Mondanátok jó vega reggeliket, ebédeket, stb?
Nem tudom, miket szoktál reggelizni. Én édes párti vagyok, ezért turmixokat, zabpelyhet, stb. Ezek alapvetően vegák. Ha inkább sósat ennél, a húst egyszerűen helyettesítheted zöldséggel. Pl. a rántottába szalonna helyett paprikát, paradicsomot, zöldborsót, vagy bármit, amit szeretsz. A szendvicsekhez használj zöldségkrémeket, vagy hüvelyes alapú krémeket (pl. hummusz). Ezek nagyon táplálóak, és ha megfelelően fűszerezed, sokkal jobb ízt adnak az ételnek, mint a sima margarin. Feltétnek tehetsz bele tofut, friss zöldeket, pirított olajos magvakat, sajtot, stb.
Mivel nem ismerjük az ízlésedet, nehéz konkrét ételeket ajánlani. Indulj ki abból, hogy miket szeretsz (pl. tészta ételek, olaszos ízek), és keress ehhez vega vagy vegán recepteket. Ne várd, hogy pont ugyanolyanok legyenek, mint hússal, de nagyon finomakat tudsz alkotni, ha egy kicsit utána nézel. Fontos, hogy használj bőven fűszereket, mert a növényi ételek többet igényelnek. Sokan azért panaszkodnak, hogy a vega ételeket ízetlennek érzik, mert ugyanannyira fűszerezik, mint a zsíros, húsos ételt.
Amit én szoktam:
Szendvicsbe:
Hummusz
Körözött
Zakuszka
Tojáskrém
Baba ganoush
Vajkrém
Krémsajt
Gombakrém
Guacamole
Pesztó
Vaj
Majonéz
Tejföl
Feltétnek rá:
Trappista
Füstölt sajt
Kék sajt
Edami sajt
Brinza
Paprika
Paradicsom
Saláta levél
Reszelt sárgarépa
Retek
Csírák
Olajban elrakott articsóka szív
Tojás:
Omlett
Tükörtojás
Rántotta
Buggyantott tojás
Bundáskenyér
Főtt tojás
Édes reggelik:
Zabkása
Lekváros kenyér
Müzli
Nutellás kenyér
Mézes kenyér
Kakaós csiga
Túrós batyu
Fahéjas csiga
Ebédre:
Paradicsom leves
Borsófőzelék tükörtojással
Tökfőzelék és tócsni
Töltött gomba, rizs, saláta
Rántott sajt rizibizi
Mákos guba
Túróscsusza
Tárkonyos kisgombóc leves(csirke helyett gombával)
Aranygaluska
Gombás spagetti
Lasagne spenóttal
Rakott karfiol
Sütőtök leves
Köménymagos tojásleves
Grill sajt és zöldség shashlik
Rakott krumpli
Rántott zukkini diós-majonézes céklasalátával, hajdinával
Édesburgonyás-csicseriborsós-sárgarépás curry mazsolás kuszkusszal
Juhtúrós-sajtos tötlött krumpli tzacikivel
Babgulyás és pogácsa
Palacsinta
Töltött káposzta, hús helyett darált-fűszerezett dióval és rizzsel töltve
Pásztortarhonya
Vega hamburger (itton készül bele a "húspogácsa" babból, puhára főzött vörös lencséből, gombából és tojásból)
Rántott camambert, málna lekvár, rizs és kukorica saláta
Rántott karfiol petrezselymes krumplival, savanyúsággal
Hamisgulyás
Gombapörkölt galuskával
Sajtostészta
Vega sushi
Gombás rizotto
Gnocchi pesztóval
Finom főzelék zöldségfasírttal
Krumplipüré rántott patiszonnal
Túrógombóc
Szilvás gombóc
Én igazság szerint nem egészségtudatosság miatt vagyok vega, de ilyeneket szoktam enni.
3-asnak:
A vega szó a vegetáriánus szó rövidítése. A vegetáriánusok esznek tojást, tejet, sajtot, mézet, a vegánok azok, akik nem.
Reggelire én zabkását, házi zabkekszet, turmixot, ha rohanás van akkor fehérjeszeletet vagy croissantot eszek.
Ebédre főzelék,túrós vagy paradicsomos tészta, gombapörkölt, rántott zöldségek (cukkini, cékla), vega csilis bab, néha rántottsajt, de van hogy csak rizibizi (rizs+borsó), vagy csak krumplipüré zöldséggel.
Vacsorára kenyeret vagy zsömlét sajttal, túróval, zöldségekkel, néha tojással. Néha levest eszek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!