek, kis zsemlemorzsa, tojás és kész is van. Csak ki kell sütni.
Az is jó, ha eleinte mondjuk főznek húsosat, de kiválogatod. (Vegánoknak nyilván nem). Pl jó kis bableves, ilyenek. Vagy fetasajttal rengeteg salátát lehet készíteni, veszel rá valami jó kis öntetet például, azzal lelocsolod, ha nem szereted a natúr káposzta, saláta ízt.
Ezek ilyen tök kis kezdő dolgok, de ha legalább pár dolgot kiváltasz vele, már azzal sokat segítettél. Aztán ha elköltözöl már úgy és olyat csinálsz amit csak akarsz.
Tésztaszószokból is vannak vegánok, bolognai stb. Nyilván nem a legtáplálóbb, de egynek elmegy. Esetleg lehet bele rakni "húspótlót", úgy néz ki mint a darálthús, de nem az. Nyilván drágább és nagyobb helyeken lehet csak kapni. De ha 2 hetente egyszer befutsz egy Auchanba, Lidl-be sok ilyen dolgot lehet venni.
,,A családomban mindenki húsevő. Nagyon nem is rajonganak az egészért."
A hús egészséges nem értem mit értesz ez azalatt. A vegetáriánusok vas hiányosak és egyéb vitamin hiányban szenvednek mert nem esznek húst ami létfontosságú mert az ember mindenevő.
# 9:
Úgy értettem hogy nem rajonganak a vegetáriánusságért...
Én nagyon szeretem az állatokat, nem szeretném ha miattam megölnék őket...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!