Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Hogyan tudnám megszeretni a...

Hogyan tudnám megszeretni a zöldségeket, gyümölcsöket?

Figyelt kérdés

Az orvosom javasolta a mediterrán étrendet. Egyébként ez hozzám is közel áll, mert nagyon szeretem az olasz konyha ízeit. Az étrend nagyrésze viszont zöldség és gyümölcs, viszont valahogy nem igazán szeretem egyiket se. Van amit csak szimplán ha tehetek kitúrok a tálamból, valamitől meg konkrétan hányingerem lesz. Persze ha nagyon-nagyon kell, megeszek egy-két zöldséges dolgot, meg van azért 1-2 gyümölcs amit szeretek, de azért ha választani lehet, akkor biztos eszembe se jut hogy azt egyek

Pluszban itt van ez a kánikula, és a húsos, nehéz kajáktól is elment a kedvem. Ilyenkor kéne salátát, gyümölcsöket enni, csak azokat meg nem szeretem.

De talán ha erőltetném a dolgot, egy idő után megszoknám? Vagy hogy van ez? Ez is fejben dől el, vagy van ilyen hogy valaki nem szereti a zöldségeket és kész?

2021. jún. 21. 19:22
 1/10 Sunshinedoll ***** válasza:
89%

Szerintem egyszerűen csak nem ettél még finom zöldséges kaját.

Nagyon sokféleképpen, változatosan el lehet őket készíteni, az indiai, thai, keleti ízek nagyon jók, ha friss salátát eszel, ahhoz nagyon jó önteteket lehet készítene, sült zöldségek, zöldségkrémek, krémlevesek, .

Nézz pár jó receptet, tény, hogy a párolt zöldség halál unalmas és élvezhetetlen.

2021. jún. 21. 19:44
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Ebben van valami, hogy fejben dől el. De szerintem nem csak erről van szó.

Egyébként melyik zöldséget szereted, és melyiket nem? Hátha tudunk segíteni.

Én annó húsevő koromban a magyar konyhát követtem, főztem a megszokott ételeket amiket kiskoromtól kezdve elém rakott Édesanyám. Valljuk be a magyar konyha nem a zöldséges ételeivel tűnik ki, így a legtöbbünk szerintem nem rajong értük. Amikor egyik napról a másikra vegán lettem, nagy bajban voltam mert egy zöldséget nem tudtam elkészíteni főételnek, ami nem főzelék lett volna. Igazából ha zöldséget akarsz enni, akkor tovább kell gondolkodni a párolt zöldségnél, főzeléknél és a salátánál, ezt nálunk sokkal jobban tudja néhány nemzet. Ahogy előttem említették, az indiai, mexikói, thai, illetve keleti konyha nagyon finom, rendkívül izgalmas zöldséges receptekkel rendelkezik.

És azért is gondolom, hogy picit tényleg fejben dől el a dolog, mert amikor hallottam hogy a vegánok milyen jól érzik magukat a sok zöldség-gyümölcs evéstől, onnantól kezdve ez egy majdhogynem elsődleges szempont lett nálam is. Örömmel kezdtem enni a zöldségeket mert egészséges, mert szép, mert finom, mert jól fogom magam érezni tőle, mert kisebb az ökológiai lábnyoma, mert sok új nagyon finom receptet megismerhettem, új fűszereket, új ízeket, egészségesebb elkészítési módokat, és még szebb is lett a bőröm, nem mellesleg fogytam is.

Kezdetben azt is megpróbálhatod, hogy a megszokott ételeidbe próbálsz egyre több zöldséget csempészni. Például ha egy recept húsleves kockát ír, nyugodtan főzz bele leveszöldséget. A ragukba tehetsz gombát, padlizsánt, zöldborsót, kaliforniai paprikát, sokkal szebb is lesz az étel. Szinte minden kajára lehet szórni petrezselymet, mert mindenhez megy, de ugyan ez a helyzet az újhagymával. Aztán ott vannak a zöldségfasírtok, töltött-rakott zöldségek, tésztasaláták, pesztós tészták, zöldségkrémek, levesek, de mártogatósnak is jó, a zöldséges piték is nagyon jók. Grillezni, rántani is lehet, mehet krémlevesnek, de készíthetsz zöld turmixot, ha már nagyon haladó vagy. A savanyúságok is nagyon egészségesek.

Salátákat én általában csilis mogyorószósszal, vagy humusszal szoktam leönteni, tahinival, vagy vegán majonézes öntettel.

