A szejtán állagát mennyi idő után tudtátok megszokni?
Eddig 3x próbálkoztam szejtánnal, de nem tudom megszokni az állagát. Ízre ízlik, de olyan furcsán puha, és pl. rizs mellé nekem valamiért fura enni, mintha egy lazább zsemlegombócot ennék rizzsel.
Azon gondolkodtam, hogy a legközelebbi adagot lereszelem és bolognaiként megcsinálom, hátha úgy nem lesz fura.
Bosszant, hogy ízre ízlik, tele van fehérjével de mégse tudom megenni a furcsa állaga miatt.
Van valakinek valami tippje, hogy esetleg milyen köret a jobb választás mellé rizs/bulgur/és társai helyett? Vagy hogy milyen formában lehetne még elkészíteni ahogy talán ízlene?
Kérdezö: hogy készíted a szejtánt?
Ugyanis semmi esetre sem kell szivacsonak meg lazának lennie, állagra tényleg hússzerü!
100 g szejtanport keverj el 90-100 ml folyadékkal (1 tk céklalé, 1 tk paradicsomlé, 1 el almaecet + annyi víz, hogy kijöjjön a 90-100 ml) 90-nel indíts, és ezt gyúrd össze. Nagyon kemény, alig gyúrható lesz, ha kell, a maradék 10 ml-t gyúrd még bele. Akkor jó, ha alig lehet összegyúrni.
A porhoz tehetsz esetleg füszereket, sót, borsot, de csak keveset.
A "gyurmából" sodorj hosszúkás formát, és ebböl vágj éles késsel 1 cm-es szeleteket. Ezeket (sok) füszerezett vízben/zöldséglévben fözd legalább fél óráig - közben megdagad, de nem lesz szivacsos.
Így lehet enni, de ha akarod, még megsütheted, vagy bárhogy elkészítheted.
ÉN is rengeteg videót meg receptet néztem meg próbáltam, és vagy szivacs lett, vagy radírgumi.
Aztán egy ismerös mutatta ezt a módszert és azóta jóízüen meg tudom enni.
Sok sikert hozzá!
Más módszereket is kipróbálhatsz, hogy javíts az állagán. Próbáld ki egyharmad rész csicseriborsó liszttel, és kétharmad rész sikérrel. Miután összegyúrtad, hűtőben pihentesd legalább egy éjszakát, de akár két napig is hagyhatod. A nedvességtől a glutén szerkezete megváltozik, és sokkal tömörebb állagú lesz a szejtánod, nem szivacsos. De ehhez hosszú időre van szükség.
Próbáld meg többféle módon elkészíteni. Ne főzd, hanem szorosan becsomagolva párold gőzben, vagy süsd sütőben. Fontos, hogy teljesen csomagold be! Ezektől egészen más állaga lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!