A vegánoknak nem szokott hiányozni a hús illetve húskészítmények, valamint a tej és tejtermékek?
Sose van az a fejükben hogy jó lenne enni egy pörköltet vagy valamilyen finom husit. Vagy például egy jó kis tükörtojást vagy egy finom sajtot, vagy valamilyen tejszínes sütit.
Vagy azért úgy vannak vele, hogy jó lenne enni ilyen dolgokat csak nem szabad, mert az elveink ellen mennek hogy vannak ezzel a vegánok.
Barátnőm vegán és neki kicsit sem hiányzik a hús, mert sosem szerette.
Mindenesetre a kommerz ételek nagy részét lehet pótolni. Pl pörkölt is simán megoldható szójakockával, lasagne bolognai szójagranulátummal.
rántotta pl csicseriborsó liszttel. A vegán "sajtok" is nagyon finomak. Vegén tejszin/tejszinhab is van..szóval vegán sütikkel sincs egy deka probléma.
A növényi tejek megszokhatóak.
Vegán virsli egy az egyben virsli izű. Én pl nagyon nagyon ritkán eszem húst..két dolog szokott néha hiányozni..a kolbász és a csirkecomb/csirkeszárny.
3-as válaszoló:
Dehogy. :D Pl vannak köretek amelyek teljes aminosav bázissal rendelkeznek (teljes értékű fehérjék), mint pl a köles, quinoa stb..aztán nyilván keverhetsz más zöldségeket amelyek összeadódva szintén teljesek lesznek. A magvakban, hüvelyesekben nagyon sok fehérje van és egy átlagos embernek bőven fedezi. Aki mondjuk tényleg nagy súlyokkal edz otthon, annak pl lehetetlen a szükséges fehérjéjét natúr modon megoldania. hússal lehetséges lenne. Ilyenkor jön képbe a kiegészitők..növényből kivont fehérje porok. Szóval ekkor sem szükséges húshoz fordulnod.
A növényi fehérje előnye, hogy sokkal könnyebben emészthető ezért szoktak testépítők is átállni növényi fehérje porra, állati helyett.
A natur tofu valóban hulladék, bár egy kis szószzal, krémmel az is finom..de pl a füstölt tofu eléggé jó cucc.
A szója is nekem csak akkor finom ha indiai currys, kurkumás szószban van, vagy bolognai szószban. Bolognai esetén pl észre se veszed a különbséget. De csináltam már rántott szója szeleteket is..nem túlzok az is egy az egyben rántotthús volt. izre állagra stb. Ofc amikor anyám csinálja a rántott húst azt nem közelíti meg.:D. Amúgy lehet csinálni zöldségből még fasirtokat, csicseriborsóból is jó dolgokat lehet összedobni..szóval ha kreatív vagy nem tűnik fel a hús hiánya.
-----------------------------------------------------------------
4-es válaszoló:
Légyszi ne itt hazudozz...nyugodtan megteheted máshol is.:) Két fajta vegán van: Aki szereti a húst és aki nem.
Én pl szeretem, imádom a húst de egészségesebben tudok élni nélküle, mert ekkor jobban odafigyelek a táplálkozásomra mert muszáj odafigyelnem. Illetve természetesen etikai okokból.
Na most ebben az esetben tök jó, hogy nem kell lemondanom a sajtról, tejfölről meg láthatok kolbász formájú növényi bizbaszt. Mi ezzel tulajdonképpen a probléma? Miért baj, hogy az ilyen személyek is megtalálhatják a nekik szánt piaci rést?
Aztán vannak azok a vegánok akik sosem szerették a húst és inkább átálltak vegánra..Nekik nem feltétlenül a vegán virsli a piacuk..:D Ilyen pl a barátnőm én is.
A beyondmeat pedig nem újdonság. évekkel ezelőtt is volt hasonló a piacon csak nem volt rongyá marketingelve. Az amit te műhúsnak nevezel nem más mint egy szimpla zöldségekből készült növényi hambihúspogácsa. Semmi több. Nem kémiailag előállitott akármiről van szó. A csak kémia volt benne = borsó, répa, csicseriborsó, b9, b6, b12 vitamin ;DDDD
de azért told nyugodtan a tipikus redneck utálkozást a témában.
Több éve vagyok vegán, és midnig meglepödök, mennyi ostobaságot képesek összehordani azok, akiknek fogalmuk sincs a témáról!
Nekem nem hiányoznak az állati eredetü élelmiszerek, annak "ellenére", hogy korábban kifejezetten szerettem a hús-tojás-tejtermékekeket, de egészségügyi okokból át kellett állni a mostani étrendemre.
De ettöl még eszembe sem jut "imitálni" az eredeti - gondolom, ez alatt a húst, stb érti a válaszoló - termékeket. Továbbra is "eredeti" termékeket eszem, de nem állati eredetüeket és nem ezeket utánzó valamiket.
Szerintem a növényi tejek/tejtermékek, növényi húskészítmények, stb undorítóak, és csak annak "éppen olyanok, mint az eredeti", aki már elfelejtette azokat az ízeket.
Éppen ezért kezdettöl fogva egészen más módon állítom össze az étrendemet, nem "helyettesítek", hanem "más" eszem.
Nagy ritkán van, hogy valami hasonlót próbálok készíteni, mint a mindenevök aznapi kajája - a család többi tagja változatlanul eszik állati termékeket is -, ha valamiért a menüben betöltött szerepét akarom helyettesíteni, de ilyenkor sem ízben akarom elérni azt, ami a többieknek van, hanem jellegében, meg esetleg optikában.
Pl ha marhapörkölt nokdelival az ebéd, akkor vagy gombapörköltet eszem - mert úgy a menü többi része megegyezik a másikakéval (a nokedli tojásmentes, mielött beleköt valaki), és nem kell extra körítést is készíteni -, vagy valami más zöldséges-szaftos ételt készítek, amihez szintém megy a körítés.
De még véletlen sem a húst akarom imitálni, egész másról van szó, mégha sok ember nem is képes felfogni.
3-as: A fehérjéket meg igen sok mindennel be lehet vinni, szója/toufval (én egyiket sem eszem, nem szeretem, de egészségileg sem megy igazán), létezik a szejtán - ez néha jól esik, de csak ritkábban, a hüvelyesek igen sok fehérjét tartalmaznak, a tésztákban is van, de egyes zöldségféléknek is elég amgas a fehérjetartalma.
Ha tényleg érdekel, nézz utána vegán blogokban, rengeteg recept meg tipp van.
Szóval minden gond nélkül meg lehet oldani a megfelelö fehérjbevitelt is, meg a változatos étrendet is.
SÖT, amióta átálltam, sokkal többféle ételt készítek, rengeteg új receptet próbálok ki.
És az sem igaz, hogy a vegán étrend íztelen, ez csak akkor fordul elö, ha aki készíti/eszi, nem akarja, hogy jó íze legyen, vagy valami rejtélyes okból íztelenül szeret étkezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!