Nem azért mondom, hogy legyél vegetáriánus, vagy vegán, de nyugodtan nézegess ilyen recepteket, mert igazából rengeteget lehet tanulni ezekből.

2021. jún. 21. 22:13
 3/10 anonim ***** válasza:
4%

Hülye az az orvos ? Magyar konyha tele van zöldséggel,gyümölccsel mondjuk töltött-káposzta,húsleves,rakott-kell,rakott krumpli miből van ?

Most úgy is szezonja van gyümölcs levesek miből vannak ?

2021. jún. 21. 22:38
 4/10 anonim ***** válasza:
88%

"Ez is fejben dől el, vagy van ilyen hogy valaki nem szereti a zöldségeket és kész?"

Ez miért lett eldöntendő kérdésként megfogalmazva? Nyilván a mondat második fele is az előbbit jelenti. Ha te MINDEN zöldséget, gyümölcsöt utálsz/nem szeretsz, akkor valami nagyon elszúrt étrenden szocializálódhattál, esélyesen cukor- meg sófüggő vagy és sok önfegyelem kell a diéta betartásához meg az átszokáshoz.

#3, te meg teljesen hülye vagy? Tényleg el kell magyarázni, hogy miért nem számolható egészséges ételnek egy zsírban úszó, kolbászos-tojásos rakott krumpli (amit egyébként soha egyetlen dietetikus nem fog neked tápértéki szempontból zöldségnek számolni)? Meg a rakott kel is, ahol a 15 deka kellevél az ürügy arra, hogy 1,5kg darált húsos rizst lehessen lapátolni.

2021. jún. 21. 22:58
 5/10 anonim ***** válasza:
33%

#3 Mivel hőkezeled őket ezért a tápértékük kb. 0, a telecukrozott gyümölcslevesről meg ne is beszéljünk...

A zöldség és gyümölcsevésnek pont a vitamin és a rost a lényege ezért kell nyersen enni.

Nekem is tolták az orrom alá a mindenféle zöldséges meg gyümölcsös kaját...ló*** a seggükbe...

Nyersen kell enni az összeset, megmosod, megpucolod azt be kell túrni, sokkal finomabbak mint amikor szétfőzöd őket.

2021. jún. 21. 22:59
 6/10 anonim ***** válasza:
21%
5-őske akkor minek a csirkét levágni ? Úgy nyersen,telibe beverni az a só fűszerek csak megzavarják az étkezést .
2021. jún. 21. 23:08
 7/10 anonim ***** válasza:
0%

Főzés,közben eltűnik a tápérték ?? 5-őske ?

Arról nem halott még hogy az anyag nem vész el,csak átalakul !

Mondjuk,A,B,C, vit

aminból lesz K,D,B vitamin .

Vagy savakká alakulnak azok a értékek .

2021. jún. 22. 05:19
 8/10 anonim ***** válasza:
91%
Vegyél egy lapot, húzz három oszlopot. Az elsőbe írd bele azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amiket tényleg szeretsz, szoktál enni. Ha csak kettő-három, nem baj, de legyen ott az összes. A második oszlopba írd be azokat, amikkel nincs bajod, megeszed, ha úgy van, de nem rajongsz értük különösebben, vagy egyáltalán nem ismered őket, de adsz nekik egy esélyt. A harmadik oszlopba írd azokat, amiket utálsz. A harmadik oszlopban lévőket felejtsd is el, azokkal ne kísérletezzen, mert csak szenvedni fogsz. Az első két oszlopban lévő ételekből csempéssz minden nap az étrendedbe. A másik, hogy a mediterrán konyha tartozéka még a tengeri halak, tenger gyümölcsei, olivaolaj, ezeket is fogyaszd bátran. A krumplifogyasztásból vegyél vissza, viszont rizs, durumtészta, édesburgonya lehet gyakori körét. A rizzsel érdemes kísérletezni, ne csak fehér rizst fogyassz, hanem próbáld ki a barnát és a vadrizzsel kevert rizst is. És az adagok ezekből a köretekből ne akkorák legyenek, mint a magyar konyhánál megszoktuk, hanem inkább felé, harmada.
2021. jún. 22. 06:39
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Fokozatosan egyél egyre több zöldséget

Alaposan fűszerezd meg a zöldséget is.

És végezetül, nem fogsz mindent szeretni. Én pl imádom a savanyú káposztát, (csak úgy magában is) de a brokkolit nem szeretem.

2021. jún. 22. 18:08
 10/10 anonim ***** válasza:
Megeszed, ha nem finom, nem eszed, finom, eszed.
2021. júl. 6. 13:20

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!