Miért nem bìrom megemészteni a hüvelyeseket? Miért van mostanában ennyi bélproblémám?
Szeptemberben úgy döntöttem kipróbálom a WFPB táplálkozást. Sokat vacilláltam, mert előtte egy elég ch-csökkentett étrenden voltam, általában zöldséget ettem hússal meg mellé nyers gyümölcsöket. Ezt orvosi utasìtásra, bőrprobléma miatt követtem. Szép is lett a bőröm, rendbe is tett, de nem igazán volt fenntartható és sok lemondással is járt. Ennek hatására vágtam bele a TÉNÉ-be, bìzva abban, hogy ezzel 2 legyet üthetek egy csapásra. Az emésztési problémáim ellenére úgy gondolom ez egy csodálatos étrend, és alapvetően egyetértek a gonolatával.
Már régebben is küzdöttem ezzel a problémával, viszont most a TÉNÉ-n ez mégjobban kiütközött.
Röviden: úgy néz ki nem vagyok képes megemészteni kielégítő módon a hüvelyeseket. A babok és földimogyoró 🥜 (peanut)/mogyivaj szinte emésztetlenül végig megy rajtam, és emiatt szinte alig szìvódnak fel tápanyagok a többi élelmiszerből is. Nem instant hasmenésem lesz tőlük, hanem miután ettem őket 3-6 órán belül szélgörcseim lesznek, erősen kénes bélgázok távoznak belőlem alul-fölül, ég a gyomrom, romlik a koncentrációm, és akkor könnyebbülök csak meg, ha aztán egy jó hìg széklet formájában távoznak belőlem az emésztetlen hüvelyesek, a többi, színtén emésztetlen táplálékkal együtt. A bélsárnak erősen kénes, erjesztett szaga van. Laza szerkezetű, alacsony sűrűségű, lebegő állaga van (ez gondolom a rost miatt)
Ezek a dolgok többféle kérdést felvetettek bennem:
1. Mi van, ha a genetikai állományomnál fogva egyszerűen nem a legideálisabb számomra a növényi étrend.
2. Mi van, ha a növények és fehérjéik, antinutrienseik valós dolgok, és jelenleg nagyon irritálják a bélsejtjeimet.
3. Ez talán később béláteresztő-szindrómát okozhat.
4. Tudom, hogy ez most gyökeresen megváltoztatja a mikrobiomomat is. De a tényrey hogy rosszul emészten a babokat és földimogyorót igazából már régóta felfigyeltem.
5. Sokat azt fogják mondani, hogy igen, ez normális új próbálkozóknál, és nem kéne aggódnom. Ez ìgy van, tisztában vagyok ezzel, egyszerűen nem értem, hogy romolhatott el ennyire az emésztésem, minden csak ìgy végig folyik rajtam.
6. Személy-szerint azt hiszem ott rontom el, hogy nagyon erősen próbáltam a fehérjékre, meg a teljes aminosav profilra koncentrálni, ìgy volt, hogy 2 hüvelyes konzervet is betoltam egy nap.
A babokat/borsókat általában előfőzött, áztatott formában szerzem ve, ìgy eleve alacsonyabb toxicitással rendelkeznek, mint a száraz társaik.
Tehát ahol személy szerint hibázhatok, az a hirtelen nagymennyiségű hüvelyes fogyasztása.
Másnál is okozott ez problémát? Mennyire számìtanak egyedi tényezők, pl. mikrobiom kompozìció, genetikai állomány?
(Mivel ugye ezekre a FOS-okra nincs enzimünk, ezért a babok emésztését nagyrészt a baktériumok végzik...)
Köszi a válaszokat! Ezek nagyjából rádöbbentettek arra, hogy főleg a kényelmi szempont miatt túl sok hüvelyest eszem. Egyszerűen kényelmesebb volt mindenbe belepakolni, mondván, hogy fehérje. Nagyon szeretem a hüvelyeseket, így szìvesen is ettem őket.
Az utóbbi egy hónapban az emésztésem normalizálódott valamennyire.
- Már nem folyik rajtam végig minden emésztetlenül.
- Viszont mostmeg elkezdtem nagyon durván puffadni és szelesedni a baboktól, nagyon kellemetlen szagú módon, ismét kénben gazdagon.
Emiatt mostmár két hete nem erőltetem bele minden ételembe a hüvelyeseket és látom a változást. Sokkal kevésbé szenvedek a gázoktól és nem is puffadok fel annyira.
Hogyhogy télen szénhidrát-szegényebb módon??
Télen elsősorban gabonafélékből kéne egy vegánnak/növényi módon/vegaként táplálkozónak fedeznie az energiaszükségletét. Nyáron/kora ősszel vannak olyan zöldségek mint a tejes kukorica vagy görögdinnye, amikben plusz könnyen emészthető szénhidrátok vannak, és ezek fogyasztásával le lehet csökkenteni a gabonaigényt. Télen/késő ősszel sokkal inkább kívánja az ember az olajos magvakat, hüvelyeseket és nehezebb gabonaféléket (árpa, rozs, hajdina; illetve fűtő hatásúakat: köles+zab), mint tavasszal vagy a nyári melegben, indián nyárban ősszel...
Újabb up-date! Szóval december van, és úgy néz ki normalizálódott az emésztésem.
- Igyekeztem elhagyni a magas lektin-tartalmú zöldségeket.
- Változatossabb az étrendem, már kevésbé támszkodom a hüvelyesek fogyasztására.
-Megfigyeltem, hogy sokszor nem is a hüvelyesek, hanem a hagyma és a keresztes virágúak, amik szélgörcsöt okoznak vagy szelesedést. Azóta ezeket is módhával eszem.
- Tartottam több probiotikum kúrát (pl. havonta 10 napig), és azt hiszem ez volt a tényleges game-changer, sokat segìtett. Nincs többé feszítő érzés és brain-fog.
- Tudatosan figyelek, hogy ne egyem túl magam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!