A vegánok hogy állnak hozzá az állatokon tesztelt gyógyszerekhez?
Pl. a legtöbb hatóanyagot laborállatokon tesztelik le először, utána önkénteseken. A legtöbb gyógyszeren nincs feltüntetve, hogy használtak-e fel hozzá állatteszteket vagy sem (mint mondjuk a kozmetikai szereknél).
Most ha egy védőoltás állaton tesztelt, akkor nem adják be maguknak?
Vegánok, ha a koronavírus-elleni oltás kifejlesztésénél állatkísérleteket alkalmaztak, ti beoltanátok magatokat vagy sem?
Mi a helyzet a háziállataitok védőoltásaival?
Én (nem vegánként) olvastam egy vegán szerző blogját, aki azt fejtegette, hogy az oltásokat - bár állatokon tesztelték - mégis érdemes beadatni. Ugyanis ha megbetegszel, akkor a kezelésed nagyobb környezeti ártalom, mint az oltás. Még azzal együtt is, hogy ha nem vagy oltva, akkor se 100%, hogy megbetegszel.
És szerintem nem a vegánság okozza a szélsőséges gondolkozást, hanem a szélsőségeseket vonzza a vegánság. Így aztán a vegán között több lesz az ilyen. De nem maga a vegánság az oka.
Nem vagyok vegán, se orvos, de semmi értelmét nem látom állatokon tesztelni az embereknek szánt szert. Egy egér vagy egy nyúl fiziológiája tök más mint a miénk, de még a legközelebbi rokon, a majom is tök más rendszer, ami rájuk veszélyes, ránk nem és vice versa.
Embereken kell tesztelni sajnos, ezt nem lehet megúszni.
Persze állatnak szánt gyógyszert kénytelenek az állaton...
#22: nem értelmetlen. Nem csak azt tesztelik, hogy veszélyes-e - de amúgy itt is van összefüggés aközött, hogy hogyan hat az állatra és hogyan fog egy emberre hatni. Azt is tudják állaton tesztelni, hogy hat-e. Ehhez persze szükség van olyan állatra, amit a megfelelő emberi kórokozóval meg lehet fertőzni.
Legegyszerűbb a koronavírus-vakcinával példálózni. Létezik olyan egérvariáns, ami fogékony az emberi koronavírusra. Ezeket használják tesztelésre. Egyébként pillanatnyilat hiány is van belőlük, úgy tudom.
Tehát nem arról van szó, hogy a kísérleti emberi gyógyszereket csak úgy random beadják állatoknak, aztán megnézik, mi lesz. Akik ezeket a kísérleteket tervezik, nagyon alaposan ismerik az emberi és a kísérlethez használandó állatok fiziológiáját is, és tudják, mit hogyan van értelme csinálni. Az engedélyeztetés is elég szigorú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!