Mit ehet aki gluténérzékeny és vegán, de hús ízű/állagú kaját szeretne?
Szójatermékeket ehetsz, akár szójakocka/granulát, stb formában, akár különbözö tofufajtákként, ezek eléggé helyettesíthetik a húst.
Emellett különbözö hüvelyesekböl - lencse, bab - lehet hasonló állagú fogásokat készíteni.
De azt gondolom, tudod, hogy "hús ízü és állagú" kaját csak húsból lehet készíteni, minden egyéb legfeljebb emlékeztet valamennyire rá.
Nekem alapesetben sokkal jobban bejönnek az olyan ételek, amik nem húst utánoznak, hanem egész másmilyenek, legfeljebb a menüben töltenek be hasonló szerepet.
Ugyan nem egészen világos a kérdésed alapján, hogy te akarsz ilyesmit, vagy valakinek akarsz készíteni a feltételeknek megfelelö ételt.
esetleg ha nem is hús ízű/állagú, de a lényeg h helyettesítse a húst. Azaz teljes értékű fehérjeforrás legyen, illetve legyen olyan érzésem, hogy nem köretet eszek körettel :) valahogy ennyi lenne a lényeg
a tofu jól hangzik. Esetleg ha volna valamilyen recepted, ami bevált (nem feltétlen tofuból), szívesen venném :)
Kutya legyek ha értelek. Ha vegán vagy, mi a csudáért akarsz hús ízű kaját? A vegánság önként választott életmód. Nem kötelező. Ha azt választottad, hogy nem eszel állati terméket, lelked rajta.
De ha kívánod a húst, mi a fenéért nem eszel húst? Ki akadályoz meg benne?
Ez pl. kifejezetten "föétel", menüben "hússzerü" szerepet tölt be, mégha nem is kifejezetten fehérjedús.
De a vegán étkezésnél nem feltétlen a "hús" az, amiben a fehérje van, az lehet a körítés is.
Kifejezetten érdekes, ha hagyományos pörkölt helyett babból készítesz "pörköltet", ehhez vagy megfözöd a babot elöre vagy esetleg konzervet veszel, elkészíted a pörköltalapot, és ebben átfözöd a babot. csak arra érdemes figyelni, hogy ne essen szét, és ne maradjon kemény.
De van rengeteg gombaétel, ami szintén nem "zöldségszerü", hanem inkább a húst helyettesíti, és nem csak a rántott gomba meg a gombapörkölt az, ami lehetséges.
Itt van még egy finom padlizsános étel, ezt is megéri megpróbálni.
Ez kifejezetten fehérjedús és emellett finom körítés:
De ha vegetáriánus/vegán étrendet akarsz - akár cak próbálni akár végleg, akkor adott esetben ne a hagyomßanyos menüsorban gondolkozz, hanem ettöl kicsit elszakadva, már renszerben.
Fasírt szerű cuccot pl szinte bármilyen zöldségből lehet csinálni.
Én is lisztérzékeny vagyok,annyit azért megjegyeznék,hogy nekünk (különösen) nem ajánlott szóját fogyasztani,így én a tofut kihagynám a helyedben .
Hüvelyesek ,gomba is "pótolhatják" a húst. Hús/ízű állagú zöldség természetesen nincs ,ami meg esetleg van hasonló pl szejtán, az mind gluténos.
Lézetik "vegán füstölt lazac", sült sárgarépából vágott szeletek vannak megfelelö pácba téve 1-3 napig, utána állagban is, ízben is igen hasonló a füstölt lazacszelethez az eredmény.
HA érdekel, keresek receptet hozzá
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!